Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ποιοί είναι τελικά οι δυνάστες;



Λίγο καιρό μετά την πτώση του Καντάφι σας παρουσιάζω το έργο που άφησε πίσω του και που κανείς δε το αναφέρει παρα μόνο πανηγυρίζει για την πτώση ενός καθεστώτως. Φυσικά δεν είμαι υπερ τον δικτατοριών αλλά μετά την ανάγνωση της παρακάτω λίστας αναρωτήθηκα αν τελικά εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα κάτω από ένα αποτυχημένο ομοίωμα της δημοκρατίας. Διαβάστε τα έργα του Καντάφι και αναρωτηθείτε και σεις μόνοι σας...
1. Χρησιμοποίησε τα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου της Λιβύης, το οποίο εθνικοποίησε, για την κατασκευή πολύτιμων υποδομών στα εδάφη της Λιβύης, όπως νοσοκομεία, κτίρια, και τα μεγαλύτερα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα του κόσμου στη Λιβύη. Τα ίδια τεράστια έργα υποδομών πρότεινε να κατασκευάσει δωρεάν η Λιβύη σε όλα τα κράτη της Αφρικής, με σκοπό την δημιουργία μιας οικονομικής-γεωργικής-βιομηχανικής-στρατιωτικής ανεξάρτητης Αφρικής.
2. Πριν τον Καντάφι, μόλις το 1/5 του πληθυσμού διέθετε επαρκή μόρφωση ενώ το υπόλοιπο δεν είχε πρόσβαση στην παιδεία. Κατά την διάρκεια της θητείας του Καντάφι, το σύστημα παιδείας μέχρι και το πανεπιστήμιο έγινε δωρεάν για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των μορφωμένων Λίβυων αναρριχήθηκε στο 83% επί του συνόλου του πληθυσμού.
3. Το Σύστημα πρόνοιας της Λιβύης, κατά την διάρκεια της κυβερνήσεως του Καντάφι, είναι δωρεάν για όλους τους Λίβυους Πολίτες ακόμα και για τους επαναστάτες! Νοσοκομεία, περίθαλψη, φάρμακα είναι δωρεάν και προσβάσιμα για όλους τους Λίβυους, ενώ εάν ο ασθενής χρειάζεται επέμβαση ή φάρμακα τα οποία δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία της Λιβύης, το κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης του ασθενούς στο Εξωτερικό!
4. Όταν ανέβηκε ο Καντάφι στην εξουσία, βασικά είδη τροφίμων υποτιμήθηκαν ραγδαία ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να τα αγοράσουν. Το ηλεκτρικό δίκτυο επεκτάθηκε άμεσα ώστε κάθε περιοχή της Λιβύης να διαθέτει ρεύμα, ενώ τεράστια υδρευτικά και αρδευτικά έργα κατασκευάστηκαν ώστε να υποβοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό την ανεξαρτησία της Λιβύης σε αγροτικά προϊόντα.
5. Ο Καντάφι προχώρησε στην κατασκευή του "Μεγάλου Ποταμού του Τρελού", ένα τεράστιο έργο, ένας κατασκευασμένος ποταμός, ο οποίος κατέχει και θέση στα ρεκόρ Γκίνες ως σύγχρονο θαύμα του κόσμου και ο οποίος μετέτρεψε την έρημο των ακτών της Λιβύης σε εύφορες πεδιάδες. Ο αγωγός της Λιβύης, θεωρείται το όγδοο θαύμα! Αυτό το 8ο θαύμα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με σκοπό την καταστροφή της αγροτικής αυτονομίας της Λιβύης (Ερωτήματα όπως το πως μια τόσο μικρή χώρα και με πληθυσμό περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια, μπορεί να κατασκευάζει κάτι το τόσο μεγάλο χωρίς να δανεισθεί ούτε σεντ από τους διεθνείς τραπεζίτες έτρωγε σιγά σιγά την Hong και τα ΕβραιοΣαξονικά τσιράκια της, Ροκφέλερ και Ρότσιλντ. Στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα υπόγεια κοιτάσματα νερού: α) στην Κούφρα β) στην Σύρτη γ) στην Μορζούκ και δ) στην Χαμάντα, συνολικού όγκου 35 χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων. Αυτά τα υπόγεια κοιτάσματα νερού παρέχουν αυτονομία αστείρευτη σε νερό για τους Λίβυους. Ένα υπόγειο δίκτυο σωλήνων για να εμποδίσει την εξάτμιση βρίσκεται βαθειά θαμμένο στην έρημο. 270 πηγάδια βάθους εκατοντάδων μέτρων και το κόστος ενός κυβικού μέτρου νερού είναι κατά πολύ φθηνότερο του αφαλατομένου νερού. Το νερό είναι ίσο με την ροή διακοσίων ετών του Νείλου ποταμού λένε οι επιστήμονες. Ο τελικός σκοπός του έργου ήταν να μετατραπεί η Λιβύη σε έναν αυτόνομο γεωργικό παράδεισο. Αυτάρκεια: λέξη η οποία απαγορεύεται τελείως από τους "καρχαρίες").
6. Κάθε Λίβυος πολίτης δικαιούται Γής, αγροτικών εργαλείων, ζώων, σπόρων. Ο Καντάφι Ορκίστηκε(!!!) να στεγάσει κάθε Λίβυο πολίτη, πολλοί εκ των οποίων πριν τον Καντάφι ζούσαν σε σκηνές και λαμαρινοκατασκευές. Ορκίστηκε επίσης, να μην φτιάξει σπίτι στους γονείς του οι οποίοι διέμεναν σε σκηνή, μέχρι να στεγαστεί και ο τελευταίος Λίβυος πολίτης. Εκπλήρωσε τον όρκο του και ο πατέρας του απεβίωσε πριν στεγαστούν όλοι οι Λίβυοι. Κατοικίες και πολυκατοικίες χτίστηκαν σε όλη την επικράτεια της Λιβύης ώστε κάθε Λίβυος να διαθέτει κατοικία ή διαμέρισμα, ΔΩΡΕΑΝ!!!
7. Κατά την Διάρκεια της "Δικτατορίας" του Καντάφι, η Λιβύη έγινε η Αφρικανική χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, βαθμολογημένη στο σύστημα HDI των Ηνωμένων Εθνών σε υψηλότερο επίπεδο από τις Ρωσία, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία!!!
8. Το 2007, στην Περιοδική έκδοση AFRICAN DEVELOPMENT, γράφτηκε πως "Αντίθετα με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Νιγηρία, η Λιβύη χρησιμοποίησε τα έσοδα από τα πετρέλαια της για την ανάπτυξη της Χώρας."
9. Ο Καντάφι πίστευε ότι η Οικονομική Δημοκρατία στην χώρα μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν το Α.Ε.Π. της χώρας χρησιμοποιείται ώστε να ωφεληθούν όλοι οι Λίβυοι πολίτες ενώ ο πλούτος της χώρας διανέμεται σε κάθε Λίβυο πολίτη. Έως σήμερα, όλα τα ποσά από το εμπόριο πετρελαίου έμπαιναν σε ειδικό λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας, διαθέσιμα σε κάθε Λίβυο.
10. Ο Καντάφι πολέμησε για την χειραφέτηση του γυναικείου πληθυσμού της Λιβύης, είναι το μοναδικό Ισλαμικό κράτος που οι γυναίκες είναι ελεύθερες και φυσιολογικές με κάθε γυναίκα να έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ταυτοχρόνως υιοθέτησε την μισθωτή εργασία για τις γυναίκες σε όλους τους εργασιακούς τομείς, απαγόρευσε τον γάμο πριν τα 20 και απαγόρευσε τις κλειτοριδεκτομές. Αυτά βέβαια, δεν έγιναν αποδεκτά με κραυγές χαράς από τους φανατικούς μισογύνηδες Ισλαμιστές οι οποίοι εδράζονται κυρίως στην περιοχή της Βεγγάζης (οι λεγόμενοι "Αντιστασιακοί", πολύ προοδευτικοί άνθρωποι).
Η εφημερίδα © Vancouver Sun στην The Vancouver Sun έγραψε:H προσωπική φρουρά του Moammar Gaddafi,ονομαζόταν και ως "οι Άγγελοι του" !Το 1979 ο Μουαμάρ Καντάφι ίδρυσε την στρατιωτική ακαδημία γυναικών της Τρίπολης, Υποσχέθηκε δε στην μητέρα του να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών στην Λιβύη. Η μητέρα του αν και αγράμματη, ήταν η κορυφαία τοξότρια στην φυλή του. Το 1998 μια από τις γυναίκες φρουρούς του σκοτώθηκε και αρκετές άλλες τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε σε ενέδρα. Γιατί μπαίνουν οι γυναίκες σε κίνδυνο; τον ρώτησα. «Είμαι εργοδότης ίσων ευκαιριών» απάντησε. «Πριν χρόνια οι γυναίκες ήρθαν σε μένα, θέλησαν να γίνουν οι σωματοφύλακες μου. Επίσης απαίτησαν να ανοίξει μια Στρατιωτική Ακαδημία». Σύμφωνα με τον Καντάφι : «Οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδεύονται στην μάχη, ώστε να μην είναι εύκολη λεία, για τους εχθρούς τους». Πολλές από τις γυναίκες φρουρούς και τις «επαναστατικές καλόγριες» (γυναίκες που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στα ιδανικά της επαναστάσεως του 1969) λένε ότι ποτέ δεν θα παντρευτούν. Αντί για αυτό διάλεξαν να αφιερώσουν τις ζωές τους στην προστασία του άνδρα «που μας έδωσε την ελευθερία και μας έκανε μοναδικές στον Αραβικό κόσμο» σύμφωνα με την Naima Sagiar μια επαναστατική καλόγρια από το 1977. «Στην Λιβύη οι γυναίκες έχουν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους» είπε ο Καντάφι. Μπορούν να διατηρούν την θυληκοτητά τους, επιπλέον μπορούν να διαλέξουν ΜΟΝΕΣ τους, όποια καριέρα θέλουν. Κάθε Λίβυα μπορεί να μάθει να πετάει, ένα μαχητικό MiG, να γίνει αξιωματικός η χειρούργος εγκεφάλου. Μετά την συνέντευξη είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Fatia, μια ψηλή, όμορφη γυναίκα 27 ετών, με δραματικό make-up ματιών. Την ρώτησα γιατί δεν ήθελε να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, αλλά σωματοφύλακας. «Χωρίς τον ηγέτη μας, οι γυναίκες στην Λιβύη δεν θα ήταν τίποτα» απάντησε. «Μας έδωσε ζωή. Είμαι έτοιμη να πεθάνω για αυτόν. Είναι πατέρας, αδελφός και φίλος τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς.»
11. Το 2010, Ο Καντάφι ήταν ο μόνος ηγέτης στον Αραβικό κόσμο που ζήτησε Δημοσίως Συγνώμη για το ρόλο των Αραβικών κρατών στο δουλεμπόριο και την φυλάκιση των Αφρικανών (Μέλανα Φυλή), προκαλώντας την οργή των υπολοίπων προδοτικών Αράβων ηγετών διότι επισταμένος ο Καντάφι ξεσκέπαζε την υποκρισία τους και την δουλικότητα απέναντι στο Ξένο Κεφάλαιο, αποτελώντας ,με αυτόν τον τρόπο το αγκάθι στα πλευρά των Συμπαιγνιακών Αράβων Ηγετών, με αποτέλεσμα ο Καντάφι να απομονωθεί από τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο.
12. Ο Καντάφι πρότεινε επισήμως την δημιουργία εποπτικού μηχανισμού (για παροχή βοήθειας) για τους Αφρικανούς στις Ευρώπη, ΗΠΑ, Καραϊβική, Νότια Αμερική. Σε πρόσφατη ομιλία του τους δήλωσε: "Από τώρα και στο εξής, με την θέληση του Θεού, θα αναθέσω σε ομάδες να αναζητήσουν, να ερευνήσουν και να συσχετιστούν με τους Αφρικανούς στην Ευρώπη ώστε να ελέγξουν σε ποιά κατάσταση βρίσκονται. Αυτό είναι το καθήκον μου και ο ρόλος μου απέναντι στα τέκνα της Αφρικής. Είμαι Στρατιώτης της Αφρικής. Είμαι Εδώ για εσάς και εργάζομαι για εσάς, κατά συνέπεια δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ αλλά θα σας ακολουθώ."
13. Ένα από τα πιο φιλόδοξα (και αποσιωπημένα από τα ΜΜΕ Διεθνώς) σχέδια του Καντάφι ήταν η ένωση σε ένα κοινό όραμα όλων των Αφρικανικών χωρών ώστε να απελευθερωθούν από τα δεσμά πάσης φύσεως εξαρτήσεων. Δαπάνησε σημαντικά ποσά, πόρους, χρόνο ώστε να το προχωρήσει, πήρε πρωτοβουλίες κατάπαυσης πυρός σε εμπόλεμες Αφρικανικές περιοχές (Κονγκό, Ουγκάντα, Αιθιοπία), με σκοπό να εκπληρώσει το όραμα του, την ενοποίηση των Αφρικανικών χωρών σε μια ήπειρο, τις Αποκαλούμενες "Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής".
14. Παρά το ότι, οι "Καρχαρίες" ποτέ δεν του συγχώρησαν το ότι εθνικοποίησε τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης, η πιο ενοχλητική κίνηση του Καντάφι ήταν η θέληση του για ενοποίηση των Αφρικανικών χωρών, όραμα το οποίο ύστερα από πολλά χρόνια προσπάθειας, απογοητεύσεων και τρικλοποδιών, άρχισε να κερδίζει, νέο "MOMENTUM" σε όλη την Αφρική.
15. Απέλασε και έδιωξε 1.000.000 Κινέζους, διασφαλίζοντας και τις εργατικές θέσεις για τον Λιβυκό λαό αλλά και την φυλετική ομοιογένεια των 4.000.000 Λίβυων πολιτών.
16. Εισήγαγε στο Λιβυκό Λεξιλόγιο την λέξη MATHABA, η οποία σήμαινε την συγκέντρωση ανθρώπων με κοινό σκοπό σε ένα μέρος. Η λέξη MATHABA έφερε μαζί αντιστασιακά και επαναστατικά κινήματα από όλο τον πλανήτη ώστε να μοιρασθούν ιδέες, γνώση και πρακτικές αντίστασης. Ως εκ τούτου, ο Καντάφι ανακηρύχτηκε "Τρομοκράτης".

Ο Νέλσον Μαντέλα δημοσίως δήλωσε πως "στις πιο σκοτεινές στιγμές του αγώνα μας, όταν η πλάτη μας ήταν στον τοίχο, ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ο μόνος που στάθηκε δίπλα μας.

12 σχόλια:

  1. Δεν θα έπρεπε να αναφέρονται και κανα δυο άσχημα,έτσι για χάρην της αντικειμενικότητας.Δεν αμφισβητώ οτι τα έκανε όλα αυτά..όμως για να έχει τέτοιο τέλος,κάτι άσχημο θα είχε κάνει κι αυτός.
    Το άρθρο πάντως είναι πολύ καλό

    Νίκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε καθεστώς έχει και τα αρνητικά του. Μη σου πω πως τα αρνητικά είναι πιο πολλά. Στο συγκεκριμένο άρθρο περνάω το όραμα που είχε ο Καντάφι. Και σε ρωτάω. Εμείς που ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς τα χουμε ζήσει όλα αυτά; Εμείς που υποτίθεται έχουμε σχέδιο και οράματα ως δυτικοί πολιτισμένοι πολίτες βλέπουμε φως στο τουνελ; Εκεί κάτω ένας άνθρωπος είχε ένα όραμα λαμπρό. Όχι μόνο για την χώρα του αλλά για όλη την ήπειρο της Αφρικής. Να που κατέληξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ καλο το άρθρο σου φίλτατε! ο Καντάφι αν και ιδιορρυθμος ηταν ενας πραγματικος ηγέτης και πατριωτης. μετα τον θανατο του εχουν δει το φως της δημοσιοτητας διαφορα περιεργα περιστατικα που τον παρουσιαζουν σαν ανωμαλο ψυχοπαθη, χωρις να ειμαι σιγουρος για την εγκυροτητα των μαρτυριων πιστευω πως ειναι "φυτεμενες" πληροφοριες των γνωστών και μη εξαιρετεων για να σπηλωσουν την μνημη του και να τον αποκαθηλωσουν απο την συνειδηση του λαου.

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι πολλές συκοφαντίες που παραπλανούν τον αλλό. Ξέρεις κάτι; Και αληθινές να είναι δε με αφορά τι έκανε στο κρεββάτι του. Το θέμα είναι το όραμα και τα έργα του. Η προπαγάνδρα που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Ναζί για τους Εβραίους και τους τσιγγάνους. 70 χρόνια μετά πέφτουμε θύματα στην ίδια παραπληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η δικτατορια του Κανταφι ηταν πολυ καλυτερη απο την δικτατορια των αγορων που βιωνουμε οι προηγμένοι δυτικοι (!?!)

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δικτατορία του Καντάφι ήταν ανθρωποκεντρική! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ξερεις ποσο δημοκρατης και ριζοσπαστικος ανθρωπος ειμαι, αλλα οταν συγκρινω τα δυο καθεστωτα, την ανθρωποκεντρικη δκτατορια οπως πολυ σωστα επισημανες και την τζογαδορικη δημοκρατια μας, αναθεωρω πολλά πραγματα! θα προτιμουσα ενα ιδιορρυθμο ηγετη που μενει σε σκηνη και τρωει με χρυσα κουταλια αλλα θα μου προσφερει κοινωνικες υπηρεσιες ανωτατου επιπεδου απο μια κυβερνηση εκλεγμενη μεν πουλημενη δε, που θα εξυπηρετει τα συμφεροντα των αγορων αγνοωντας τους πολιτες και καταδικαζοντας τον λαό στην φτωχια και στην εξαθλιωση...... οποιαδηποτε ομοιοτητα με προσωπα και καταστασεις μονο συμπτωματικη δεν ειναι!

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα όταν διάβαζα την λίστα αυτή που παρουσιάζω την ανάρτηση. Αλλά εδώ μπαίνει και ένα άλλο ερώτημα. Θα πρόσφερες την ελευθερία σου και την ασφάλειά σου για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής; Εκεί παίζονται πολλά θέματα αξιοπρέπειας και εγωισμού μ' αποτέλεσμα να ακουστούν πολλές απόψεις ενδιαφέρουσες και αντιθετικές. Όμως μέσα από τέτοιους διαλόγους δημιουργείται μία πιο σφαιρική και σωστή εικόνα. Όμως αν μου προτίνανε πριν τον πόλεμο ποιά από τις δύο πόλεις θα θελα να διαλέξω για να ζήσω θα επέλεγα την Λιβύη. Το τελείωμα του σχολίου σου μου θυμίσε τους τίτλους τέλους της σειράς της Ελλάδος τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την ελευθερία που έχεις τώρα και την ασφάλεια που νιώθεις τώρα..θα νιώθεις και μετά.Το πολύ πολύ να τρώς μια τουφεκιά κι έξω.Ενώ αυτή την περίοδο τρώς την τουφεκιά όχι μονομιάς αλλά τα σκάγια σου έρχονται ένα ένα με αποτέλεσμα να βασανίζεσαι ψυχοραγώντας χωρίς να πεθαίνεις.Μέχρι βέβαια να σε αποσυνδέσουν απο την τεχνική υποστήριξη και να φύγεις όχι όταν το αποφασίσεις εσύ και για το λόγο που θέλεις,αλλά γιατί θα το αποφασίσουν άλλοι κι ο λόγος θα είναι γιατί δεν έχεις να "προσφέρεις" κάτι άλλο.Ούτε εμένα με ενδιαφέρουν τα κρεβάτια τους.Με ενδιαφέρουν οι πράξεις τους που αφορούν τη ζωή και τηνκοινωνική ισορροπία.Η αλήθεια είναι το παν.Δεν χρειάζεται να διαβάσεις πίσω απ'τις λέξεις.Και δυστυχώς το μόνο που δεν βιώνουμε είναι η αλήθεια και το δίκαιο

    Νίκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολλά τα πιθανά οφέλη,λίγες οι πιθανές "ζημιές",κι ακόμα και μέσα σε κάποιες απ'αυτές ίσως υπάρχει το θετικό στοιχείο

    Νίκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπότε έρχεσαι στα λόγια μου Νικολή. Ωραία η παρομοίωση της κατάστασής μας με τα σκάγια του τουφεκιού. Αργά και βασανιστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή