Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ένα από τα καλύτερα και ειλικρινέστατα κείμενα που χω διαβάσει για την φιλία...

Η φιλία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο για την καλή λειτουργία της μνήμης του. Το να θυμόμαστε το παρελθόν μας, το να το κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας, είναι ίσως ο αναγκαίος όρος για να διαφυλάξουμε, όπως λέμε την ακεραιότητα του εγώ μας. Για να μη συρρικνωθεί το εγώ μας, για να διατηρήσουμε τον όγκο του, πρέπει να ποτίζουμε τις αναμνήσεις σαν τα λουλούδια στη γλάστρα, κι αυτό το πότισμα απαιτεί τακτική επαφή με τους μάρτυρες του παρελθόντος, δηλαδή με τους φίλους. Οι φίλοι είναι ο καθρέφτης μας, η μνήμη μας, το μόνο που απαιτούμε από αυτούς είναι να γυαλίζουν κάπου κάπου τον καθρέφτη για να μπορούμε να κοιτάζουμε μέσα.
Η φιλία είναι η απόδειξη ότι υπάρχει κάτι πιό ισχυρό από την ιδεολογία, από τη θρησκεία, από το έθνος. Στο μυθηστόρημα του Δουμά οι τέσσερις φίλοι βρίσκονται συχνά σε αντίθετα στρατόπεδα, αναγκασμένοι να χτυπηθούν μεταξύ τους. Αυτό όμως δεν χαλάει την φιλία τους. Δεν παύουν να αλληλοβοηθιούνται, κρυφά, με πανουργία, χλευάζοντας ο καθένας την αλήθεια του στρατοπέδου του. Έβαλαν την φιλία τους πάνω από την αλήθεια, από το σκοπό, από τις διαταγές των ανωτέρων, πάνω από τον βασιλιά, πάνω από την βασίλισσα, πάνω από τα πάντα.
Ο Δουμάς έγραψε την ιστορία των σωματοφυλάκων με απόσταση δύο αιώνων. Άραγε αισθανόταν ήδη νοσταλγία για τον χαμένο κόσμο της φιλίας. Ή μήπως η εξαφάνιση της φιλίας είναι πιο πρόσφατο φαινόμενο;
Η φιλία δεν είναι πρόβλημα των γυναικών. Είναι πρόβλημα των ανδρών. Είναι ο δικός μας ρομαντισμός.
Πως γεννήθηκε η φιλία;
Σίγουρα σαν συμμαχία μπροστά στις αντιξοότητες, συμμαχία χωρίς την οποία ο άνθρωπος θα ήταν άοπλος απέναντι στους εχθρούς του. Ίσως δεν έχουμε πια ζωτική ανάγκη από μία τέτοια συμμαχία;
Εχθροί θα υπάρχουν πάντοτε.
Ναί άλλα είναι αόρατοι και ανώνυμοι. Η δημόσια διοίκηση, οι νόμοι. Τι να σου κάνει ο φίλος όταν αποφασίζουν να χτίσουν αεροδρόμιο μπροστά στα παράθυρά σου ή όταν σε απολύουν; Αν σε βοηθήσει κανείς, θα ναι πάλι κάποιος ανώνυμος και αόρατος, μια οργάνωση κοινωνικής αρωγής, μία ένωση για την υπεράσπιση των καταναλωτών, ένα δικηγορικό γραφείο. Καμία δοκιμασία δεν μπορεί πια να επιβεβαιώση την φιλία. Δεν προσφέρεται πιά η ευκαιρία να ψάξεις τον πληγωμένο φίλο σου στο πεδίο της μάχης, ούτε να τραβήξεις το σπαθί για να τον υπερασπιστείς από τους ληστές. Περνάμε τη ζωή μας χωρίς μεγάλους κινδύνους αλλά και χωρίς φιλία.
Αν ξεσπάσει πάνω σου το μίσος, αν σ' έχουν καθίσει στο σκαμνί ή σ' έχουν πετάξει βορά στα θηρία, δύο αντιδράσεις μπορεί να περιμένεις από τους ανθρώπους που σε ξέρουν. Οι μισοί θα πέσουν κι αυτοί να σε φάνε, οι άλλοι μισοί, διακριτικά, θα κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα, σαν να μην άκουσαν τίποτα, κι έτσι θα μπορείς να τους βλέπεις και να τους μιλάς. Αυτή η δεύτερη κατηγορία, η διακριτική και ευαίσθητη, είναι οι φίλοι σου. Φίλοι με την σύγχρονη σημασία της λέξης.

Μίλαν Κούντερα, Η Ταυτότητα, σελ. 55-58
Ένα από τα καλύτερα και ειλικρινέστατα κείμενα που χω διαβάσει για την φιλία... Απολαύστε το...

4 σχόλια:

  1. auto agaphte mou einai gia keinous pou taxa einai filoi me kapoion, mexri autos o kapoios na apodeiksh pws den einai oute htan pote... den uparxei filia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνεις νομίζω όταν κάποιος προσποιείται σε μία φιλία και όταν δεν είναι αληθινός. Στην περιπτωση που αναφέρεις δεν υπάρχει φιλία δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρα κοιτάς συμφεροντολογικά. Περιμένεις να σου προσφέρει ο άλλος και αν σου προσφέρει αυτός τότε δίνεις και συ. Η πραγματική φιλία είναι στα προσφέρεις στον άλλον χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα αν και αυτό σπάνια πραγματοποιείται διότι όλοι οι άνθρωποι είναι από την φύση τους εγωιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλία είναι μια ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα.Έτσι την περιγράφει ο Αριστοτέλης και νομίζω έχει δίκιο.Μόνο που σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιο αύτο,για άγνωστο λόγο.Πολλά άτομα μπορεί να μην το βιώσουν ποτε και σίγουρα όλοι έχουεμ αισθανθεί προδομένη απο κάποιον "φίλο" μας.Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους άλους και να προσφέρουμε την φιλία μας αν δεν μας την προσφέρει πρώτα αυτός.Απλά πρέπει να προσέχουμε πως δίνουμε τη φιλία μας.Να μην δινόμαστε εύκολα αλλά να κρατάμε μια πισινή όσο κρίνουμε ότι χρειάζεται.Μόνο έτσι υπάρχουν πιθανότητες να κάνουμε αληθινές σχέσεις(και για τις ερωτικές το ίδιο ισχύει,είναι ένα είδος φιλίας).

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή