Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Καιρός για ένα νέο Πολυτεχνείο!


Σήμερα σημειώνονται 39 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ένα δυναμικό γεγονός που ράγισε τα θεμέλια της χούντας. Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την πράξη αυτή (Ανδρουλάκης, Παπουτσής, Δαμανάκη κ.α.) συσχέτισαν το Πολυτεχνείο με την πτώση της χούντας. Μεγάλο ψέμα. Φυσικά αυτοί οι λίγοι άνθρωποι έδωσαν το δικαίωμα σε όλους τους δεξιούς (και τους ακροδεξιούς πλέον) να αμαυρώσουν την γενιά αυτή. Γνωρίζω ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο χώρο ή πάνω στα κάγκελα αλλά παρέμειναν ταπεινοί και άξιοι σεβασμού, και ξεχασμένοι συνέχισαν την ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καθαρή τη συνείδησή τους πως τότε έκαναν ότι μπορούσαν και τα κατάφεραν. 
Αλήθεια ο Ανδρουλάκης που στεκόταν; 
Ο Παπουτσής;
Τέλοσπαντων. Δεν υπάρχει λόγος για πολιτική κουβέντα. Όπως είχα γράψει πέρσι, το Πολυτεχνείο έχει πλέον ξεθωριάσει (διαβάστε το εδώ). Ο κόσμος κατεβαίνει εναποθέτει δεκαετίες τώρα ένα γαρύφαλλο και μετά κάνει την συνηθισμένη του πορεία μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία. Το γεγονός αυτό όταν συνέβαινε τα πρώτα χρόνια ήταν λογικό. Πολλοί απ' αυτούς ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Άλλοι είχαν γνωστούς, φίλους, συγγενείς ή ήταν και οι ίδιοι θύματα του καθεστώτος. 
Σήμερα; 
Γιατί έχουμε επαναπαυθεί σε ένα γεγονός που κοντεύει μισό αιώνα; Όχι μόνο έχει ξεπεραστεί, αλλά και τα απόνερά του έχουν πλέον λιμνάσει. Επίσης στις μέρες μας περνάμε ένα δεύτερο άσχημο καθεστώς. Όχι τόσο σκληρό όσο το πρώτο αλλά δε παύει να προσφέρει πόνο, δυστυχία και θάνατο. Κι όσο είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν (είτε αυτό είναι το ένδοξο αρχαιοελληνικό ή το ηρωϊκό 1821, είτε είναι τα αριστερά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο), δε θα κοιτάξουμε ποτέ το μέλλον. 
Η κοινωνία μας δεν έχει πλέον ανάγκη το Πολυτεχνείο. 
Η κοινωνία μας πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο Πολυτεχνείο. 
Οι φοιτητές τότε φωνάζανε στις πορείες "Κατεβείτε κάτω". Αυτό φωνάζουν και οι σημερινοί αριστεροί μέσα από το διαδίκτυο αλλά και στους δρόμους. Πρέπει να κατεβούμε όλοι κάτω. 
Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι πολλές φορές την διαφορά την κάνουν οι λίγοι. 
Καιρό λοιπόν να χαράξουμε στην ιστορία μία νέα ημερομηνία, με φάρο την 17 Νοέμβρη του 1973. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου