Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η δύναμη της γραφής και της ανάγνωσης


Πολύ ευχάριστη, ίσως και διασκεδαστική ως ενός σημείου, εντύπωση μου έδωσε το όπλο ενός διαδηλωτή απέναντι σ' ένα όργανο καταστολής, σε μία από τις κινητοποιήσεις της Βαλένθια. 
Ποιο ήταν αυτό; 
Μα φυσικά το βιβλίο. 
Σίγουρα κάποιοι, όπως κι ο εικονιζόμενος, να μην γνωρίζουν όχι μόνο την αξία του αλλά και τη χρήση που έχει. 
Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία μας αν διάβαζε ο κόσμος, αν αναζητούσε την αλήθεια μέσα από την δύσκολη αναζήτηση και κουραστική ανάγνωση βιβλίων αξιόλογων ανθρώπων, αν ξεκολλούσε από την τηλεόραση με τις σειρές αποβλάκωσης (τα τελευταία χρόνια περνάμε την τούρκικη περίοδο), αν διαπίστωνε πως η ζωή δεν είναι μόνο ποτά και γαρύφαλλα στη σκηνή, αν καταλάβαινε πως ο ανταγωνισμός δεν είναι οπαδικός, αν ξεχώριζε τις έννοιες έρωτας κι αγάπη από το one night stand, αν κοιτούσε τον διπλανό του τείνοντας του το χέρι για να προχωρήσουν μπροστά μαζί κι όχι να πατήσει πάνω στο πτώμα του για να ανέβει ένα ακόμα σκαλοπάτι.
Θα μπορούσα να συνεχίσω την λίστα και φοβάμαι πως θα το κουράσω. Με το να ονειρευόμαστε μία κοινωνία ουτοπική, καλό θα ήταν να βρούμε τρόπους να σώσουμε την πραγματικότητα που ζούμε. 
Κι αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το να δώσουμε αξία και νόημα στις λεπτομέρειες. 
Ποιο είναι λοιπόν το βιβλίο της παραπάνω φωτογραφίας; 
Για ποιο λόγο, δείχνει το συγκεκριμένο, ο διαδηλωτής στο όργανο καταστολής; 
Μετά από αρκετές μεγεθύνσεις στην εικόνα και με την βοήθεια του διαδικτύου ανακάλυψα τον συγγραφέα Eduardo Galeano. Το βιβλίο ονομάζεται "Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής". Όμορφος τίτλος. Διάβασα το περιεχόμενό του. Ενδιαφέρον. Θα μπει σίγουρα στην λίστα των βιβλίων που θέλω να διαβάσω άμεσα. Μία κριτική μου χει διογκώσει την περιέργεια. Σας την προσφέρω και σε σας μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες του βιβλίου που ίσως χρειαστείτε αν θέλετε να το αναζητήσετε.

Οι "Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής" φωτίζουν ανελέητα. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, κανείς πια πάνω στη γη δε θα μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα ότι δεν ξέρει. Ό,τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη Λατινική Αμερική, συμβαίνει με τη συνενοχή της άγνοιας που βολεύει, της αδιαφορίας που καιροφυλαχτεί και της υποκρισίας. 
Μπεστ σέλλερ σ' όλες τις χώρες που κυκλοφόρησε.

Εκδόσεις: Κουκίδα

4 σχόλια:

  1. Γκαλεάνο ρουλς!
    Αλλά δεν νομίζω να έχει γίνει κανένα βιβλίο του μπεστ - σέλλερ στην Ελλάδα.

    Νίκος Μπελάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν είναι κάτι στην μόδα δε γίνεται μπεστ σέλλερ. Αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζουν βιβλία που βρίσκονται ψηλά στα ράφια βιβλιοπωλείων επειδή δε τα ζητάει ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λέω γιατί στο κείμενο που διάβασα έλεγε ότι σε κάθε χώρα που μεταφράστηκε έγινε μπεστ - σέλλερ (Ανοιχτές Φλέβες της Λ.Α.) .. εμένα δεν μ' ενδιαφέρουν τα μπεστ - σέλλερ. μ' ενδιαφέρει το περιεχόμενο. να είναι αληθινό και δίκαιο.

    Νίκος Μπελάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως αναφέρω στην ανάρτηση, είναι η κριτική που διάβασα σε ένα site. Την έγραψα με πλάγιους χαρακτήρες επειδή την αντέγραψα όπως ήταν. Φυσικά και δε μ' ενδιαφέρουν κι εμένα τα μπεστ-σέλλερ. Το περιεχόμενο έχει ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή