Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα φετινά καραβάκια της Χίου ήταν συγκινητικά...


Από παιδί πήγαινα κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία του νησιού μου για να δω τα διάσημα καραβάκια. Όταν είχα πρωτοήρθα σ' επαφή με το έθιμο, οι ενορίες και οι συνοικίες του νησιού, έφτιαχναν μεγάλα εμπορικά φορτηγά πλοία και τους έδιναν διάφορες ονομασίες, άλλες φορές το όνομα της ενορίας κι άλλες της συνοικίας, όπως το Κάστρο, η Λέτσαινα, η Τουρλωτή κ.α. 
Μετά από καιρό αντικαταστάθηκαν τα εμπορικά πλοία με τα πολεμικά. Έβλεπες θωρηκτά, αντιτορπιλικά κι άλλα θηρία με μεράκι κατασκευασμένα, να παρελάζουν πρώτα στην Απλωταριά και να καταλήγουν στην πλατεία Βουνακίου.
Φέτος η ομάδα του Φρουρίου, πριν αρχίσει τις ευχές και τα τραγούδια ζήτησε από τον δήμο, η παράδοση να συνεχιστεί με πολεμικά πλοία μιας και μ' αυτά είχε ξεκινήσει την δεκαετία του '50 το έθιμο. 
Γι' αυτό και φέτος όλες η συνοικίες κατέβασαν πολεμικά πλοία. Εκτός από μία που αποφάσισε να "αναστήσει" το αγαπημένο πλοίο των Χιωτών. Το φημισμένο "Νήσος Χίος" της Ν.Ε. Χίου. Το μέσο που μας πήγαινε παιδάκια στην Αθήνα. Ακόμα θυμάμαι το κίτρινο σήμα του φουγάρου, την πλώρη που άνοιγε για να βγουν κι από μπροστά τα οχήματα, όπως κι επίσης η σκάλα η οποία κούμπωνε στα πλάγια κι ανεβαίναμε από κει. Στιγμές που με την πάροδο του χρόνου έμειναν στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ξεχάστηκαν. Από τότε ακολούθησαν αρκετά πλοία, το Αλκαίος, το Σαπφώ, το Θεόφιλος, το Μυτιλήνη για να φτάσουμε σήμερα στο European Express, το νέο Νήσος Χίος και το Πάτμος. 
Μπορεί τα καινούργια πλοία να είναι πιο άνετα και γρήγορα αλλά κανένα δεν κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές μας όσο το "Νήσος Χίος". 
Μπράβο στα παιδιά που το θυμήθηκαν και το τίμησαν φέτος στο έθιμο. Μπράβο και στις αρχές που το βράβευσε διότι το καραβάκι ήταν εξαιρετικό, με τρομερές λεπτομέρειες. Κατά την γνώμη μου πρέπει να φυλαχτεί κάπου και να μην φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. 
Η Χιώτικη κοινωνία θυμάται και αγαπάει κάποιους "ήρωες" της καθημερινότητας μας. 
Κάποιοι άλλοι όμως δεν το έκαναν. 
Παρακάτω σας παρουσιάζω τις τελευταίες φωτογραφίες του αγαπημένου μας πλοίου, λίγο πριν γίνει παλιοσίδερα.



Επίσης μπορείτε να δείτε όλο το μεράκι των παιδιών της Τουρλωτής, για να φτιάξουν το υπέροχο καραβάκι τους εδώ: 



3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο έθιμο!
    Φωτογραφία με το φετινό καραβάκι δεν έχει; :-(
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναζήτησα φωτογραφίες με τα φετινά καραβάκια αλλά δεν βρήκα με το μοντέλο του Νήσος Χίος. Γι' αυτό έβαλα φωτογραφία του αυθεντικού πλοίου. Πάντως μακέτα και πραγματικό ήταν ολόιδια... Εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα που είδα και το video μπορώ να πω ότι κάτι μαγικό φτιάχτηκε από μια χούφτα ταλαντούχους ανθρώπους!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή