Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το πολύτιμο κύτταρο



Για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Αυγερόπουλος μας κράτησε το ενδιαφέρον και το μυαλό μας σε εγρήγορση. Αυτή τη φορά ασχολήθηκε με τα βλαστοκύτταρα και για το πόσο σημαντικά είναι τόσο για τη ζωή μας όσο και για της ζωές των συνανθρώπων μας. Αλλά δυστυχώς αυτό το θαύμα της φύσης κατάφερε να γίνει προϊόν κερδοσκοπικών επιχειρήσεων. Τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος αυτών των τραπεζών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Έλληνες είναι και εγωιστές και θύματα.

Πείθονται εύκολα από τις τράπεζες αυτές ότι προσφέροντας τα βλαστοκύτταρά τους θα έχουν ισόβια περίθαλψη ασθενειών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα πολύτιμα αυτά κύτταρα. Όμως όταν κάποιες έχει εκ γενετής μία ασθένεια δε μπορεί να θεραπευτεί από τα κύτταρά του τα οποία έχουν και αυτά την ασθένεια αυτή. Θα πρέπει να βρούν έναν δότη που να μπορεί να είναι συμβατός με τον ασθενή. Λόγω ανταγωνισμού οι τράπεζες αυτές δε συνεργάζονται ενώ τάζουν στους ανημέρωτους πελάτες πως όλα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιες. Μεγάλο λάθος με θύμα τους ίδιους τους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι δρουν εν μέρη σωστά. Όταν έρχεται ένας γιατρός και σου ζητάει την αποθήκευση βλαστοκυττάρων σε μία ιδιωτική τράπεζα για την αντιμετώπιση μελλοντικών ασθενειών τόσο του παιδιού σου όσο και της οικογένειάς σου με ένα αντίτιμο των 1.500 με 2.500 ευρώ τότε σίγουρα θα πεις το ναι. Με την λογική όμως πως μόνο εσύ και η οικογένειά σου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και κανείς άλλος, και με το ίδιο σκεπτικό και συ δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιου άλλου. Μεγάλο λάθος διότι όπως αναφέρω παραπάνω δε μπορείς να αντιμετωπίσεις ασθένειες με τα δικά σου βλαστοκύτταρα. Έτσι ο πανικός αλλά και ο εγωισμός υποχρεώνει τους ανθρώπους να καταφεύγουν σε ιδιωτικές τράπεζες ενώ στις δημόσιες προσφέρεις αυτό το αγαθό σε όλο τον κόσμο και από όλο τον κόσμο θα μπορέσεις να βρείς την λύση και την θεραπεία.

Εξάλλου ένα στέλεχος μιάς ιδιωτικής τράπεζας αναφέρει πως αν έμενε στο Βέλγιο θα πρόσφερε τα βλαστοκύτταρά του σε δημόσια τράπεζα γιατί όλοι αυτό κάνουν. Όμως στην Ελλάδα θα τα προσφέρει σε ιδιωτική διότι λίγοι τα προσφέρουν σε δημόσια. Είναι πολύ εγωιστικό σαν σκέψη να αποθηκεύεις κάτι άχρηστο για σένα στερώντας την σωτηρεία σε κάποιον συνάνθρωπο.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες εκπομπές που μπορούν να σου ανοίξουν τα μάτια. Που μπορούν να σου εξηγήσουν ποιό είναι το σωστό προσφέροντάς σου και τις δύο λύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες) και παρουσιάζοντάς σου απόψεις και εμπειρίες ασθενών καθώς και αναλύσεις ειδικών. Πολύ πετυχημένη η επιλογή στελεχών τόσο από ιδιωτικές όσο και δημόσιες τράπεζες που αναλύουν τα πλεονεκτήματα καθώς και τους λόγους του οποίους κάθε πολίτης θα σκεφτεί για να επιλέξει την τράπεζα. Συγχαρητήρια στον κ. Γιώργο Αυγερόπουλο για την σπουδαία δουλειά του.

Αξίζει να την δείτε την εκπομπή αυτή στο site του Εξάντα. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Εγώ το μόνο που μπορώ να σας προσφέρω είναι το link για να μπείτε όσοι πραγματικά ενδιαφέρεστε.

http://exandas.ert.gr/

2 σχόλια:

  1. Την είδα και εγώ την εκπομπή του "Εξάντα". Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Είναι ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα και δυστυχώς άγνωστο για πολλούς. Ο δημοσιογράφος της εκπομπής το παρουσίασε αναλυτικά και από μία μη συνηθισμένη αλλά ουσιαστική οπτική.

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι Ιωάννα ήταν πολύ σωστή και αντικειμενική η προσέγγιση του δημοσιογράφου στο θέμα αυτό. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τέτοια θέματα.
    Αν και καθυστερημένα καλό μήνα και από μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή