Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Όχι στην βία! Εμείς είμαστε ο λαός... 20 χρόνια μετά...


Είμαι σίγουρος πως λίγοι θα ενδιαφερθούν για την αυριανή επέτειο από την Πτώση του Τείχους στο Βερολίνο. Είναι πολύ κρίμα που τόσο η ελληνική παιδεία όσο και μεις από την φύση μας ως Έλληνες είμαστε τελείως αδιάφοροι για την αλήθεια και για γεγονότα που έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν ακόμα τη ζωή μας. Ένα αντίστοιχο σημαντικό συμβάν ήταν και αυτό. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την συγκίνησή μου για την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν για να ξανακερδίσουν ένα αγαθό που εμείς το χουμε και το υποτιμάμε, την ελευθερία. Πιστεύω πως το βίντεο που έφτιαξα να ερεθίσει όσα αδιάφορα μυαλά δε γνωρίζουν όλη αυτή την ιστορία ενώ παρακάτω περιγράφω όλο το χρονικό της Πτώσης του Τείχους:

Μάιος 1989: Στα σύνορα Αυστρίας και Ουγγαρίας ξηλώνονται καθημερινά 600 μέτρα συρματοπλέγματος. Χιλιάδες πολίτες της Αν. Γερμανίας διαφεύγου.

23 Αυγούστου 1989: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι σχηματίζουν αλυσίδα κατά μήκος Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας. Οι χώρες της Βαλτικής ζητούν την αυτονομία από την ΕΣΣΔ.

Σεπτέμβριος 1989: Στην Πολωνία ορκίζεται η πρώτη μη κομουνιστική κυβέρνηση στο Ανατολικό Μπλοκ.

4 Σεπτεμβρίου 1989: Στη Λειψία γίνεται η πρώτη διαδήλωση 1.000 πολιτών. Αλκολουθούν διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα και η μαζικότητα διογκώνεται ραγδαία. Στις 16 Οκτωβρίου 120.000 άνθρωποι φωνάζουν "Όχι στην βία, εμείς είμαστε ο λαός". Ένοπλοι άντρες αρνούνται να πυροβολήσουν το πλήθος.

7 Οκτωβρίου 1989: Εν μέσω διαδηλώσεων, το κομουνιστικό κόμμα της Αν. Γερμανίας γιορτάζει τα 40 του χρόνια.

18 Οκτωβρίου 1989: Ο ΄Ερικ Χόνεκερ παραιτείται από την ηγεσία της ΛΔΓ και του κόμματος. Διάδοχός του χρίζεται ο πρώην επικεφαλής της νεολαίας των κομουνιστών Έγκον Κρεντς.

4 Νοεμβρίου 1989: 500.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αν. Βερολίνου Αλεξανερπλατς και απαιτούν "αλλαγή". Χιλιάδες Ανατολικογερμανοί έχουν ήδη δραπετεύσει στην Τσεχοσλοβακία. Οι αρχές συμφωνούν να επιτρέψουν σε πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα στο Βερολίνο. Τα σύνορα παραβιάζονται από χιλιάδες ανθρώπους.

9 Νοεμβρίου 1989 6 μ.μ. : Ο Γκίντερ Σαμπόφσκι, Νο3 στην ιεραρχία του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού κόμματος, παραχωρεί συνέντευξη τύπου στους ξένους ανταποκριτές. Όλα μοιάζουν συνηθισμένα.

9 Νοεμβρίου 1989 6:30 μ.μ. : Λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης, ο Σαμπόφσκι ανακοινώνει νέους κανονισμούς ταξιδιού για τους πολίτες της ΛΔΓ. ΄Εχοντας μόλις επιστρέψει από διακοπές, με ελλιπή ενημέρωση, δηλώνει ότι οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ άμεσα.

9 Νοεμβρίου 1989 7:03 μ.μ. : Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Associated Press, σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ανακοινώνει πρώτο ότι "η ΛΔΓ ανοίγει τα σύνορα.

9 Νοεμβρίου 1989 8:47 μ.μ. : Η ηγεσία συνεχίζει τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος και δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην πόλη.

9 Νοεμβρίου 1989 9:31 μ.μ. : Πάνω από 500 άτομα είναι συγκεντρωμένα μπροστά στους φρουρούς. Η κυβέρνηση αποφασίζει να αφήσει τον κόσμο να περάσει ελεγχόμενα.

9 Νοεμβρίου 1989 10 μ.μ. : Ο Εγκόν Κρέντς επιστρέφει στο γραφείο του από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ολόκληρη τη νύχτα δεν καταφέρνει να δώσει κάποια εντολή για την κατάσταση στο Τείχος.

9 Νοεμβρίου 1989 10:28 μ.μ. : Από την κρατική τηλεόραση ανακοινώνονται οι νέοι κανονισμοί για την έξοδο από την χώρα ¨Τα ταξίδια επιτρέπονται χωρίς να δηλωθεί ο σκοπός τους και χωρίς απόδειξη συγγένειας με άτομα εκτός ΛΔΓ. Αύριο θα ανοίξουν οι σχετικές υπηρεσίες¨.

9 Νοεμβρίου 1989 10:42 μ.μ. : Στην κρατική τηλεόραση της Δυτικής Γερμανίας, ο παρουσιαστής δηλώνει: " Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον υπερθετικό βαθμό. Ξεθωριάζει γρήγορα. Σήμερα, όμως, μπορούμε μάλλον να είμαστε σίγουροι: Πρόκειται για μία ιστορική μέρα".

9 Νοεμβρίου 1989 11:30 μ.μ. : Οι φρουροί προσπαθούν να ελέγξουν τα διαβατήρια, αλλά το πλήθος αντιδρά. Χιλιάδες περνούν στη Δύση και γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Δυτικοβερολινέζους αδελφούς τους. Ως τα μεσάνυχτα, έχουν ανοίξει όλα τα πετάσματα του Τείχους.

9 Νοεμβρίου 1989 12:00 μ.μ. : Η πρεσβεία της ΕΣΣΔ στο Αν. Βερολίνο, υπό το κράτος σύγχυσης, επιλέγει να μην ενημερώσει τη Μόσχα.

10 Νοεμβρίου 1989 12:20 μ.μ. : Περίπου 12.οοο στρατιώτες παίρνουν θέση μπροστά στο Τείχος περιμένοντας εντολές από την ηγεσία της ΛΔΓ. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Δυτικού Βερολίνου, χορεύουν τραγουδούν και με σφυριά γκρεμίζουν το Τείχος.

10 Νοεμβρίου 1989 8:00 π.μ. : Οι δυνάμεις της ΛΔΓ δεν καταφέρνουν να εμποδίσουν το πλήθος να βγεί από την χώρα. Ο έλεγχος έχει χαθεί. Στο μεταξύ, τα νέα φθάνουν στη Μόσχα και ζητούν εξηγήσεις. Ο Κρέντς διαβεβαιώνει ψευδώς τον Γκορμπατσόφ ότι έχει αποκαταστήσει τον έλεγχο των συνόρων.

10 Νοεμβρίου 1989 4:00 μ.μ.: Η κατάσταση στο Βερολίνο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι όσα συμβαίνουν στη ΛΔΓ αποτελούν ευθύνη της εκεί κυβέρνησης. Αμέσως μετά, μιλά με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Η.Π.Α. και τους ζητάει να βοηθήσουν ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση...

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μιά νέα εποχή για την Ευρώπη και όλο τον ελεύθερο κόσμο... Η δύναμη του λαού απέναντι στο κατεστημένο... Η δύναμη της ελευθερίας...

1 σχόλιο:

  1. Φίλε μου δε στέκουν αυτά που λες στο σχόλιο σου. Η αδιαφορία προέρχεται από την λάθος παιδεία που έχουμε. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη στην ιστορία προέρχονται στο ότι δε ξέρουμε ιστορία... Όπως και στη καθημερινότητά μας. Επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας γιατί δε μαθαίνουμε σ΄αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή