Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες δεν διδασκόμαστε από την ιστορία




Το χθες...
Το Β΄ εξάμηνο του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πιεζόμενος ασφυκτικά από τους Ιταλούς... (οι οποίοι εποφθαλμιούσαν τη Σμύρνη) είχε την ατυχή έμπνευση (κοινώς "πάτησε την πεπονόφλουδα") και αποφάσισε να κάνει εκλογές στην πιο ακατάλληλη χρονικά στιγμή, ήτοι την 1η/11/1920. Πράγματι, η στιγμή αυτή ήταν εντελώς ακατάλληλη γιατί η Ελλάς τότε βρισκόταν εν μέσω Μικρασιατικής Εκστρατείας και ο Ελληνικός στρατός κατείχε τη Β.Δ. Μικρά Ασία (δηλ. ήταν παρατεταγμένος από τη Σμύρνη μέχρι την Προύσσα και τη Νικομήδεια).

Το σήμερα...
Αποφασίστηκαν πρώτες (6/5/2012) και δεύτερες (17/6/2012) εκλογές στην πιο ακατάλληλη χρονικά στιγμή, ενώ η Ελλάς βρίσκεται εν μέσω κρίσεως.

Το χθες...
Οι Αντι-Βενιζελικοί επικράτησαν τότε στις εκλογές (1/11/1920) χάρις στο συναισθηματικό και δημαγωγικό σύνθημα "Οίκαδε" (δηλαδή "Επιστροφή στην Πατρίδα" των παιδιών σας που είναι στο μέτωπο). Στ΄ αλήθεια ποιά μάνα και ποιός πατέρας δεν ήθελε τότε να επιστρέψει το παιδί του από το μέτωπο;

Το σήμερα...
Οι Αντι-μνημονιακοί ενίσχυσαν τα ποσοστά τους στις εκλογές 6/5/2012 χάρις στο συναισθηματικό και δημαγωγικό σύνθημα: "Διαγραφή χρέους, Καταγγελία Μνημονίου, κλπ". Ποιός τυφλός δεν θέλει το φως του; Ποιός δεν θέλει διαγραφή του χρέους;

Το χθες...
Με την ήττα του Βενιζέλου (Νοέμβριος 1920), οι "σύμμαχοι" βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν (και έψαχναν από καιρό). Μας εγκατέλειψαν στην τύχη μας και έτσι η Ελλάς έπαθε τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ιστορία της (Μικρασιατική Καταστροφή 1922).

Το σήμερα...
Λέτε να γίνει κάτι ανάλογο σήμερα; Μόνο προσοχή. Η καταστροφή αυτή τη φορά δεν θα είναι Μικρασιατική, αλλά Οικονομική!


Καραμπάτσης Ευάγγελος
Οικονομολόγος

12 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αποδεικνύεται περίτρανα όχι μόνο πόσο κατώτεροι των περιστάσεων είμαστε (αυτό εξάλλου έχει γίνει δυστυχώς αποδεκτό από πολλούς)…αλλά κάτι ακόμα χειρότερο… πόσο κατώτερες καταφέρνουμε να κάνουμε τις ίδιες τις περιστάσεις για να καλύψουμε την αμάθεια και την απαιδευσία… σαν τη σκόνη που κρύβουμε κάτω από το χαλί για να μη φαίνεται και άρα να αποφύγουμε την ευθύνη να τακτοποιήσουμε. Η ελληνική πραγματικότητα μαζί με τη σκόνη της έχει καταφέρει να σπρώξει κάτω από το χαλί της και την ίδια της την ιστορία… επειδή βαριέται να τη διαβάσει, να την κατανοήσει, να μπει στον κόπο ή απλά από αγνή και ισοπεδωτική αδιαφορία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμπνευσμένος ο παραλληλισμός του κ. Καραμπάτση, αλλά περίεργο που δεν ανακαλεί και κανένα από τα συνθήματα των μνημονιακών που άγουν και φέρουν τον τυφλό λαό που θέλει να δεί από το 1974 και μετά (συνεπικουρούμενων των τηλεοπτικών σταθμών από οτ '89 και μετά)... Περίεργο που η καταστροφή θα έρθει τώρα ξαφνικά. Δυστυχώς όσοι δεν διαβάζουμε Ιστορία, τελικά καταλλήξαμε στο συμπέρασμα ότι την πατρίδα μας την κουμαντάρουν άλλοι, και άλλοι την ρίχνουν στο παγόβουνο (με όρους Παπακωνσταντίνου)... Αυτό καλύπτει και τμήμα της αλήθειας αλλά και την εθνική ιδεολογία "για όλα φταίνε οι άλλοι".
    Κρατάω όμως το ξεκάθαρα επιλεκτικό παραλληλισμό, ανάλογα με την δική του σεβαστή άποψη, που παραβλέπει το γεγονός ότι στην Μικρασιατική καταστροφή πήγαμε στ' αλήθεια μόνοι μας αλλά με τις ευλογίες της Δύσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ τόσο πολύ με τον τίτλο!Είναι τόσο κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Arketa kalo kai poso epikairo
    an analogistoume oti ki o Benizelos epai3e to paigxnidi ton europaion
    ki oxi ton rolo pou tou armoze os patriotis...

    Tuxaio?

    Giwrgos Gk.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το τι θα γίνει τώρα...είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό...(?) κατά τα άλλα συμφωνώ...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !

    Στέλιος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η εκμεταλλευση της ανιστοριτης γενιας Στελιο!

    Ιωάννα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η' ''ΟΠΩΣ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ,ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΖΩ''

    Γιώργος Σκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να την διδαχθουμε πρεπει να κανουμε τον κοπο να την μελετησουμε!!!!!!!!!!

    Παναγιώτης Δρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για αυτο φροντιζουν να την παπαγαλιζουμε...

    Δημήτρης Γρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και να διαβάζουμε εξωσχολική ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή