Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Ελληνική σημαία: αγγλικής έμπνευσης και βαυαρικού χρώματοςΗ επιλογή των χρωμάτων και της μορφής της σημαίας του νεοελληνικού κρατιδίου αποτελεί έναν ακόμα μύθο της Ρωμιοσύνης, οι νεαροί μαθητές της οποίας διδάσκονται στα σχολεία, ότι τα χρώματά της συμβολίζουν το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων, ενώ οι εννέα λωρίδες της, τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος».
Η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα χρώματα της σημαίας της σύγχρονης Ελλάδας (μπλε και άσπρο) καθορίστηκαν από τον Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας, ενώ η μορφή της (πέντε μπλε και τέσσερις λευκές οριζόντιες λωρίδες με σταυρό επάνω αριστερά) καθορίστηκε από τον αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο κι αποτελεί απλή αντιγραφή της σημαίας των Άγγλων αποικιοκρατών στην Ινδία.
Με το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που προέκυψε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο (Ιανουάριος 1822) καθορίστηκε για πρώτη φορά ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας με χρώματα γαλάζιο και λευκό, ανατέθηκε δε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της (παρ. ρδ΄ και ρε΄).
Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η με αριθμό 540 απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με την οποία καθορίζονταν η μορφή της σημαίας. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρεις τύποι σημαιών: μία πολεμική για την ξηρά (γαλάζια με μεγάλο άσπρο σταυρό) και δύο για τη θάλασσα: εμπορική (γαλάζια με άσπρο τετράγωνο επάνω αριστερά και γαλάζιο σταυρό εντός του) και πολεμική (γαλάζια, και ακριβώς ίδια στη μορφή με τη σημερινή σημαία, που γνωρίζουμε). Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν σειρά διαταγμάτων, που επέφεραν διάφορες παραλλαγές στους τύπους και τις διαστάσεις των σημαιών (προσθαφαιρέσεις βασιλικών παρασήμων, στεμμάτων, εικόνας του Αγ. Γεωργίου κ.λ.π.).
Από τους διάφορους τύπους σημαιών δεν άλλαξε η μορφή (αλλά μόνο το χρώμα) της πολεμικής σημαίας της θάλασσας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε ειδικά με αυτη τη σημαία και τους λόγους, που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη της μορφή και τα χρώματα, καθ΄ ότι έχει ταυτισθεί απόλυτα με την έννοια του νεοελληνικού έθνους / κράτους και αποτελεί σήμερα την επίσημη -ενιαία για όλες τις εκδηλώσεις- σημαία της σύγχρονης Ελλάδας.


Ο Όθων αλλάζει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, για να ταιριάζουν με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας Μερικά χρόνια μετά την πρώτη εθνοσυνέλευση, ο νέος βασιλιάς αποφάσισε να αλλάξει το γαλάζιο χρώμα της σημαίας και να το κάνει πιο σκούρο (λιγότερο γαλάζιο και περισσότερο μπλε), προκειμένου να ταυτίζεται με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας, από τον βασιλικό οίκο της οποίας προερχόταν ο Όθων. Ο αγγλόφιλος Μαυροκορδάτος αντιγράφει τη σημαία των Άγγλων αποικιοκρατών.
Περισσότερο ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει ο λόγος, για τον οποίο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη μορφή για τη σημαία. Ο Μαυροκορδάτος, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όσο και επί Όθωνα ήταν ο κύριος εκφραστής της αγγλικής πολιτικής. Επέλεξε λοιπόν ως μορφή της ελληνικής σημαίας τη σημαία της περιβόητης αποικιοκρατικής British East India Company, της -υπό την αιγίδα του αγγλικού κράτους- εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών.
Μιας εταιρείας, η οποία καταλήστευε τον πλούτο της Ινδίας (βαμβάκι, αλάτι κ.λ.π.). Μια εξέγερση Ινδών το 1857 καταπνίγηκε στο αίμα με μαζικές δολοφονίες αμάχων. Η εταιρεία πλούτισε ακόμα περισσότερο από το λαθρεμπόριο οπίου με την Κίνα. Το όπιο, που παραγόταν στις Ινδίες με ελάχιστο κόστος, διοχετευόταν στην Κίνα μέσω διεφθαρμένων κρατικών μηχανισμών, όπου ανταλλασσόταν κυρίως με τσάι και μετάξι, προϊόντα, που έβρισκαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγγλία. Η αντίδραση της Κίνας στο λαθρεμπόριο οπίου της East India Company οδήγησε το 1839 τις δύο χώρες σε πόλεμο.


Η εικονιζόμενη σημαία ήταν της East India Company (1700). Αποτελείτο αρχικά από έξη κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά είναι του Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο της Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά τής επιλογής τής μορφής τής σύγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε από τον εκφραστή της αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη της χώρας -πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς- σε προτεκτοράτο των Άγγλων…
Διάφοροι ανατολικοί λαοί έκαναν χρήση σημαιών όπως για παράδειγμα αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη: «Ας στρατοπεδεύωσιν οι υιοί Ισραήλ έκαστος πλησίον τής σημαίας αυτού μετά τού σημείου τού οίκου των πατέρων αυτών κύκλω τής σκηνής του μαρτυρίου». («Αριθμοί», β: 1-2). Οι αρχαίοι Έλληνες τουλάχιστον μέχρι την κλασική εποχή δεν χρησιμοποιούσαν σημαίες, όπως σήμερα. Ευρύτερη χρήση σημαιών εμφανίστηκε σταδιακά από την επικράτηση των Μακεδόνων κι ύστερα κατά τη ρωμαιοκρατία, ενώ άκμασε κατά το βυζαντινό μεσαίωνα. Να μην ξεχνάμε εξάλλου την αρχαιοελληνική έννοια της πατρίδας, όχι ως απλού εδαφικού χώρου, αλλά ως κατ΄ εξοχήν πολιτικού χώρου έμπρακτης κοινωνικής ευημερίας για όλους.
Όπως έλεγε κι ο Ινδός φιλόσοφος, Όσσο: «Θυσίασε τον εαυτό σου για κάθε ηλίθια ιδέα για τη σημαία, για ένα κομμάτι ύφασμα. Θυσίασε τον εαυτό σου για το έθνος, που είναι απλώς κάτι φανταστικό, επειδή η γη δεν είναι πουθενά χωρισμένη σε έθνη. Είναι η πονηριά των πολιτικών, που χωρίζει τη γη πάνω στο χάρτη. Θυσιάζεσαι για γραμμές, που είναι ζωγραφισμένες πάνω στο χάρτη!» 

Πηγη:http://www.inout.gr/archive/index.php/t-62712.html

11 σχόλια:

 1. Μόνο που αν το γαλάζιο και το λευκό καθορίστηκαν από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822, πώς είναι δυνατόν να τα αποδίδουμε στον Όθωνα;

  Επίσης, η εκλογή του σταυρού ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αφού είχαν βασιστεί στο θρησκευτικό συναίσθημα για να οικοδομήσουν το εθνικό φρόνιμα (οι κλέφτες δεν ήξεραν τον Κοραή).

  Το δε σχέδιο με το εθνόσημο πάνω αριστερά και τις ρίγες ήταν αρκετά διαδεδομένο εκείνη την εποχή στο χώρο της βρετανικής αυτοκρατορίας και δεν είναι απαραίτητα η συγκεκριμένη σημαία της Εταιρείας των Δυτικών Ινδιών η πηγή έμπνευσης. Δες πόσες άλλες χώρες που έζησαν την αγγλοσαξωνική επιρροή έχουν σημαία με ρίγες: Κούβα, Μαλαισία, Λιβερία, Πόρτο Ρίκο, Ουρουγουάη και φυσικά... ΗΠΑ.

  Μην κολλάμε σ' αυτά λοιπόν.

  Σπύρος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και ο λόγος που τα γράφω αυτά είναι ότι το άρθρο που αναδημοσίευσες στην πρωτότυπη μορφή του συνεγράφη από σκοπιανούς προπαγανδιστές. Κάποιοι καλοθελητές το μετέφρασαν και το διοχέτευσαν και εδώ αποκρύπτωντας την πηγή. Το επιμύθιο του πρωτότυπου άρθρου ήταν ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε κλέπτες σημαιών, επειδή "οικειοποιηθήκαμε" και από τους "Μακεδόνες" τον ήλιο της Βεργίνας, εκδηλώνοντας την τάση να αλλάζουμε το κόκκινο σε μπλε...

  Σπύρος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το σχέδιο της σημαίας είχε οριστεί από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822. Ο Όθωνας άλλαξε τα χρώματα. Δεν κολλάω σ' αυτά Σπύρο, το γνωρίζεις αυτό. Ούτε παρουσιάζω το κείμενο αυτό ως μπηχτή. Ήταν άλλοι οι καιροί τότε. Διαφορετικές και οι νοοτροπίες. Η Ελλάδα ήταν δημιούργημα των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής. Το ίδιο και η σημαία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι, άλλαξε τον τόνο του κυανού, αλλά προς το πιο ανοιχτόχρωμο, όχι προς το σκούρο: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Naval_Ensign_of_the_Kingdom_of_Greece_(1833).svg
  Ο Όθωνας εισήγαγε και το βαυαρικό οικόσημο στο κέντρο του σταυρού.

  Μετά την αποχώρηση του Όθωνα η σημαία επανήλθε στο κυανό που είχε καθοριστεί το 1822, και το οποίο γνωρίζουμε ως σήμερα.

  Τον τόνο της σημαίας άλλαξε η δικτατορία επί το σκουρότερο, αλλά επίσης μετά την πτώση της επανήλθε στο αρχικό χρώμα.

  Και εδώ αντιγράφω και το κείμενο της 15/3/1822, το οποίο προέβλεπε μία ακόμη σημαία για τα εμπορικά πλοία, η οποία καταργήθηκε σύντομα:

  "των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού, η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή' μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού' εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν' εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού κυανοχρόου."

  Σπύρος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σύμφωνοι μ' αυτά που λες αλλά στον παραπάνω διάλογο που κάνουμε, κολλάμε στο δέντρο χάνοντας έτσι το δάσος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έλα ρε παιδιά, ΕΛΕΟΣ!
  Από τις 12 Δεκεμβρίου του 2012 ανέβηκε απάντηση σε αυτή την αρλούμπα:

  http://www.oodegr.com/oode/istoria/epanastasi/elliniki_simaia_1.htm

  Το άρθρο αυτό έχει σαφέστατες πηγές.

  Ποιοι Άγγλοι, ποιος Μαυροκορδάτος και ποιο Διάταγμα 540; Ο Κανάρης που ήταν ρωσόφιλος χρησιμοποίησε πρώτος τη σημαία πριν το Διάταγμα. Η σημαία του είχε 5 γραμμές και μάλιστα σκούρες, όπως η σημερινή σημαία. Επίσης, ίδια σημαία είχε και ο Μιαούλης, με 8 γραμμές. Και βεβαίως αντίστοιχες σημαίες υπήρχαν ως πρότυπα της σημαίας του στρατού ξηράς.

  Από εκεί προήλθαν οι σημαίες μας, κανονικότατα πρωτότυπες. Και ο Όθωνας ούτε αποφάσισε για τα χρώματα, ούτε τα άλλαξε. Επίσημο διάταγμα του Όθωνα το 1833 υπακούει πιστά στην ορολογία του 1822: Ο βαυαρικός οίκος έχει χρώματα κυανά και λευκά.

  Αναφέρονται όλα εκεί.

  Όσο για τα περί υποτέλειας, είναι εντελώς γελοία! Ποιος απίθανος τύπος σκέφτηκε, ότι θα μπορούσε να δείχνει υποτέλεια, μια σημαία που το μόνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει με τους Άγγλους ήταν ένα γιγάντιο διπλωματικό επεισόδιο! Διότι, οι Άγγλοι ως σημαία τους στα 1822 είχαν του Ηνωμένου Βασιλείου! Αν έβαζαν οι Έλληνες σημαία του βασιλείου της Αγγλίας, θα ήταν σαν να έλεγαν στους Άγγλους ότι τα μισά σας εδάφη (Σκωτία, Ιρλανδία) δεν σας ανήκουν.

  Και βεβαίως, ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, για να είναι αγγλικός, πρέπει να είναι ΚΟΚΚΙΝΟΣ.

  Άρα, ποια υποτέλεια; Οι Άγγλοι θα έπρεπε να είχαν εκτελέσει τον Μαυροκορδάτο για παραποίηση συνόρων και συμβόλων!

  Πέρα φυσικά ότι η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε μόνο στην Ινδία, και η σημαία που έμοιαζε με την ελληνική, καταργήθηκε στα 1707!!!

  Αυτό το έτος, απέχει 115 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Που διάολο την είδαν οι Έλληνες για να την αντιγράψουν; Είχαμε εδώ Έλληνες που έζησαν 140 χρόνια, από το 1707 που θα ήταν 20 ετών π.χ. έως το 1822;

  Και για το γεγονός ότι οι Άγγλοι αποκλείεται να ήθελαν αυτή τη σημαία ως δείγμα υποτέλειας το είπαμε: η σημαία με τον σταυρό σκέτο, συμβολίζει τα μισά τους εδάφη. Θα ήταν γελοίο και να το σκεφτεί κάποιος....

  Αυτή τη μπαρούφα την σκέφτηκαν στο freeinquiry όπως και πολλές παρόμοιες βλακείες που έχουν γράψει.

  ΤΗΑΝΑΣΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. H Ελληνικη σημαια ηταν οι σημαια των επαναστατων της φιλικης εταιρειας.Η εθνοσυνελευση την αλλαξε για να μην προκαλεσει τις μεγαλες δυναμεις.Βλεπετε τοτε η ιερη συμμαχια φοβονταν τις μυστικες εταιρειες ως κοινωνικοανατρεπτικες.....
  Αυτη κατα την γνωμη μου θα επρεπε να ειναι η σημαια των ελληνων ιδιαιτερα σημερα που πρεπει να δειξουμε στις μεγαλες δυναμεις οτι ειμαστε επαναστατες και κοινωνικοανατρεπτικοι.
  Τωρα οσο για τους ξενοδουλους πατριδοκαπηλους ακροδεξιους ελληναραδες ας κουβαλανε το πανι του κρατιδιου-μπανανίας και ας χαιρονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για την Ελληνικη σημαια!
  Ας διαβασουν μερικοι για την σημαια των Καλλεργηδων που χρησιμοποιηθηκε το 1665 (εων της east india ειναι το 1700) και μετα πειτε ποιος αντεγραψε ποιον. Απλα καλο ειναι να ψαχνουν μερικοι καλυτερα…γιατι εκτιθενται!
  ΠΗΓΗ:
  Νουχάκης Ιωάννης, «Η σημαία μας», βιβλιοπωλείον Ιωάννου Ν. Σιδέρη, εν Αθήναις 1908, σελ. 34.

  LINK BIΒΛΙΟΥ : http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F5%2Fb%2Fa%2Fattached-metadata-23-0000004%2F86380.pdf&rec=%2Fmetadata%2F5%2Fb%2Fa%2Fmetadata-23-0000004.tkl&do=86380.pdf&width=840&height=595&pagestart=1&maxpage=67&lang=en&pageno=20&pagenotop=20&pagenobottom=19

  ΠΗΓΗ:
  «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», τόμ. 10, εκδ. Πυρσός, Αθήνα 1927-1934, σελ. 242α.

  LINK ΒΙΒΛΙΟΥ
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/a/f/b/metadata-01-0002588.tkl&do=279838_10.pdf&pageno=269&width=662&height=963&maxpage=1104&lang=en

  Τελικα η σημαια που χρησιμοποιουμαι μοιαζει αρκετα (σχεδον ιδια) με την σημαια των Καλλεργηδων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 1) Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τη σημαία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα, τη χρησιμοποιούσε η Εταιρεία μόνο έως το 1707, διότι μετά, άλλαξε το εθνόσημο του Βασιλείου της Αγγλίας και αντικαταστάθηκε από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας (δηλ. Αγγλία συν Σκωτία). Αργότερα, άλλαξε και πάλι το εθνόσημο, και στα 1822 που πήραμε αποφάσεις για τα σύμβολα μας, οι Άγγλοι είχαν επάνω στις σημαίες τους το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία συν Σκωτία συν Ιρλανδία). Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, κατά την εποχή που αποφασίσαμε εμείς για τις δικές μας σημαίες (1822), η σημαία της «East India Company» δεν είχε επάνω τον απλό σταυρό του Βασιλείου της Αγγλίας αλλά είχε αναρτημένο το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου. Άρα, εδώ υπάρχει κάτι παράλογο και εύκολα καταρρίπτονται τα περί «αντιγραφής» και «προτεκτοράτου». Πώς ήταν τόσο κουτός ο Μαυροκορδάτος, που θέλησε να δείξει «υποτέλεια» στους Άγγλους, αντιγράφοντας σημαία με ένα εθνόσημο που αντιπροσώπευε τα περιορισμένα σύνορα της παλαιάς κρατικής τους οντότητας;

  2) Το απίστευτο που αναφέρει ο αρθρογράφος είναι ότι στην ελληνική σημαία, «ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας»! Μα ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου στις αγγλικές σημαίες δεν έχει ό,τι χρώμα θέλει ο καθένας, αλλά είναι πάντα και μόνο κόκκινος… Αν λοιπόν ξεχάσουμε προς το παρόν το λάθος εθνόσημο(!) και δεχτούμε ότι θέλει κάποιος να δείξει «υποτέλεια» στην Αγγλία, τότε θα πρέπει να αναρτήσει αυτούσιο τον κόκκινο σταυρό στην γαλανόλευκη για να συμβολίζει το Βασίλειο της Αγγλίας. Σύμφωνα όμως με τις φλυαρίες της ιστοσελίδας, ο Μαυροκορδάτος, όχι μόνο έβαλε το παλιό εθνόσημο των Άγγλων, αλλά επιπλέον του άλλαξε και χρώμα και αντί οι Άγγλοι να τον κυνηγούν για την παραποίηση των συμβόλων και των συνόρων τους, θεώρησαν ότι η σημαία αυτή δείχνει… «υποτέλεια»! Ε, ας μας λυπηθεί λιγάκι ο συντάκτης του άρθρου…

  3) Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε επίσης, πως η σημαία που μας προβάλλουν στο άρθρο, δεν είναι η μοναδική σημαία της «East India Company» αλλά μία από τις σημαίες που χρησιμοποιούσε. Οι παλιές αυτές σημαίες που χρησιμοποιούσε η εταιρεία, συχνά είχαν μόνο κόκκινες και άσπρες ρίγες σε μεγάλη ποικιλία αριθμών (συνήθως από 11 και πάνω), χωρίς καν να φέρουν τον σταυρό-σύμβολο του Βασιλείου της Αγγλίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το εθνόσημο ήταν αναρτημένο ξεχωριστά, σε μια μικρότερη σημαιούλα στο ψηλό κατάρτι. Αυτό, μας οδηγεί στη σκέψη ότι το αρχικό, βασικό σύμβολο της Εταιρείας, ήταν μια απλή ριγέ ασπροκόκκινη σημαία. Και βεβαίως, οι αλλαγές ήταν ακόμη πιο δραματικές κατά την χρονική περίοδο κοντά στην Ελληνική Επανάσταση: τα πλοία της Εταιρείας αναρτούσαν σημαίες που είχαν το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου πλέον, ενώ, πολύ συχνά οι σημαίες αυτές ήταν εντελώς μονόχρωμες, σε κόκκινο χρώμα, χωρίς καν ρίγες, άρα εντελώς διαφορετικές από τις ελληνικές σημαίες του πολεμικού ναυτικού. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ξεχάσουμε ότι τα πλοία της εταιρείας στο ταξίδι τους για την Ινδία δεν περνούσαν από τις ελληνικές θάλασσες, άρα απίθανο να είχαν δει οι Έλληνες τις σημαίες τους, παρά ταύτα όμως, ακόμα κι αν τις είχαν δει, για να πούμε ότι η ελληνική σημαία είναι αντιγραφή της «East India Company» στα 1822, η σημαία μας θα έπρεπε να ήταν μονόχρωμη λευκή ή μπλε, με το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου επάνω αριστερά στα αυθεντικά, αρχικά του χρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 4) Αν και τα παραπάνω αρκούν να αποδείξουν ότι τα περί «αντιγραφής» και δήλωσης «υποταγής» πέφτουν στο κενό, θα δείξουμε ότι τα κενά του συντάκτη είναι πολύ περισσότερα.

  Οι Άγγλοι καταρχάς, στις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Συμμαχίας στο Λάιμπαχ, είχαν μόλις καταδικάσει την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραδοξολογίες της ιστοσελίδας, οι Άγγλοι άφησαν τον Μαυροκορδάτο να φτιάξει μια σημαία που δείχνει «υποτέλεια» στους Άγγλους (με λάθος εθνόσημο…), με αποτέλεσμα η Αγγλία να φαίνεται στα μάτια των συμμάχων της ότι υποθάλπει τους Επαναστάτες που μόλις είχε καταδικάσει…

  5) Ο Μαυροκορδάτος δεν ήταν… αυτοκράτορας των Ελλήνων για να αποφασίζει μόνος του! Αν δεχτούμε ότι ήταν ισχυρός ως πρόεδρος του Εκτελεστικού στα 1822, εξίσου ισχυρός ήταν και ο Δ. Υψηλάντης, πρόεδρος του Βουλευτικού την ίδια χρονιά. Και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, το Εκτελεστικό δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βουλευτικού και το αντίστροφο. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ο αγγλόφιλος και πολιτικός Μαυροκορδάτος ήθελε σημαία που δείχνει «υποτέλεια» στους Άγγλους (και ήταν αρκετά κουτός ώστε να κάνει λάθος στο… εθνόσημο), ο ρωσόφιλος και στρατιωτικός Δ. Υψηλάντης δεν θα το επέτρεπε αυτό στον Μαυροκορδάτο ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεδομένης και της σφοδρής τους αντιπαλότητας.

  6) Ακόμα κι αν ο Μαυροκορδάτος μπορούσε να αποφασίσει για αγγλόφιλη σημαία (με λάθος εθνόσημο…) αυτό δεν έχει ουδεμία αξία, διότι η σημαία θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1823 όταν ήταν πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης ο ρωσόφιλος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1827, θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1828 από τον Καποδίστρια που ήταν υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Άρα, το γεγονός ότι η σημαία αυτή εγκρίθηκε από τον Υψηλάντη, από τον Πετρόμπεη και τον Καποδίστρια, και έγινε δεκτή χωρίς αντιρρήσεις από τις γαλλόφιλες και ρωσόφιλες δυνάμεις, αποδεικνύει περίτρανα ότι τα σύμβολα της σημαίας ήταν καθιερωμένα στην ελληνική συνείδηση και γι’ αυτό κοινώς αποδεκτά από όλες τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις.

  7) Ο αρθογράφος παρουσιάζει τέτοιας έκτασης ιστορική άγνοια, που γράφει ότι επιλέχθηκε από τον Μαυροκορδάτο και δείχνει, τάχα, αγγλική «υποτέλεια» (με λάθος εθνόσημο…) η σημαία που αντιπροσωπεύει σήμερα το Ελληνικό Έθνος. Όμως, η ναυτική μας σημαία, που ο αρθρογράφος ανακάλυψε ότι μοιάζει με μια παλιά σημαία της αγγλικής Εταιρείας, στα 1822 δεν ήταν η Εθνική μας Σημαία. Ήταν απλώς και μόνο η σημαία του πολεμικού ναυτικού. Η σημαία του ναυτικού, χαρακτηρίστηκε ως «Εθνική» μας Σημαία μόλις στα 1930, δηλαδή 108 χρόνια μετά από την απόφαση του Εκτελεστικού επί Μαυροκορδάτου! Πως είναι λοιπόν δυνατόν, να δείχνει στα 1822 «εθνική υποτέλεια» η σημαία αυτή; Κατά συνέπεια, είτε θα δεχτούμε πως ο Μαυροκορδάτος, απ’ όλους τους Έλληνες, ήθελε να είναι «υποτελείς» στους Άγγλους μόνο οι… ναύτες, είτε θα δεχτούμε το προφανές, πως η ιστοσελίδα γράφει ό,τι της κατέβει…

  8) Φυσικά, δεν χρειαζόταν να πάει κανείς στην… Ινδία να ψάξει για σημαίες που είχαν μάλιστα καταργηθεί τον περασμένο αιώνα. Από τέτοια σύμβολα ήταν γεμάτη η ελλαδική επικράτεια, καθώς πολλές σημαίες του επαναστατικού στρατού ξηράς ήταν γαλανόλευκες με κεντρικό σταυρό, ενώ ίδιες μορφολογικά με τη σημερινή ελληνική σημαία ήταν οι ναυτικές σημαίες του Κανάρη και του Μιαούλη τις οποίες χρησιμοποιούσαν πριν από το διάταγμα του 1822 (αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Κανάρης αποτέλεσε ηγετικό στέλεχος του ρωσικού κόμματος[1]).

  9) Ο Όθωνας για κανένα απολύτως χρώμα δεν αποφάσισε, αφού τα χρώματα της γαλανόλευκης αποφασίστηκαν ως «κυανούν και λευκόν» στα 1822, δηλαδή δέκα περίπου χρόνια πριν έλθει ο 17χρονος βασιλιάς στην Ελλάδα. Και βεβαίως, το διάταγμα του Όθωνα τον Απρίλιο του 1833, όριζε ρητά ότι ο βασιλικός οίκος έχει σύμβολο με «ρομβοειδείς λευκάς και κυανάς ταινίας», λέξεις που ακολουθούσαν υπάκουα όσα είχαν ήδη οριστεί στα 1822 για τα χρώματα των εθνικών σημαιών. Άρα, κανένα απολύτως χρώμα δεν άλλαξε ο Όθωνας με τον ερχομό του και τα παιχνίδια της ιστοσελίδας με την εικόνα με τους ρόμβους είναι κάπως φαιδρά…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συμπερασματικά:

  Η σημαία της «East India Company» που όταν αποφασίσαμε εμείς για σημαίες είχε καταργηθεί πριν 115 χρόνια, η σημαία που είχε μεγάλη ποικιλία γραμμών (11, 13, 18 κ.λπ.), η σημαία που άλλες φορές είχε, και άλλες φορές δεν είχε σταυρό, η σημαία που αρχικά ήταν κόκκινη και άσπρη ενώ και αργότερα κυρίως κόκκινη μονόχρωμη, η σημαία που όταν είχε σταυρό αυτός ήταν υποχρεωτικά κόκκινος για να συμβολίζει το αγγλικό κράτος, η σημαία που για να δείχνει «υποτέλεια» έπρεπε στα 1822 να έχει το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου όμως τελικά είχε λάθος εθνόσημο αλλά ευτυχώς οι Άγγλοι ήταν ηλίθιοι και δεν το κατάλαβαν, η σημαία που πριν εξαφανιστεί στα 1707 την έβλεπαν μόνο στα ταξίδια για την Ινδία, ήταν δήθεν αυτή που αντέγραψε ο Μαυροκορδάτος, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη με σημαίες ίδιες με αυτές που αποφασίστηκαν στα 1822 για τον στρατό ξηράς και το ναυτικό, όμως την δέχτηκαν και την ενέκριναν όλες οι φιλορωσικές και φιλογαλλικές δυνάμεις για να μην τους κάνει… «νταντά» ο Μαυροκορδάτος, οι οποίες δυνάμεις, αν και ήταν αντίθετων συμφερόντων, ήθελαν -παραδόξως- να δείξουν «εθνική υποτέλεια» στους Άγγλους, με μια σημαία όμως που δεν ήταν εθνική(!) και είχε επάνω λάθος αγγλικό εθνόσημο(!) ενώ οι Άγγλοι μετά χαράς δέχτηκαν να γελοιοποιήσουν τις υπογραφές τους στην Ιερά Συμμαχία, στηρίζοντας ανοιχτά τους επαναστάτες που είχαν μόλις καταδικάσει…

  ΑπάντησηΔιαγραφή