Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την γερμανική ηγεμονία



Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλά ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, κυρίως γαλλικά, τάσσονται ενάντια στην γερμανική πολιτική.
"Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την γερμανική ηγεμονία" έγραφε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος του Δεκεμβρίου της "Μόντ Ντιπλοματίκ", της κατεξοχήν εφημερίδας της γαλλικής διανόησης. Ο υπέρτιτλος του άρθρου δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας, "Από την αλληλεγγύη στην  επικυριαρχία". Το κείμενο συνεχίζει με το ίδιο ύφος, "Θα δεχθεί η Γαλλία τόσο εύκολα να υποβιβαστεί στο καθεστώς που είχε η Βαυαρία στους κόλπους του Δεύτερου Ράιχ; Αναρωτιέται κανείς πόσο θα διαρκέσει η γαλλική αυτοϋποταγή χωρίς την παραμικρή αντίδραση."
Από την άλλη πλευρά η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" στο φύλλο της προπαραμονής των Χριστουγέννων ανέφερε πως "Ο Σόιμπλε απαιτεί ώθηση για την Ευρώπη, άμεση εκλογή προέδρου κι αποδυνάμωση των επιμέρους κρατών". Ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Βερολίνου. Το κείμενο συνεχίζει, "Εντελώς κυρίαρχα είναι ακόμη τα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί να είναι αυτός ο δρόμος στο διηνεκές. Επιθυμώ μία μέρα να αποκτήσουμε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση... ή έναν Ευρωπαίο πρόεδρο που θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό. Φυσικά αυτό θα συνεπιφέρει μία απώλεια εξουσίας στο επίπεδο των κρατών-μελών".
Άμεση ήταν η απάντηση της "Μοντ Ντιπλοματίκ" βάζοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα για το θέμα της εθνικής κυριαρχίας. "Στην Ελλάδα, ένα καθεστώς που επιβλήθηκε από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες υποδούλωσε τη χώρα και την οδήγησε σε κατάσταση που θυμίζει εκείνη της Αυστρίας το 1922 όταν τοποθετήθηκε στη Βιέννη από την Αντάντ ένας ύπατος αρμοστής για να διοικεί την οικονομία της χώρας προς όφελος της Αντάντ". Παράλληλα στο κείμενό της καταγγέλλει έμμεσα την κυβέρνηση Μέρκελ ότι έδρασε υπονομευτικά για να ανατρέψει τη δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία αντιστεκόταν στη γερμανική πολιτική, "Στην Ιταλία, η εσωτερική διάβρωση και οι εξωτερικές παρεμβάσεις συνδυάστηκαν για να αντικαταστήσουν μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση σε μία κυβέρνηση "τεχνικών" χωρίς προσφυγή σε εκλογές".
Αποσταθεροποίηση στην Ε.Ε. προκαλεί η γερμανική πολιτική, ισχυρίζονται οι Γάλλοι. "Η Γερμανία, επικεφαλής ενός μπλοκ μικρών βόρειων κρατών, επέβαλε στις χώρες του Νότου δρακόντεια προγράμματα λιτότητας, αδιανόητα για τους δικούς της πολίτες... Κάτω από αυτήν την πίεση, οι κυβερνήσεις των μικρών χωρών της Ε.Ε. κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία τα καθεστώτα που ασκούσαν την εξουσία στην αρχή της κρίσης σαρώθηκαν, όταν έγιναν εκλογές που έφεραν διαδόχους έτοιμους να αυξήσουν τη δόση του δραστικού φαρμάκου".
Παράλληλα στην δικιά μας εφημερίδα "Καθημερινή" ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς αναφέρεται στις φυγόκεντρες τάσεις αναφορικά με το ευρώ, εξαιτίας της γερμανικής πολιτικής. Λέει συγκεκριμένα πως "οι σημερινοί μηχανισμοί (της Ευρωζώνης) δεν είναι βιώσιμοι" και συνεχίζει "Η έξοδος από το ευρώ θα είχε πολύ μεγάλο κόστος. Αν όμως η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία, τότε και η παραμονή στο ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος. Αν δεν γίνει κάτι, το κόστος θα αυξάνει και ο υπολογισμός για το εάν μία χώρα θα είναι καλύτερα εντός ή εκτός ευρώ ίσως αλλάξει"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου