Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Χούντα και εκκλησία



Ο σκοταδισμός των θεοκρατικών καθεστώτων και οι φιλοδοξίες παπάδων οι οποίοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την πολιτική δύναμη που κατέχουν καταντά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία της σκέψης και της διανόησης.
Στην Ελλάδα ο ρόλος της εκκλησίας που πλαισίωσε «το ραγιά», συνέβαλλε στη «διάδοση» της  γλώσσας, και «διατήρησε» τον ελληνικό πολιτισμό προβάλλεται εντελώς λανθασμένα ώστε να συνηγορεί στην απαράδεκτη ταύτιση της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας με την πολιτισμική ευημερία –ή πνευματική ανωτερότητα- της ελληνικής κοινωνίας. Στην ουσία συνδέεται με έναν  εθνικισμό που απροκάλυπτα προωθεί η παρούσα διοίκηση της εκκλησίας της Ελλάδας αναπολώντας «διαφορετικούς» καιρούς και μελανές (αλλά τόσο φωτεινές για μερικούς) σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Η εκκλησία που «βοήθησε» -βουλιάζοντας στην αμάθεια- το έθνος με εξαίρεση ελάχιστους κληρικούς που διατέλεσαν κάποιο ανθρωπιστικό έργο συντάσσονταν ανέκαθεν στο πλευρό των ισχυρών και συγκεκριμένα στο πλάι της εκάστοτε νόμιμης ή αντιλαϊκής εξουσίας. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα χρόνια του βυζαντινού σκοταδισμού, στην περίοδο της τουρκοκρατίας (σε καιρούς που το πατριαρχείο δεν παρέλειπε να εκδίδει ακόμα και έγγραφα «πατρικής διδασκαλίας» προτείνοντας ή επιβάλλοντας απόλυτη αφοσίωση στους Τούρκους), αλλά και στη σύγχρονη ιστορία κατά την διάρκεια της επταετίας. Καταλυτική δε, υπήρξε η παρουσία του «παναγιότατου» και «σεβάσμιου» αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στα πολιτικά –παρασκηνιακά- δρώμενα κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις από τη θέση του αρχιγραμματέα της ιεράς συνόδου. Κατά το έτος 1969 βεβαίως, γιατί το τέλος της δικτατορίας βρίσκει το Χριστόδουλο Μητροπολίτη Δημητριάδος!
Εν συνεχεία, ο Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης έθεσε και την πολυμάθειά του στην υπηρεσία της χούντας υποστηρίζοντας και με νομικά συγγράμματα το απεχθές και αιμοδιψές έργο της δικτατορίας. Ωστόσο στα ΜΜΕ κανείς δεν τολμά να αναφερθεί στο έργο του αρχιεπισκόπου «Γενική επισκόπηση του σχεδίου νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων», (1972) όπου υποστηρίζονται ξεκάθαρα τα χουντικά νομοσχέδια και «νομιμοποιεί» με κάθε αυθαίρετο τρόπο την χουντική ιερά σύνοδο ("Ο θεσμός και το έργον της ΔΙΣ" , 1972).
 Το έργο του «αρχιεπίσκοπου» περιλαμβάνει και ιδιαίτερα λαμπρές περγαμηνές όπως την αξίωση να είναι ο μοναδικός ιεράρχης που παρασημοφόρησε έλληνα πολιτικό άρχοντα. Και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο μοναδικός πολιτικός άρχοντας που παρασημοφορήθηκε στην ελληνική ιστορία! Ίσως είναι ντροπή για ένα κράτος –κατ’ επίφαση έστω- δημοκρατικό να τιμά έναν άνθρωπο που όχι απλώς δεν αρνήθηκε κάθε παράβαση και κατάλυση του συντάγματος, αλλά στο πλευρό του Ιερώνυμου έπραξε τα μέγιστα για την εδραίωση του πραξικοπήματος και έφτασε σε σημείο να παρασημοφορήσει το υποκινητή του!
Επίσης, με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Χριστόδουλος συνέχισε να στηρίζει το ακροδεξιό καθεστώς υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων μας και σνομπάροντας προκλητικότατα τους αντιχουντικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Η αναφορά γνωστού δημοσιογράφου στην εξέγερση του πολυτεχνείου το 1973 αποτέλεσε την αφορμή για τη δήλωση του «αρχιεπίσκοπου» πως δεν γνωρίζει τίποτα για το εν λόγω γεγονός καθώς και για τα βασανιστήρια στην ΕΑΤ – ΕΣΑ, εφόσον την συγκεκριμένη περίοδο «ήτο» απορροφημένος από τις μελέτες και τις σπουδές του! Τα λόγια του όμως, έχουν και ψήγματα αληθείας εφόσον, όντως διενεργούσε μελέτες και υπέγραφε έργα με αποκλειστικό σκοπό την εδραίωση του «κινήματος» της 21ης Απριλίου. Αρωγός σε τούτη την προσπάθεια και ο Χατζηφώτης. Το παρακάτω απόσπασμα στο χουντικό περιοδικό «Θέσεις και Ιδέαι» δίνει ένα μικρό δείγμα των απόψεων που κυριαρχούσαν στην εκκλησία, εν έτη 1968: «Καθήκον της Επαναστάσεως (δηλαδή της χούντας) επιβλημένον αποτελεί η αποκατάστασις των τρωθεισών από την προηγουμένως εκδηλωθείσαν ασταθή ιδεολογικήν πορείαν εθνικών φυσιογνωμιών» (...). (Ημείς οι νεότεροι) «έχομεν ιεράν υποχρέωσιν να διαφυλάξωμεν τας παραδόσεις της φυλής και να συμβάλωμεν παντί τρόπω εις την δημιουργίαν μιας Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών». (Χατζηφώτης 7/9/1968)
Η ιστορία άλλωστε γράφεται από το νικητή, και προσαρμόζεται στα μέτρα του. Κανένας δεν θυμάται πως ο παλαιών Πατρών γερμανός  ύψωσε τα λάβαρα της επανάστασης με το όπλο των αρματολών στον κρόταφο, ότι ο Μακρυγιάννης υπήρξε μεγαλοκτηματίας και τοκογλύφος της εποχής, ότι η επίσημη εκκλησία αφόρισε του φιλικούς το 1822 μαζί με πλήθος αξιόλογων προσωπικοτήτων αργότερα όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και άλλοι.
Φυσιογνωμίες σαν το Χριστόδουλο και άλλες κατά καιρούς ηγετικές φυσιογνωμίες της εκκλησίας υποταγμένες στον πλούτο και την αστική συνήθεια, μόνιμα αρνούμενοι να αντικρίσουν τις ανάγκες του μέσου πολίτη και να αντιληφθούν τις πολιτικές προσταγές τις εποχής, μόνο εθνικιστικές κορώνες μπορούν να βγάζουν και να προτρέπουν σε προκλήσεις που εγκυμονούν εθνικές και κοινωνικές συμφορές. Στα πλαίσια της εθνικής φιλοδοξίας και της αστικής υποστήριξής τους, ισοπεδώνονται οι κοινωνικές ανισότητες και αποσιωπάται κάθε διαστρωματική κοινωνική εκμετάλλευση. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν πως για ότι άσχημο αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελλάδα υπαίτιοι είναι οι Τούρκοι οι Σκοπιανοί, η ιστορία, αλλά ποτέ η ίδια η «ελληνική», «αγία» κοινωνία. Θάβουν κάθε έννοια ταξικής πάλης και προσπαθούν να προβάλλουν μία «ενωμένη» εθνική οικογένεια ανώτερη όλων και εναντίων όλων. Τείνουν να νομιμοποιήσουν κάθε εκμετάλλευση στο εσωτερικό της κοινωνίας στο όνομα της κοινωνικής ειρήνης και στην ενότητα απέναντι στον κατά φαντασία «κοινό εχθρό» που παίρνει τη μορφή οποιουδήποτε εξωτερικού κινδύνου. Αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη από τους στόχους της και τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις και φόβο. Με μια λέξη υποταγή.
 Τι άλλο όμως, μπορεί να περιμένει κανείς, από αυτούς που θεοποίησαν τον ιμπεριαλισμό (Βυζάντιο, μεγάλη Ελλάδα) και προσφώνησαν «Μέγα» ανθρώπους που σκότωσαν χιλιάδες ή εκατομμύρια άλλους συνανθρώπους τους;;; Ονόματα όπως «Μέγας» Κωνσταντίνος (σκότωσε την οικογένειά του για να αναλάβει το θρόνο), «Μέγας» Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος (σκότωσε και τύφλωσε παραδειγματικά εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαρους) και δεκάδες άλλοι έμειναν αθάνατα στην ιστορία ως εθνικοί ήρωες ενώ η κτηνωδία τους διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα υπό ατμόσφαιρα εθνικής έπαρσης και υπερηφάνειας… Ουδέποτε δόθηκε όμως ο χαρακτηρισμός «Μέγας» σε ανθρώπους που έσωσαν εκατομμύρια άλλους με τις ανακαλύψεις τους και το επιστημονικό τους έργο. Τα πολεμοχαρή εθνικιστικά πολιτικά σχέδια της εκκλησίας είχαν πάντα διαφορετικές φιλοδοξίες… Αποκοιμίζοντας το λαό. Αποτελώντας για πάντα το –κατά Μαρξ-  όπιο του λαού…

19 σχόλια:

  1. ο ρολος της εκκλησιας αυτος ηταν ανεκαθεν...σκοταδισμος για να μπορει να ελεγχει κ να καθοδηγει τις μαζες

    Σοφία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογική η στάση της. Για να έχεις πλούτο πρέπει να τα χεις καλά με την εξουσία. Εξάλλου αυτός δεν ήταν πάντα ο στόχος της εκκλησίας; Η μεγάλη περουσία και ο πλούτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Γιάννη. Σ' ευχαριστώ. Πρέπει να συμπληρώνουμε σιγά-σιγά τα κενά της ιστορίας (που μας πρόσφερε το σχολείο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια και μιλάτε για συμπλήρωση των κενών της Ιστορίας ας μαθαίνεται όλες τις αλήθειες γύρω από αυτήν και μετά να τις εκφράζεται ώστε να μν βρεθείτε κάποτε να αυτοαναιρείστε...
    Το έχω αναφέρει πολλάκις και έχουν εξαφανιστεί πολλά μπλοκ μου αλλά δν θα σταματήσω να το λέω,μπορεί να ήταν λάθος του Γ.Παπαδόπουλου που συμμετείχε στη Χούντα αλλά κατέστησε διπλωματία κι υγεία,απέτρεψε 2 δολοφονίες του Μακαρίου,ετοίμαζε επιπρόσθετα στρατεύματα για να σταλθούν στην Κύπρο αλλά αυτά δν τα λέμε...
    Αντίθετα τον σωτήρα μν πω καμιά κουβέντα αρχιπροδότη ρουφιάνο και καταδότη της Πατρίδας,Κ.Καραμανλή ακόμα τον τιμάμε με αγάλματα κι αφιερώματα παρά το ότι έδωσε μυστικά σχέδια στους Ισραηλινούς,παρά το ότι πρόδωσε τον Παπαδόπουλο στους άγγλους και το στράτευμα παρέμεινε στην Ελλάδα και πόσα άλλα...

    Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο,όχι ότι είμαι ιδιαίτερα ένθερμος ως προς το πρόσωπό του,ούτε εμένα με είχε πείσει αλλά ήταν ο μόνος που τόλμησε μαζί με τους παπαροκάδες να αγγίξει την νεολαία...

    Κι επειδή κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις σας προακλώ να εξετάσετε και τις δυο και θα δείτε ότι τα υπέρ σε μακροχρόνια βάση ήταν περισσότερα των κατά κι ακόμα περισσότερο...

    Γεώργιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Η ιστορία αλλοιώνεται. Αλήθειες κρύβονται και ψεύδη κατηγορούν τον ηττημένο ενισχύοντας την νίκη του ισχύοντος καθεστώτος. Δε γνωρίζω αυτά που λες οπότε δε μπορώ να εκφέρω γνώμη. Έχεις κάποια link με τα οποία θα μπορούσες να με κατατοπίσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμα ειχα
    ολα αυτα μεταφερθηκαν απο στομα σε στομα
    καποτε ειχα και κατι χαρτια αλλα εμπιστευτηκα λαθος ατομα
    αλλιως ή θα τους ξεμπροστιαζα ή θα με τρωγαν σαν τον Μπακογιαννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ ενδιαφερον

    europeans against the political system

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερικά στοιχεία τι μας οδήγησε τελικά εκεί...

    http://ksipnistere.blogspot.com/2012/04/21-1967_21.html

    Γιώργος Γκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το έχω ακούσει πολλές φορές το επιχείρημα οτι η Χούντα έκανε δρόμους, έφτιαξε γιοφύρια, έκανε έργα υποδομής...και λέω εγω ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ? Μόνο θάλασσες στα βουνά θα φέρουν ως επιχείρημα οτι δεν έφερε! (Κατά το γνωστό και θάλασσα θα σας φέρουμε).

    Μαζί όμως με όλα αυτά έφερε το φόβο, την εξαθλίωση για κάποιους, την πνευματική και πολιτιστική ισοπέδωση για τα τόσα πράγματα που δε μπορούσαν να καταννοήσουν και άρα κατακεραύνωναν!

    Γιατί να πρέπει να δω την καλή πλευρά από κάτι που η κακή του πλευρά έγραψε μαυρες σελίδες στην ιστορία και στιγμάτισε τόσους ανθρώπους? Γιατί πρέπει να δω την καλή πλευρά από κάτι που δε μπορώ να βρω τίποτα που να με κάνει έστω και να θέλω να το κατανοήσω?

    Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσα να το κάνω αυτό είναι αν πίστευα στο μη χείρον βέλτιστο! Αλλά δεν πιστεύω γιατί αυτό είναι τόσο μοιρολατρικό και μου είναι τελείως άγνωστο!!!

    Εύχομαι πάντως στις επερχόμενες εκλογές να μην πάμε με γνώμονα επιλογής και λάβαρο το ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ... διότι θα ξαναπαραδώσουμε τα κλειδιά και δεν ξέρω αν και κατά πόσο θα τα ξαναδούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Πράγματι και μένα με χει κουράσει αυτό με τα έργα που έχει αφήσει πίσω της η Χούντα και χθες το έψαξα να δω κατά πόσο ισχύει.
    Πράγματι η Χούντα άφησε πίσω της πολεοδομικά έργα όπως επίσης γκρέμισε την μισή νεοκλασική Αθήνα για να χτίσει γκρίζες πολυκατοικίες και μεγαθήρια κακής αισθητικής.
    Που τα βρήκε όμως τα λεφτά; Φυσικά από τους Αμερικανούς που χορηγούσαν το καθεστώς για να υπάρχει δουλειά και έργο και παράλληλα εκείνοι να υπογράφουν αποικιακές συμβάσεις με την Ελλάδα.
    Ε λοιπόν τέρμα με αυτήν την κοροϊδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H xούντα συγκεκριμένα είναι υπεύθυνη για το αρχιτεκτονικό κακούργημα που διατελέσθη επί των ημερών της!!! Η αρχές πολεοδομίας και τοπογραφίας επαναδιατυπώθηκαν κατά το δοκούν μιας εξουσίας που έδειχνε οτι δε λαμβάνει τίποτα υπόψιν παρά την προσωπική της αισθητική, η οποία ονειρευόταν να μας κλείσει σε μικρά τσιμεντένια κλουβιά (διότι άλλη εξήγηση δεν υπάρχει)... Αυτή ήταν η αισθητική της χούντας και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να τη βλέπουμε...Βέβαια πολλές φορές όταν βλέπεις κάτι κακό είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο και μια διαρκής υπενθίμηση οτι πρέπει να απομακρυνθείς από την ιδεολογία που κρύβεται πίσω του!...Απλά η χούντα πραγματικά κατάφερε να ισοπεδώσει και να δημιουργήσει τέρατα όχι μόνο πολεοδομικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε το χα σκεφτεί έτσι όπως το θέτεις. Πράγματι αν δεις όλα τα διαμερίσματα από την δεκαετία του '70 και μετά είναι ορθογώνια και ψυχοπλακωτικά. Που είναι τα υπέροχα πετρόχτιστα των παππούδων μας στην επαρχία. Καιρός να γυρίσουμε όλοι εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άν εξαιρέσουμε μεγάλος μέρος του κλήρου, που βέβαια δεν ήρθε ουρανοκατέβατο αλλά διορίστηκε απο τους απόγονους των πεφωτισμέτων Κοραή και σια, που απο το 1831 κυβερνάνε, το υπόλοιπο είναι ένα δόγμα που ιστορικά αποδεδειγμένα δεν ισχύει. Άλλο τι μπορεί να αναπαράγει ο κάθε "έγκριτος παπαγάλος". Οι απόγονοι δηλαδή του σιναφιού που έφαγαν Καποδίστρια, Κολοκοτρώνη κτλ Και λίγη έρευνα πέρα απο τα έτοιμα δε βλάπτει, που και που. Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και δε μιλάω για τη Χούντα βέβαια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και για να γίνω σαφής.
    Περι αφορισμών επι τουρκοκρατίας. Αυτή η φράση είναι και η μόνη που βγήκε απο το συρτάρι. Αυτό που ποτέ δε βγήκε είναι οτι ο Γρηγόριος Ε' πραγματοποίησε άρση αφορισμού Μεγάλη Δευτέρα του 1821 (μετά απο μία βδομάδα τον κρέμασαν) και είναι κάτι που δεν έχει διαψευτεί, απλά έχει αποσιωποιηθεί. Αυτό επίσης που δε βγήκε απο κανένα συρτάρι και το μαθαίνουμε απο τη Δρ. Ιστορίας κυρία Γιατράκου είναι οτι ο ίδιος έκαψε το έγγραφο του αφορισμού (τουλάχιστον το ένα, γιατί το άλλο το είχε ο Σουλτάνος). Γιαυτό άλλωστε ο Σουλτάνος μίλησε για ψευδή αφοσίωση και τον κρέμασε (αλληλογραφία Φιλικού Σέκερη, ιστορικός του Αγώνα Th. Gordon, πανεπιστημιακός ιστορικός Δεσποτόπουλος κ.α). Το οτι οι ίδιοι οι αγωνιστές που έζησαν τα γεγονότα τον ανακύρηξαν μέγα συμπολεμιστή τους είναι κάτι που παραβλέπεται, καθώς αυτοί που δεν έζησαν τα γεγονότα καθιερώνουν το τι θα μαθαίνουμε, τι όχι και πως. Ο ίδιος ο αφορισμένος Υψηλάντης μίλαγε για αφορισμούς δια της βίας αλλά ακόμα και όταν διαλύθηκε το στράτευμά του τα έβαλε με τους στρατιώτες του που δεν επέμειναν για να τιμήσουν το ιερό αίμα Πατριαρχών, αρχιερέων κτλ (ημερήσια διαταγή 8.6.21). Μάλλον δεν ήξερε...Φυσικά μέσος όρος διάρκειας πατριαρχικής ζωής επι τουρκοκρατίας ήταν τα 2.5 χρόνια. Δε θα αναφέρω τα λόγια του Μακρυγιάννη καθότι ήταν και λίγο περίεργος. Τα προσπερνάω. Ο Γρηγόριος φυσικά αρνήθηκε να φυγαδευτεί και να ηγηθεί της Επανάστασης και προτίμησε να μείνει αν και γνώριζε πως αργά ή γρήγορα ο Σουλτάνος θα μάθαινε τη δράση του, όπως και έγινε. Το πτώμα του ενώ βρισκόταν κρεμασμένο και έπειτα σερνόταν στους δρόμους (όλα αυτά είχαν διάρκεια κάποιων ημερών), πετάχτηκε στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή οι παπικοί ψέλνανε χαρμόσυνα και πανηγύριζαν. Αξιοπρόσεκτη η στάση και των Εβραίων που συμμετείχαν στους "εορτασμούς" όπως μαθαίνουμε και απο τον Κανδηλώρο και απο τον αγωνιστή Κάρπο Παπαδόπουλο και μετέπειτα απο την κ. Γιατράκου. Μπορώ να αναφέρω και περισσότερα γιαυτό αλλά το σταματάω εδώ. Όσο για το σκοταδισμό απλά να πληροφορίσω οτι μετά και τη δολοφονία του Καποδίστρια απο του διαφωτισμένους/πεφωτισμένους το πεφωτισμένο καθεστώς υπάρχει μέχρι και σήμερα. Και τώρα το βλέπουμε μπροστά μας στην εξέλιξή του. Οι κλώνοι των Μαυροκορδάτων και των Κωλέττηδων. Ήταν και ένας απο τους λόγους της δολοφονίας του Κυβερνήτη. Ο χριστιανισμός είχε διάρκεια απο το 1827 μέχρι και το 1831. Το μετέπειτα είναι απλά ένα "τσιράκι" των προαναφερθέντων. Τότε που κυνηγήθηκαν δηλαδή όλοι οι οπλαρχηγοί και λοιποί (μέχρι και σήμερα). Η επίσημη ιστορία γράφτηκε απο τους κρατικούς κονδυλοφόρους ('οπως ο δηλωμένος Αγγλόφιλος Χιώτης) γιαυτό ακριβώς το λόγο. Για να υπάρχουν πατήματα. Πολλά απο αυτά που γράφτηκαν δεν προκύπτουν απο πουθενά...
    Γιαυτό και ο Φοίνικας που είχε το σταυρό (της ορθοδοξίας) αμέσως αντικαταστάθηκε απο την Αθηνά του Μαυροκορδάτου και η σφραγίδα πετάχτηκε στα σκουπίδια βεβαιώς για τους ίδιους λόγους. Και όταν λέω "Αθηνά" δεν εννοώ αυτό που μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Είδαμε όλες τις χώρες που έπεσε ο "σκοταδικός" Χριστιανισμός και ανέβηκαν τα Πεφωτισμένα καθεστώτα. Εκτός των άλλων βλέπουμε αγάλματα στη θεία Λογική και θεοποιήσεις θεωρητικών Σοσιαλιστικής επανάστασης όπως ο Λυσένκο που απο τα φώτα θα παράγει πουλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέλος πάντων. Απο τα γεγονότα μόνο και μόνο της συγκεκριμενης περιόδου έχουν βγεί σαν "επίσημα" λιγότερο απο 1/10 και αυτά "πειραγμένα". Δε γίνεται να αναπτυχθούν σε ένα blog απο κάποιο σχόλιο γιατί και κουραστικό θα γίνει και δεν υπάρχει και λόγος και δε θέλω να καταχραστώ χώρο και χρόνο (που ήδη έκανα). Ποιά ήταν η Φιλική Εταιρεία και ποιοί ουσιαστικά την καθοδηγούσαν...? Απλά θα αναφέρω πως ο,τι γνωρίζουμε απο τους τότε πρωταγωνιστές της Εταιρείας προέρχονται μόνο και μόνο απο τον Ξάνθο, ο οποίος ΔΕΝ ήταν και ιδρυτικό μέλος. Αυτό προκύπτει απο παντού εκτός μόνο απο τα δικά του γραπτά, τα οποία όμως και αυτά δεν πείθουν. Το 1817 μπήκε πάντως μέσα. Απο τον Κύκλο της Πίζας έπαιρνε γραμμή η Εταιρεία (και όχι μόνο), απο Μαυροκορδάτους και πεφωτισμένους Καρμπονάρους. γιαυτό ούτε ο Καποδίστριας την ήθελε, όσο και να διατυμπάνιζαν οι ίδιοι οι Φιλικοί οτι αυτός ηγείται μυστικά, για να τονώσουν το ηθικό των Αγωνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τη χούντα..έπεσε απο αυτούς ακριβώς που ανέβηκε. Και ανέβηκε για συγκεκριμένους λόγους. Ο καθένας ας κάτσει να σκεφτεί. Να ψάξει (όμως, στην Ελλάδα πότε έγινε αυτο για να γίνει και τώρα?) Ναι, μεγάλο μέρος του κλήρου παίζει το δικό τους παιγνίδι (όπως εδώ και αιώνες κάνει η παπική εκκλησια) αλλά άσχετα απο την γκαιμπελίστικη τακτική που επιδιώκεται, αυτά δεν έχουν σχέση με την αρχική διδασκαλία του πρώτου χριστιανού (που θανατώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες). Η προσπάθεια που γίνεται να μπει ο κόσμος στη λογική "το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι", βγάζει μάτι. Αρκεί να βλέπεις και όχι απλά να κοιτάς. Ευχαριστώ και συγνώμη για τα πολλά (αν και πάρα πολύ λίγα) και το Ανώνυμος αλλά είμαι λίγο άσχετος στο να βρω πως θα βάλω όνομα. Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή