Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ντροπή!


Σήμερα στην Χάγη γίνεται η δίκη για την σφαγή του Διστόμου. Φυσικά η Ελλαδίτσα τόσα χρόνια (και μιλάμε για 70 χρόνια) δεν ενδιαφέρθηκε για την καταστροφή αυτή και την βίαιη δολοφονία τόσων ανθρώπων στο χωριό αυτό. Μόνο οι απόγονοι των σφαγιασθέντων κινήθηκαν νομικά για τα γεγονότα αυτά τα οποία φυσικά η ιστορία κάλυψε με μία ταφόπλακα και έναν μαρμάρινο σταυρό.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Άνθρωποι οι οποίοι κρατήσανε την ιστορία ζωντανή να την μαθαίνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονταν πραγματικά να μάθουν την αλήθεια. Έτσι κι εγώ μέσα από την ανάρτηση μου περνάω τα λόγια του Σουηδού γιατρού του ερυθρού σταυρού Στούρε Λίνε:
" Ήμουνα υπεύθυνος όσο αφορά τον ερυθρό σταυρό για την περιφέρεια και φύγαμε αμέσως μόλις είχαμε μαζέψει μερικά φορτηγά και ρούχα και φάρμακα και τέτοια για κάθε ενδεχόμενο και φύγαμε μέσα στη νύχτα. Τα σώματά τους τα είχαν καρφώσει πάνω στα δέντρα, είχανε βγάλει τα μάτια τους, το στήθος των γυναικών. Στα σεξουαλικά όργανα των γυναικών και των κοριτσιών είχανε βάλει χώμα, πέτρες, σπασμένα ποτήρια είχαν ανοίξει τα σώματά τους και είχαν βγάλει τα έντερα. Στους άντρες επίσης είχανε κόψει τα σεξουαλικά όργανα και τα έβαλαν στα στόματά τους. Αυτό είδα (με έναν βαρύ αναστεναγμό σα να το ζούσε ξανά)."
Την μαρτυρία του μπορείτε να την ακούσετε στην ενδιαφέρουσα εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ( http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=218598 ).
Ξέρω πως αυτή η ιστορία θα συγκινήσει πολύ κόσμο αλλά θα ξεσηκώσει και τους γνωστούς Ελληνάρες. Οι αλήτες οι Γερμανοί θα πληρώσουν τώρα και ένα σωρό άλλες μαλακίες. Οι σημερινοί Γερμανοί δε φταίνε σε τίποτα. Όπως και οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες ή με τους Έλληνες της κατοχής και του εμφυλίου. Τέτοιες ιστορίες φρίκης και πολέμου που έχουν κάνει όλοι οι λαοί, χάνονται στον χρόνο. Αντί να θυμόμαστε αυτές τις φρικαλεότητες και να πάψουμε να επιδιώκουμε την επανάληψη τέτοιων λαθών, θαυμάζουμε τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τραγουδάμε τις νίκες του ελληνικού στρατού, απαγγέλλουμε ποιήματα για την έναρξη του πολέμου και όχι την λήξη του (28η Οκτωβρίου) και άλλα τραγικά λάθη που κρατάνε έναν λαό στην τσίτα έτοιμο να μουντάρει και να πολεμήσει άλλους λαούς.
Παντού εχθροί.
Παντού πόλεμοι.
Ζήτω το έθνος.
Κάτω οι Τούρκοι και οι Γερμανοί.
Μπράβο μας... είμαστε άξιοι της κατάντια μας.
Μπορεί σήμερα οι απόγονοι των σφαγιασθέντων να ζητήσουν οικονομικοί αποζημίωση για τους προγόνους τους που δε γνωρίσανε αλλά και πιθανότατα να μη γνωρίζανε ποτέ. Όλα γίνονται για το χρήμα.
Τουλάχιστον εγώ θα μνημονεύσω έστω από αυτήν την ανάρτηση όλα τα θύματα των πολέμων από όλες τις μεριές των αντιπάλων.
Στους πολέμους δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί. Υπάρχουν νικητές οι οποίοι γράφουν την ιστορία. Συκοφαντούν τον αντίπαλο ως το απόλυτο κακό και θάβουν τα θύματα του πολέμου. Ένα απλό μνημείο δε κρατάει τη μνήμη ζωντανή. Και έτσι το λάθος επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται για πάντα...
Με τις οικονομικές αποζημιώσεις δε γυρνάει κανένας νεκρός πίσω. Όμως με την σωστή στάση απέναντι στην ιστορία τον κρατάς για πάντα ζωντανό στην μνήμη ενός λαού...

9 σχόλια:

  1. σαν φίλος που ειμαι ελπίζω να δέχεσαι την κριτικη για τα άρθρα σου! ;-) ωραίο το θέμα και η ανάλυση αλλα πιστευω πως θα έπρεπε να εισαι λίγο πιο αποστασιοποιημενος. δεν ξερω πως λειτουργει το μπλογκινγκ και κατα πόσο ειναι θεμιτο ο συντακτης να "τραβάει αυτια"! εγω για παράδειγμα θα παρέθετα τα γεγονότα, θα εβαζα 2-3 αναφορες ανάλογων περιστατικων απο έλληνες προς βουλγαρους, τουρκους και λοιπους, απο ρωσους προς γερμανους. θα προσπαθουσα δηλαδη να εστιασω στην αγριότητα του πολέμου και στις αποτρόπαιες πράξεις των ανθρωπως κατα την διαρκεια του. στο τέλος φυσικα θα εξέφραζα την προσωπικη μου θεση και άποψη με τον ιδιο μετριοπαθη τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως εγραψα παραπανω δεν εχω εμπειρια απο μπλογκινγκ και δεν ξερω πως λειτουργει, ισως το βλέπω λιγο πιο δημοσιογραφικα-ιστορικα! ειμαι φαν της ουδετερης αποψης ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και δέχομαι κριτική από σένα διότι εκτιμώ τις γνώσεις και τις απόψεις σου. Αν έβαζα και άλλα παραδείγματα όπως για παράδειγμα οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Γερμανών θα φούσκωνε το θέμα και θα χανε το ενδιαφέρον του. Βάση των γεγονότων στο Δίστομο ήθελα να δείξω την αγανάκτησή μου για το πως το εκμεταλλεύεται ο Νεοέλληνας. Το ότι έχω ένα μπλογκ δε σημαίνει πως είμαι και επαγγελματίας μπλόγκερ. Ότι κάνω το κάνω καθαρά ερασιτεχνικά. Ούτε δημοσιογράφος είμαι ή ιστορικός ώστε να το γράψω ως μελέτη. Είναι καθαρά μία προσωπική άποψη για ένα θέμα. Δε θέλω τόσο πολύ να τραβήξω αυτιά όσο να τσιγκλίσω λίγο όσους δίνουν λίγη σημασία στα όσα γράφω ωστε να δουν την ιστορία λίγο πιο αντικειμενικά και σωστά. Πιο σφαιρικά. Σ' ευχαριστώ πάντως για την κριτική σου. Ξέρεις πως την εκτιμώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξέρω πως το laternative ειναι το μερακι σου και οχι η δουλεια σου, και ειναι λογικό να εκφραζεις τις προσωπικες σου! με τις οποίες συμφωνω σε πολλά σημεια... το διευκρινιζω για να μη νομιζεις πως η παρεμβαση μου ειναι ιδεολογικη! το "Σα να μη πέρασε μία μέρα..." μου άρεσε πολύ, ξεκινας με μια προσωπικη εμπειρια πράγμα που κανει τον αναγνωστη να ανατρεξει πισω στην ιδια στιγμη και να φέρει στο νου του τα συναισθηματα και τις σκεψεις του, συνεχίζεις με τις επιπτωσειςοπως η οικονομικη κριση, η ανασφάλεια, ο πολεμος σε αφγανιστανν, ιρακ και κάνεις εναν ωραιο επίλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που με καταλαβαίνεις και χαίρομαι περισσότερο που μέσα από αυτό το ιστολόγιο παρατηρώ πως υπάρχει αρκετός κόσμος το ίδιο ανήσυχος με μένα και άνθρωποι που έχουν γερές βάσεις για να μου κάνουν αντίλογο όπως μου κάνεις και συ. Κάποτε όταν έγραφα στην ηλεκτρονική σελίδα της lifo υπήρχε ένας τύπος που μου την έλεγε συνέχεια μέχρι που τον ρώτησα αν έχει κάτι προσωπικό μαζί μου. Η απάντησή του ήταν τρομερή. Αν δεν εκτιμούσα αυτά που γράφεις δεν θα ασχολιόμουν μαζί σου. Προτιμώ να έρχομαι σε αντιπαραθέσεις παρά να μου λένε ένα ξερό είσαι σωστός είσαι λάθος. Δε γίνεται να σαι πάντα σωστός ή πάντα λάθος. Αν όμως έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντές σου μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα. Με σένα όσες φορές έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση έχω αναθεωρήσει αρκετές απόψεις που είχα. Αυτό δείχνει πόσο εκτιμώ τις απόψεις σου. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως που πιστεύεις πως έχω κάνει το φάουλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν θα το έλεγα ακριβως φάουλ, απο το "Ξέρω πως αυτή η ιστορία θα συγκινήσει πολύ κόσμο........ εως το "Όλα γίνονται για το χρήμα" εκφράζεις την δυσφορια σου κάπως επιθετικά, φαινεται σαν να τσουβαλιαζεις ολους τους νεοελληνες, σαν να βαζεις ταμπέλα. καλως ή κακως τα εθνη ειχαν και θα εχουν κοντρες μεταξυ τους, ειδικα τα γειτονικα που εχουν και διαφορετικη κουλτουρα. είναι δυσκολο να βγαλουμε απο το DNA μας το μισος προς τους τουρκους (εγω το εχω αποβαλει αλλα μιλαω γενικα), τον θαυμασμο για τα επιτευγματα των αρχαιων ελληνων και τους μεγαλους στρατηλατες (βλέπε σφαγεας Αλεξάντερ δε γκρεϊτ), ειδικα στην εποχη μας που ο αρχαιοελληνισμος ειναι μόδα. βασικα το προτιμω απο το να κοπιαρουμε οτι μαλακια παραγουν οι Σαξονες και οι Φραγκοι χωρις φιλτραρισμα. το προβλημα των νεοελληνων ειναι οτι δεν ξερουν την ιστορια τους, οχι την αρχαια που ειναι και κουλ αλλα την συγχρονη. που αν την διαβασουν θα δουν ολες τις παθογενιες της συγχρονης ελλαδας, τις κοντρες για την εξουσια εν μεσω πολεμων, τις ιντριγκες, τις δολοφονιες, τα μεγάλα ψεματα, τις αυτοκαταστροφες, αλλα και την λεβεντια, την αυταπάρνηση, την αγάπη για τον συνανθρωπο και την πατριδα. τα παθηματα γινονται μαθηματα μονο οταν τα καταλαβουμε και το πιο δυσκολο ειναι η αυτοκριτικη! αυτο δεν ειναι προβλημα μονο των ελληνων αλλα και άλλων λαων. και φυσικα υπάρχουν χιλιάδες ελληνες (σαν εμας, χεχεχε) που ψαχνουν, σκεφτονται, προβληματιζονται και ελπιζουν σε κατι καλυτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό. Σα να χω γράψει εγώ αυτό το κείμενο. Έχουμε ακριβώς την ίδια εικόνα για το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος. Και μόνο που τους συμπολίτες μας τους αποκαλείς και συ Νεοέλληνες, τα λέει όλα. Όσο για το κείμενο κινούμαι επιθετικά σε αυτούς που κατακρίνωτόσο με την στάση τους όσο και με τα κίνητρα που δρουν. Αν πράγματι ο κόσμος μελετήσει την ιστορία θα διαπιστώσει πως στο παρελθόν είχαμε πολύ καλύτερες σχέσεις με τους Οθωμανούς παρά με τους Σλάβους. Φυσικά τώρα επειδή το επιβάλλει η εκκλησία και επειδή οι Σλάβοι είναι ορθόδοξοι, μας έχουν ποτίσει τα μυαλά πως οι Τούρκοι είναι οι εχθροί μας και οι Σέρβοι τα αδέλφια μας. Το ότι δύο λαοί έχουν διαφορετική κουλτούρα αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ναι εχθροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συμφωνω φίλος, προσωπικα δεν μισω κανεναν και δεν θελω να με μισει κανενας. πρεπει να φυγω τωρα, σι για και κιπ απ δε γκουντ γουρκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θενκ γιου βερι ματς μαι φριεντ. Και με την νίκη το βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή