Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Απαράδεκτη (θρησκευτική) παιδεία!


Το παραπάνω κείμενο βρίσκεται σε σχολικό βιβλίο θρησκευτικών. Δε γνωρίζω τάξη μιας και κυκλοφόρησε ως εικόνα στο διαδίκτυο. Μόλις βγουν και τα βιβλία στα σχολεία ίσως το αναζητήσουμε
Στο συγκεκριμένο τμήμα της ύλης το βιβλίο θρησκευτικών χαντακώνει την αθεΐα σα να είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο.
Η αθεΐα αγαπητοί μου παπάδες και θεολόγοι που γράφετε αυτό το βιβλίο δεν είναι αυτό που περιγράφετε. Η αθεΐα ποτέ δεν έκανε μουσάτους μαυροφορεμένους ανθρώπους να γεμίζουν τις κοιλιές τους τροφή και τις τσέπες τους με χρήμα και χρυσό. Η αθεΐα δε ξεκίνησε ούτε θα ξεκινήσει ποτέ σταυροφορίες και πολέμους. Η αθεΐα δε θα απειλήσει ποτέ για κολάσεις ούτε θα επιβάλλει όρια και τιμωρίες. Η αθεΐα δεν αναγκάζει κανέναν να φοράει παρωπίδες Η αθεΐα διευρύνει τον ορίζοντα στους ανθρώπους δίνοντάς τους την δυνατότητα να ανακαλύψουν νέους τρόπους ζωής και νέες συνήθειες.
Αλλά ας πάρουμε τις κατηγορίες μία μία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Πρώτον: Ο εγωισμός του ανθρώπου που υπερηφανεύεται για τις δυνάμεις του και τις δυνατότητές του.
Γιατί η θρησκεία θέλει να περάσει την ιδέα πως ο άνθρωπος είναι ένα άβουλο και αδύναμο πλάσμα που η μοίρα του είναι γραμμένη από τη μέρα που γεννήθηκε; Θα σας φέρω το παράδειγμα του Ομήρου. Ο Όμηρος έγραψε πρώτα την Οδύσσεια και μετά την Ιλιάδα. Στην Οδύσσεια παρουσιάζει τους θεούς ως υπεύθυνους για τη ζωή των ανθρώπων. Εκείνοι είναι που καθορίζουν την πορεία του καθενός. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται ένα πιόνι στις επιθυμίες τους. Στην Ιλιάδα όμως, πιο ώριμος και σοφός παρουσιάζει τους θεούς ως θεατές. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και την πορεία του. Καταλάβετε το λοιπόν. Τόσους αιώνες η εκκλησία είχε φέρει τον σκοταδισμό στον κόσμο. Η γνώση δεν πρέπει να είναι κλεισμένη στα μοναστήρια αλλά να διοχετεύεται στα μυαλά των ανθρώπων και να τους ωθεί προς τα μπρος. Προς ένα καλύτερο μέλλον. Προς ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι περήφανος για τις δυνατότητες του και για τις δυνάμεις που ακόμα δεν έχει ανακαλύψει.
Δεύτερον: Η άγνοια της διδασκαλίας της θρησκείας στα μεγάλα ζητήματα " Θεός, κόσμος, άνθρωπος."
Αυτό επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω αστείο. Νομίζω πως η ίδια η εκκλησία έχει άγνοια του κόσμου και του ανθρώπου. Η ιστορία της εκκλησίας είναι μαύρη. Δε θέλω να ξεκινήσω από την αρχή της ύπαρξης της αλλά στα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, συνεργάστηκε με τους φασίστες. Συνεργάστηκε με την χούντα. Και να σας πάω πιο κοντά; Αδιαφορεί για την κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται να χάσει τα λεφτά της όταν η ίδια διδάσκει την λιτότητα. Αποφεύγει να βοηθήσει τους άπορους ανθρώπους όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της είναι έτοιμοι να σκάσουν από το πολύ φαγητό. Νομίζω πως ένας σκεπτόμενος ανοιχτόμυαλος και άθεος άνθρωπος έχει πολύ καλύτερη επίγνωση της κατάστασης από έναν φανατικό θρησκόληπτο (νομίζω πως το κείμενο γράφτηκε από φανατισμένο θρησκόληπτο και απευθύνεται σε αντίστοιχο κοινό. Είναι έγκλημα που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Πραγματική πλύση εγκεφάλου).
Τρίτον: Οι ατομικές επιλογές τρόπου ζωής που έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές της θρησκείας που θέτουν φραγμό επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό.
Μα αν είναι δυνατόν. Τι μαλακίες είναι αυτές. Δηλαδή οι παπάδες παιδεραστές είχαν καλύτερη επικοινωνία με τον Θεό; Μη τρελαθούμε. Ο καθένας μπορεί να έχει όποιο τρόπο ζωής αρκεί να μη κάνει κακό και να σέβεται τον συνάνθρωπό του. Δε χρειάζεται να σου επιβληθεί καμία αρχή και κανένας κανόνας για να έρθεις σε επαφή με τον όποιο Θεό θέλεις να έχεις. Μήπως θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα της εκκλησίας όταν δεν υπακούς τους "κανόνες επικοινωνίας" με τον Θεό;
Τέταρτον: Ο ορθολογισμός από την εποχή του Διαφωτισμού, που απορρίπτει τις υπέρ λόγον αλήθειες.
Μεγάλο λάθος και εδώ. Η εποχή του Διαφωτισμού είναι μία λαμπρή περίοδος (γι' αυτό και ο Διαφωτισμός γράφεται με το Δέλτα κεφαλαίο) διότι ο κόσμος ξέφυγε από τον αναλφαβητισμό και την αμάθεια και προόδευσε. Η θρησκεία παρέμεινε αλλά έχασε την απόλυτη εξουσία που είχε διότι πολύ απλά οι πιστοί - πρόβατα ξύπνησαν. Δεν βρίσκω κακό στην πρόοδο. Η πρόοδος σε φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια. Αυτό είναι που φοβάται η εκκλησία. Την αλήθεια!
Πέμπτον: Η υλιστική θεώρηση του κόσμου, που δέχεται την προτεραιότητα και τη μοναδικότητα της ύλης, από την οποία προέρχονται και οι λεγόμενες πνευματικές ενέργειες (σκέψη, ιδέες, φαντασία κ.τ.λ.).
Αυτό είναι τραγικό και πρέπει να πέσει ντομάτα σε όποιον το γραψε. Συγνώμη αλλά αυτοί που δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ύλη είναι οι παπάδες με τα χρυσά τους, με τις λιμουζίνες τους, με τις βίλες τους, με τις διανυκτερεύσεις τους στο Four Season στο Παρίσι κτλ. Και όλα αυτά τα κέρδη από την υποτιθέμενη εκπροσώπησή τους της ύπαρξης του Θεού. Φυσικά ο σύγχρονος άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη αξία στην ύλη παρά στο πνεύμα και αυτό είναι πράγματι κακό. Όμως στην συγκεκριμένη ανάρτηση θα πω την εξής παροιμία: "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα".
Έκτο: Η αντιθρησκευτική παιδεία που παρέχεται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Νομίζω πως η εκκλησία τα πηγαίνει πολύ καλά με τα καθεστώτα. Εκτός κι αν αυτά είναι κομμουνιστικά Όσο για την παραπαιδεία νομίζω πως είναι πρώτη η ίδια με παράδειγμα την παραπάνω λίστα που έχει σε ένα από τα σχολικά βιβλία.
Έβδομο: Η ασυνέπεια πίστης και ζωής μερικών εκπροσώπων της θρησκείας.
Οι μόνοι εκπρόσωποι θρησκείας που βγάζω το καπέλο και τους εκτιμώ επειδή έχουν κάνει πραγματικά τη θρησκεία τρόπο ζωής είναι οι ασκητές. Και μόνο αυτούς δε κακολογώ στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Αντιθέτως τους θαυμάζω διότι κάνουν πραγματικές θυσίες γι' αυτό που πιστεύω. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Νομίζω πως η συμπεριφορά της εκκλησίας είναι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που οι άνθρωποι φεύγουν από την εκκλησία. Δεν αναφέρομαι στους μεγάλους ανθρώπους οι οποίοι δύσκολα θα αλλάξουν μυαλά αλλά στους νέους που έχουν σιχαθεί το κερδοσκοπικό ρόλο της εκκλησίας. Η εκκλησία θα περάσει μεγάλη κρίση τις επόμενες δεκαετίες αν δεν έχουμε κάποιο καθεστώς στην Ελλάδα που ίσως την σώσει.
Δε θα υποστηρίξω την αθεΐα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να πιστεύει όπου θέλει. Απλά θα ήθελα να πω πως είναι αίσχος να γράφονται τέτοια κείμενα στα σχολικά βιβλία.
Ντροπή σε όποιον το έγραψε και σε όποιον δέχτηκε να τυπωθεί.
Τα σχόλια δικά σας...

3 σχόλια:

  1. 8a eprepe anti 8rhskeytikwn na didaskete h 8eogonia isiodou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργο πρωτα πες μας σε ποιο βιβλιο υπαρχει αυτη η δημοσιευση, σε ποια ταξη του σχολειου και ποια χρονια διδασκοταν και μετα κανε κριτικη.
    Απλουστατα γιατι οταν εχουμε κυβερνηση αθεων εγω τον κοβω κομματακια οτι αυτο το αποσπασμα δεν υπαρχει σε κανενα σχολικο βιβλιο.

    Μάνος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως έχω αναφέρει και στην ανάρτηση Μάνο δε γνωρίζω σε ποιό βιβλίο αναφέρεται το απόσπασμα. Έχει κυκλοφορήσει στο ίντερνετ. Εγώ απλά το δημοσιεύω και σχολιάζω την κάθε ανοησία που έχει γραφτεί στο σχολικό βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή