Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Wake up and smell the coffee


Συνηθισμένο πρωινό Κυριακής. Ξύπνημα με τζαζ επιλογές από το ραδιόφωνο και ανάγνωση κυριακάτικων εφημερίδων συνοδεία με έναν καλό καφέ. 
Όλοι προετοιμαζόμαστε για τους πιο αδιάφορους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας ενώ παράλληλα αγανακτούμε με την συμπεριφορά της τρόικας που προσπαθούν να επιβάλλουν μία άρρωστη δημοκρατία στην Ελλάδα. 
Καθώς διάβαζα τα θέματα της επικαιρότητας, το ενδιαφέρον μου έπεσε πάνω στη διαφήμιση της μεγάλης ελληνικής συναυλίας του καλοκαιριού (έτσι την διαφημίζουν) με τίτλο "20 χρόνια Φοίβος". 
Τα εισιτήρια έχουν επηρεαστεί από την κρίση, μ' αποτέλεσμα να βρίσκεις τιμές που φτάνουν τα 60 ευρώ!!! 
Κοντοστάθηκα λίγο σ' αυτό το μουσικό γεγονός κι ανέτρεξα λίγες δεκαετίες πίσω. Κάποτε μία γενιά έκανε μεγάλες συναυλίες γεμίζοντας όλο το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας για να ακούσει Θεοδωράκη, Ξυλούρη, Μαρκόπουλο, Μερκούρη κι άλλα σπουδαία ονόματα. Λίγα χρόνια μετά γέμιζε ασφυκτικά το Ο.Α.Κ.Α. για να ακούσει Σαββόπουλο. Αργότερα συνέβαινε με τον Χατζιδάκι μέχρι που φτάνουμε στην δικιά μου γενιά που ένα Σ.Ε.Φ. κατάμεστο τραγουδούσε στους ρυθμούς των Τερμιτών, σε μία χρονιά έντονη λόγω του βομβαρδισμού της Σερβίας. Όταν οι Magic de Spell (των οποίων τα τραγούδια δυστυχώς δε βρίσκονται στο άλμπουμ που βγήκε αργότερα) τραγούδησαν το "Θάνατος διακοπές στο Σαράγεβο πάει", ανατριχιάσαμε όλοι έχοντας στο μυαλό μας τις μεταμεσονύχτιες λήψεις από την πόλη του Βελιγραδίου. 
Και ερχόμαστε στην σημερινή γενιά η οποία θα τραγουδήσει το Gucci φόρεμα κι ένα σωρό οικονομικές επιτυχίες του Φοίβου. Τις αποκαλώ οικονομικές διότι ήταν τραγούδια κενά, γελοία και ανούσια τα οποία μόνο κέρδη φέρανε. Ακούστηκαν ένα καλοκαίρι και χάθηκαν διότι πάνω σ' αυτά πάτησε ο "σπουδαίος" Φοίβος για να βγάλει τα καινούργια, τα οποία ήταν ακριβώς τα ίδια. 
Μέσα από αυτές τις συναυλίες μπορούμε να κατανοήσουμε με μεγάλη ευκρίνεια την πτώση του επιπέδου μας. Έχουμε μάθει να ειρωνευόμαστε τις σωματικές διαστάσεις της Φαραντούρη και να χοροπηδάμε με τα σαχλοτράγουδα της κάθε βιζιτού που γίνονται επιτυχία για μία βδομάδα. 
Αυτοί είμαστε. 
Αυτά μας αξίζουν. 
Καλή διασκέδαση λοιπόν στη συναυλία του Φοίβου... 


Υ.Γ. : Μπήκα πάλι στον πειρασμό να βάλω ένα υπέροχο σκίτσο, εμπνευσμένο από την αγαπημένη μας ιστορία του Star Wars. 

2 σχόλια:

  1. ισχύει αλλά μήπως προβάλλουν μόνο ένα μέρος της γενιάς,αυτού που ακούει Φοίβο;γιατί αυτοί που μεγάλωσαν με τερμίτες,Ξυλούρη,Θεοδωράκη,Σαββόπουλο προωθούν σήμερα το Φοίβο.Ακόμα ακούγεται ο ήχος τους,αλλά δεν προβάλλεται.Γεμίσαμε κουλτουριάρηδες!Όχι άλλες ταμπέλες...υπερβολές

    Αναστασία Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που θέλω να θίξω είναι πως κάθε γενιά και κάθε περίοδος για να το θέσω καλύτερα εκπροσωπείτε κι από μία συναυλία. Για μένα είναι άσχημο η τελευταία δεκαετία να εκπροσωπείται από αδιάφορες και ανούσιες προσωπικότητες. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες έχουν τεθεί πλέον στο περιθώριο... Είναι δύσκολο πλέον να κουράζεις το μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή