Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Οι μανάδες των μαχών...


Καλημέρα παίδες... Μία ακόμα Κυριακή ήρθε με πολύ γεμάτο πρόγραμμα... Και αυτό διότι έχουμε όχι μία ούτε δύο αλλά τέσσερις μεγάλες μάχες. Και έχουμε και λέμε, η πρώτη που μας αφορά είναι το ποδοσφαιρικό και το μπασκετικό ντέρμπυ μεταξύ των δύο αιωνίων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Έχουμε το κλασσικό ντέρμπυ στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης και μη ξεχνάμε πως σήμερα κοντραρίζονται η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά. Δε θα τις αναλύσω όλες τις μάχες παρά μόνο μία. Και δεν είναι άλλη από το κλασσικό παιχνίδι στο Κάμπ Νού μεταξύ Μπάρτσα και Ρεαλ.
Κάθε ντέρμπυ που σέβεται τον εαυτό του έχει και την δικιά του ιστορία που την φυλάει καλά για τους νεότερους οπαδούς του. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν:
  1. 1899 ιδρύθηκε η Μπαρτσελόνα, τρία χρόνια πριν γεννηθεί η Ρεάλ. Από το 1957 οι Καταλανοί αγωνίζονται στο Καμπ Νού το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης (98.772 θέσεις). Στην εξέδρα αναγράφεται "Mes que un club", Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος...
  2. 52 φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο αντίπαλοι για το πρωτάθλημα της Ισπανίας στη Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 38, ενώ η Ρεάλ μετρά μόλις 12. Άλλες τόσες αναμετρήσεις έχουν λήξει χωρίς νικητή.
  3. 11-1 ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα της Μπαρτσελόνα από την Ρεαλ το 1943 σε επαναληπτικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Οι φήμες λένε ότι πριν από το ματς της Μαδρίτης στα αποδυτήρια της Μπάρτσα βρέθηκαν άνθρωποι του Φράνκο που είπαν δύο λογάκια στους παίκτες της.
  4. 20 χρόνια μετά την αρπαγή του Ντι Στέφανο, η Μπαρτσελόνα έκανε ρελάνς με την απόκτηση του Γιόχαν Κρόιφ. Ο σπουδαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής είχε σημαντική πρόταση από την Ρεάλ, αλλά έπειτα από παρέμβαση της Τράπεζας της Καταλονίας (Banca Catalana) η προσφορά της Μπάρτσα ήταν αντπέρβλητη και έτσι ο παίκτης μετακόμισε στην Βαρκελώνη. Μάλιστα την αγάπησε τόσο που ονόμασε τον γιό του Τζόρντι, το πλέον κλασικό όνομα της πόλης.
  5. 25,7 % είναι το ποσοστό των υποστηρικτών της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εθνικών Ερευνών. Πρώτη δύναμη στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με 32,8%.

Μετά από αυτές τις λίγες πληροφορίες που βρήκα να σας παρουσιάσω για το αποψινό ντέρμπυ ας απολαύσουμε και μεις το δικό μας μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Δε τα βάφω μαύρα στο θέμα θεάματος γιατί είναι ακόμα πρόσφατο το ντέρμπυ στο τελικό Κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ όπου απολαύσαμε όλοι μας ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα θέαμα... Όσο για το πολιτικό θέμα ουδέν λόγος. Ας βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους... Καλό απόγευμα λοιπόν...

Τέλος θα θελα να αναφέρω πως η Χίος επιτέλους επέστρεψε στις νίκες ξανά νικώντας το Π. Φάληρο 7 - 6 στο Ιωνικό κολυβητήριο του νησιού και ανέβηκε στην τέταρτη θέση. Έχει χάσει όμως πολύτιμους βαθμούς από την Λάρισα και τον Ποσειδώνα Ιλισίων. Συνεχίζουμε όμως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου