Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι θαυματοποιοί δεν επιβιώνουν



Πολλές φορές ακούμε την εξής φράση: "Μία εικόνα χίλιες λέξεις". Μία φράση που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να χρησιμοποιήσει ο Sylvain Chomet στη νέα του ταινία "Ο θαυματοποιός".
Όσοι είδατε το Τρίο του Μπέλβιλ και ενθουσιαστήκατε, με την νέα του ταινία σίγουρα θα συγκινηθείτε.
Μία ιστορία βουβή η οποία όμως κρύβει πολλές λέξεις, υπέροχους διαλόγους και μία γραμμένη κάρτα προς το τέλος της ταινίας που δείχνει όλη την αλήθεια και την σκληρότητα του σημερινού κόσμου.
Η εικόνα φανταστική και καθαρή. Σε ταξιδεύει από το Παρίσι στο Λονδίνο και από την γη των Χάιλάντερς στο Εδιμβούργο. Σε γνωρίζει ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους οι οποίοι ζουν στα παγωμένα βουνά και ανθρώπους ψυχρούς και κενούς που προσπαθούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα των πόλεων. Μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο του θεάματος μιάς άλλης εποχής, στο τέλος αυτής της εποχής. Ένας ηλικιωμένος μάγος, ένας αυτόχειρας κλόουν, τρείς τρελοί ζογκλέρ και ένας χαμογελαστός μίμος συνθέτουν μιά μικρή κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία κοινωνία που έρχεται σιγά σιγά σε επαφή με το σινεμά και τους ροκ σταρ.
Η μουσική είναι καταπληκτική. Δένει απίστευτα τόσο με την ταινία όσο και με την ψυχοσύνθεση των προσώπων. Τα συναισθήματα των ηρώων περνάνε με μεγάλη επιτυχία στους θεατές μέσω των υπέροχο κομματιών με πιάνο και βιολί.
Η ταινία είναι σκληρή μα πάνω απ' όλα αληθινή.
Αξίζει να την δουν όλοι γιατί δείχνει πως η μαγεία δε πουλιέται. Δεν επιβιώνει με το χρήμα, αλλά με την πίστη.
Όσοι πιστεύουν και αγαπούν την μαγεία την έχουν ακόμα και στις μέρες μας μέσα τους...
Από μένα έχει πέντε αστεράκια άνετα... *****

3 σχόλια:

  1. Kατ' αρχας συγχαρητηρια για το blog σου!!
    Περιμενα τον "Θαυματοποιο" με τεραστια αγωνια γιατι λατρευω τον Τατι και το "Τριο της Μπελβιλ". Την ειδα προσφατα και επαθα την πλακα μου!!
    Κοσμημα ευαισθησιας.
    Τα μικρα, καθημερινα "θαυματα" εχουν πια ξεπεραστει.
    Η αυταπατη ελαχιστα διαρκει.
    Προσωπικη αξιολογηση: **** ½
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eχω γραψει και ενα κειμενο για την ταινια:
    http://cinema-paradis143.blogspot.com/2010/12/lillusionniste-2010.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα και χρόνια πολλά... Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φυσικά θα μπω στο ιστολόγιό σου να διαβάσω τη δικιά σου άποψη για την ταινία. 4,5 αστεράκια του βαλες λοιπόν. Είσαι λίγο αυστηρός.
    Έχεις δίκιο για τα θαύματα της καθημερινότητας. Έχουν πια εξαφανιστεί. Στο χέρι μας είναι πλέον να τα σώσουμε αλλά σε ατομικό επίπεδο...
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή