Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ένα έργο μιας σπουδαίας γλύπτριας που κατάγεται από τη Χίο και τις Οινούσσες της Καλλιόπης Λεμού, εκτίθεται στο Βερολίνο στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Η ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 20η επέτειο για την Πτώση του Τείχους με έργο της Χιώτισσας γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού.

Η ογκώδης εγκατάσταση με τίτλο "at Crossroads", "στο σταυροδρόμι" έχει στηθεί ακριβώς μπροστά από την Πύλη το Βραδεμβούργου. Το θέμα, που αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, είναι η λαθρομετανάστευση. Οι τούρκικες βάρκες "Ugur" - Τύχη, "Umut" - Ελπίδα, "Askim" - Αγάπη μου, "Mavis" - Θάλασσα, "Buket" - Μπουκέτο, που οι ιδιοκτήτες τους τις είχαν πουλήσει σε λαθρεμπόρους και αυτοί με την σειρά τους τις χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Η Γλύπτρια αναφέρει: "Το Βερολίνο το θεωρώ σαν την πρωτεύουσα του ίσως ισχυρότερου κράτους της Ευρώπης και το σταυροδρόμι συσχετίζεται με τις αποφάσεις που παίρνουν εδώ για το θέμα της μετανάστευσης. Τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν για την μοίρα των λαθρομεταναστών και για την πολιτική που αντιμετωπίζουμε για τους λαθρομετανάστες. Φτάνουν με την ψυχή στο στόμα, πεινασμένοι και βρεγμένοι".

Η εγκατάσταση της Λεμού που εκτίθεται από τις 12 Οκτωβρίου θα είναι εκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η βάρκες είναι έτσι στημένες που δείχνουν πως διαπερνούν το μεταλλικό σκελετό που τις στηρίζει, όπως διαπερνούν κάθε χρόνο τα σύνορα της Ευρώπης οι χιλιάδες λαθρομετανάστες. Όπως αναφέρει και η γλύπτρια: "Έχω έρθει σε επαφή με ομάδες αυτών των ανθρώπων στους βράχους και στα νησάκια της πατρίδας μου. Στην κυριολεξία έρχονται με την ψυχή στο στόμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου