Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Γερμανική Ένωση

Ας σταματήσουμε να ελπίζουμε στη βοήθεια της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ακόμα και οι επιστροφές του κ. Παπανδρέου από τις βόλτες του στη χώρα αυτή δε φέρνουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία τα χουμε τόσο πολύ ανάγκη.
Στην θέση αυτών των μηνυμάτων που δεν έρχονται ποτέ έχουμε προτάσεις για κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε ποσοστό 30% αλλά και προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα ίσως υποχρεωθεί να επιστρέψει στη δραχμή. Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία η Ευρωπαϊκή Οικονομική Συμβουλευτική Ομάδα (EEAG) με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας. Και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο δάνειο, πέραν αυτού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά το 2013 είναι πολύ σοβαρό.
Στην έκθεση του το EEAG ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα επαρκέσει για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της και να καταφέρει να επανέλθει στις αγορές χρήματος.
Για τον λόγο αυτό, το EEAG συστήνει τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να μη χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - βλέπε, η Γερμανία - να βάλει και πάλι «το χέρι στην τσέπη» για να σώσει την Ελλάδα
Επαναφέρει λοιπόν στο τραπέζι το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, το οποίο θα συνοδευόταν από υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το άλλο σενάριο, εξίσου σκληρό, είναι η επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Sudduetsche Zeitung» δημοσιεύει δηλώσεις του Τόμας Μίροου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ο οποίος θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη.
Οπως τονίζει ο κ. Μίροου, οι αγορές «παίζουν» εδώ και αρκετό καιρό με το σενάριο της αναδιάρθωσης. Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος δεν μειωθεί σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα κοντά στο 100% του ΑΕΠ, τότε τα προβλήματα δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν. Και αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30% ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου