Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

μ.Χ.


Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς. Υπήρξαν όμως θανάσιμοι εχθροί της κλασσικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων […] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε Έλληνες αναγκάστηκαν να αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς, ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Άγιου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. Βαστούν ο καθένας τους έναν πάπυρο όπου είναι γραμμένη μια πλασματική φράση ,που διακηρύσσει, για παράδειγμα, την τρισυπόστατη φύση του Θεού. Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ φίλε, δε συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί την μέρα. Η θεολογία αναιρεί την φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά….

1 σχόλιο:

  1. κρίμα που απλώς αντέγραψες το οπισθόφυλλο του βιβλίου χωρίς να πεις την προσωπική σου γνώμη.
    το κείμενο αυτό δείχνει ελκυστικό το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά τελικά δεν είναι καθόλου έτσι.
    η άποψή μου είναι ότι τελικά το πόνημα του συγγραφέα ήταν πολύ κάτω του μετρίου. και με 3-4 φίλους που το συζητήσαμε γιατί έτυχε όλοι να διαλέξουμε να το διαβάσουμε με το που πρωτοβγήκε...το ίδιο πιστεύουν.
    αν πάντως κάποιος ενδιαφέρεται για το θέμα σχέσης και αλληλεπίδρασης φιλοσοφίας-θρησκείας, ανεπιφύλακτα προτείνω να στραφεί σε κάποια από τα βιβλία του νίκου δήμου. αγνωστικιστής ως επιστήμονας, αλλά και αντιδογματικός ως φιλόσοφος. απόψεις, σκέψεις, κλπ δημοσιεύονται και στα sites του. αξίζει τον κόπο.
    είναι από τα λίγα ψύχραιμα και εξελικτικά μυαλά που έχουν μείνει στην ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή