Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ναι! Σε σένα μιλάω...



Αποφάσισα να το δω. Τόσα χρόνια το είχα στην ταινιοθήκη μου και δε το έβαζα στο dvd player για να ξεστραβωθώ. Μέχρι που ένα αγαπημένο μου ιστολόγιο (unafatsa.blogspot.com) δημοσίευσε το συγκεκριμένο βίντεο.
Διέκοψα το βίντεο στη μέση. Δεν ήθελα να το δω έτσι.
Μετά την δουλειά άραξα στον καναπέ μου και έβαλα την ταινία να παίζει. Ο συνηθισμένος και αγαπημένος μας Σαρλό σε γκάφες... Αστεία που έχουν αξία και προκαλούν γέλιο 71 χρόνια μετά. Ναι. Η ταινία γυρίστηκε το 1940.
Ο πόλεμος ήταν προ των πυλών. Το Χόλυγουντ έπαιζε ταινίες με ρομάντζο μόνο και μόνο για να χαλαρώνουν τον ήδη βασανισμένο δυτικό κόσμο (Καζαμπλάνκα κτλ). Όμως ένας αστέρας με πολλά κέρδη και με ένα υπόλοιπο ζωής οικονομικά άνετο και ένδοξο, έδειξε πως πραγματικά έχει αρχίδια.
Μιλάω για τον Τσάρλι Τσάπλιν που δε τρόμαξε να ειρωνευτεί και να σατιρίσει τον Χίτλερ. Φυσικά σαν Ελληνάρες που είστε θα μου πείτε πως το ξέρετε (όπως πάντα) και πως αυτές οι ταινίες είναι βαρετές και ξεπερασμένες.
Όχι θα σας φωνάξω με την σειρά μου. Αν και γυρισμένη το '40 η ταινία έδειχνε με μεγάλη ειλικρίνια όλα τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες των ανθρώπων προσφέροντας μία αναγκαστική δόση χιούμορ. Αλλά μέχρι την ύστατη στιγμή ο αγαπημένος μας Σαρλό έκανε μία επανάσταση. Σίγουρα η κίνησή του δεν έφερε αποτέλεσμα μιας και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πραγματοποιήθηκε αφήνοντας πολλούς νεκρούς, πολλούς τραυματίες, πολλές πληγές, πολλά ερείπια και πολύ πόνο. Όμως πίστεψε στον εαυτό του. Μπορεί να απέτυχε τότε. Όμως μπορεί το έργο του να πετύχει τώρα.
Δείτε το έργο.
Ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας.
Ξυπνάτε σιγά σιγά.
Δε πρέπει να φτάσουμε στα πρόθυρα ενός ακόμη μεγάλου πολέμου ούτε να αφήσουμε ολοκληρωτικά καθεστώτα να μας κάνουν μαριονέτες για να τρώνε κάποιοι με χρυσά κουτάλια.
Αυτό το βίντεο και αυτή η σπουδαία εμφάνιση του Τσάπλιν με άγγιξαν τρομερά. Είχα χρόνια να δακρύσω με μια ταινία. Βασικά είναι η πρώτη φορά που δακρύζω από έναν πολιτικό λόγο. Έναν πολιτικό λόγο που βγαίνει από το στόμα ενός ηθοποιού. Όχι ενός μαλάκα.
Και ναι. Σε σένα μιλάω.
Πρώτα σε σένα κοιμισμένε Νεοέλληνα. Ξύπνα επιτέλους και πιάσε τη ζωή από τα μαλλιά.
Μετά σε κάθε μαλάκα πολιτικό. Θα σας πάρουμε με τις πέτρες. Η περίοδος της μεταπολίτευσης και της "χρυσής" γενιάς του πολυτεχνείου πέρασε. Πάρτε δρόμο...
Ύστερα σε σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε θα γίνουμε θυσία στο βωμό των συμφερόντων σας. Ούτε εμείς. Ούτε οι Ιρλανδοί. Ούτε οι Πορτογάλοι. Ούτε οι Ισπανοί. Ούτε οι Ιταλοί... Κανείς μας!
Έχετε σειρά εσείς οι πανηλίθιοι εθνικιστές. Στ' αρχίδια μου γράφω τα σύνορά σας. Χέστηκα για το μεγάλο όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας. Δε με νοιάζει αν θα πάρουμε ξανα την Κωνσταντινούπολη. Δε θα πάω να μείνω εκεί. Κανείς δε θα αφήσει την οικογένειά του να μείνει εκεί. Κανείς δε θα αφήσει το παιδί του να πεθάνει για να τσεπώσουν κάποιοι λεφτά. Είστε ηλίθιοι που ακόμα πουλάτε ιστορία και εθνικομαγκιά.
Στο διάολο να πάτε παπάδες. Όχι όλοι. Αλλά όσοι έχετε μεγάλες κοιλιές και πιο πολλά χρυσαφικά απ' ότι έχει η πιο ακριβή πουτάνα στην πιάτσα. Όσοι από σας δε βάζετε το χέρι στην τσέπη να βοηθήσετε το ποίμνιό σας που κάθε Κυριακή πρωί σας τσέπωνε και τώρα σας ζητάει ελεημοσύνη.
Να πάνε να γαμηθούν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές. Κυνηγάνε από την μία δικαιώματα και από την άλλη σκαρφαλώνουν ύπουλα για μία καλή θέση.. στην εξουσία.
Δε με νοιάζει η δόξα. Δε θέλω σπουδαία πράγματα.
Την ζωή μου θέλω πίσω και το χαμόγελο των συνανθρώπων μου ξανά στο πρόσωπό τους...
Δε ζητάω πολλά...

18 σχόλια:

  1. καταπληκτικό!

    Κριμιζάνη Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν χρειαζεται savoire vivre,αλλά απλη εξυπναδα για να ξερεις οτι πρεπει αν εισαι παντα ευγενικος με τον αναγνωστη σου αν θελεις να τον αφυπνισεις. Με λιγα λογια δεν πρεπει να απευθυνεσαι στον αλλον βριζοντας. Στο κειμενο σου βριζεις μια ολοκληρη κοινωνια εκτος απο τον εαυτο σου. Α! ξεχασες και τους αναρχικους των Εξαρχειων.

    Μάνος Πάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα δεν χρειαζεται να με θιξεις προσωπικα. Αν και νομιζω οτι ανηκω κι εγω στους νεοελληνες.

    Μάνος Πάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι μας ανήκουμε στους Νεοέλληνες. Και δυστυχώς η αλήθεια πάντα πονάει. Τα τρυφερά και καλά λόγια για να γλύψουμε τα αυτιά του καθενός δεν αντιστοιχούν σε μένα. Μ' αρέσει να λέω το σωστό (κατα την άποψή μου) είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Εκτός από τον τρόπο έκφρασής μου έχεις κάποια αντίρηση σ' αυτά που λέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι, επι της ουσιας εισαι σωστος, αλλά με αυτο τον τροπο απορριπτεις πολλους αναγνωστες σου.

    Μάνος Πάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν απορρίπτω κανέναν. Αντιθέτως προσπαθώ να αφυπνήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κατανοώ τις αγνές προθέσεις σου μα
    το συγκεκριμένο άρθρο σου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον λόγο Τσάρλι Τσάπλιν...
    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα ρε Κωστή. Τι κάνεις; Νομίζω πως οι απόψεις μου με τις απόψεις που λέει ο Τσάπλιν στην ταινία είναι ίδιες. Ο τρόπος είναι αυτός που αλλάζει... Εκείνου είναι πιο ήπιος, ο δικός μου είναι πιο αντιδραστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σωστός Γιώργο! Θα προσπαθήσω να έρθω!!φιλια! xxx

    Ιωάννα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σ' ευχαριστώ πολύ και σε σένα ανώνυμε φίλε του 10:37

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να τα η Ιώαννα... η Χίος είναι παντού τελικά... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εεεεε τι?? βεβαίως! αν ερθω θα τα πουμε αυριο απο κοντα πατριωτη! χεχε

    Ιώαννα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χαχαχα..δεν ειναι ευκολο να τα λες χυμα, ε; ειδα και τα σχολια. αυτη τη συζητηση την εχω κανει χιλιαδες φορες με διαφορους...οταν λες "εσεις" θα γραφεις μετα "εκτος απο τον κιτσο, το μητσο, τον περιπτερα τον περικλη, την θεια μου την κατινα...κλπ" η θα δεινεις ακριβες νουμερο σε ποσοστα..89,03% εσεις...η θα λες "εμεις" αυτο ειναι το καλυτερο..την ψευτοαυτοκριτικη την τρωνε ολοι καλυτερα απο μια αληθινη κριτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα ναι... άσε. Όλοι θίγονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εκφράζεις αλήθειες αλλά με επιθετικό τρόπο στο κείμενο και ίσως αυτό δε βοηθάει τον αναγνώστη να εισπράξει τις αλήθειες, είναι σαν το παιδί που το βρίζεις γιατί έκανε κάτι στραβό... όμως καταλαβαίνει μόνο τη βρισιά ή το ξύλο και όχι το στραβό που έκανε... δεν λογοκρίνω προς θεού, προσπαθώ να σου ερμηνεύσω και τα σχόλια που είχες κάτω από το κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ύφος της γραφής είναι επιθετικό διότι έτσι ίσως μπορέσουν να περαστούν κάποιες αλήθειες. Κάποτε ο Τσάρλι Τσάπλιν μίλησε με έναν υπέροχο τρόπο (τον οποίο δεν είμαι σίγουρος αν θα συναντήσω ποτέ ξανά στη ζωή μου) αλλά δε κατάφερε να μας προστατεύσει από το κακό που ερχόταν. Αυτό το κακό πάλι έρχεται λόγω της αδιαφορίας μας. Της αδιαφορίας μας να μάθουμε την αλήθεια και τα λάθη μας. Ίσως έτσι καταφέρουμε να σώσουμε την όλη κατάσταση από μία σίγουρη καταστροφή. Η παραπάνω αντιδράσεις το μόνο που δείχνουν είναι άγνοια και αδιαφορία για την κατάσταση που μας περιβάλλει. Δε τους κατηγορώ. Έτσι είχαμε όλοι μάθει να ζούμε. Το θέμα είναι πότε θα σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή