Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Προπομπός εικόνων που θα δούμε στην Αθήνα...




Κάποτε ήταν η Κερατέα. Εκεί τα όργανα καταστολής πραγματοποίησαν πρόβες γι' αυτά που ακολούθησαν λίγους μήνες μετά στο Σύνταγμα. Μετά από καιρό το κλίμα αντάρτικου πολέμου μεταφέρθηκε στην Χαλκιδική. Τα σημάδια που έδειχναν πως θα φτάσουμε σ' αυτό το σημείο, ήταν εμφανή. Απλά όλοι μας τα αγνοούσαμε ή αδιαφορούσαμε πλήρως.
Χθες το βράδυ σημειώθηκε ένα συμβάν στις Σκουριές Χαλκιδικής, που προσωπικά το θεωρώ ως προπομπό των εικόνων που θα δούμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα (μιας και οι υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας δε ζουν τόσο έντονα τη κρίση όσο τη ζούμε εμείς στην πρωτεύουσα). Για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους να οργανώνονται για να χτυπήσουν το κατεστημένο, όποιο κι αν είναι αυτό και με όποιο τρόπο εκδηλώνεται σε κάθε περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Όπως αποδείχτηκε με το πρώτο φως της ημέρας, η εταιρία υπέστη τρομερές ζημιές ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη έρευνες για να εντοπίσει τους δράστες. Όσο για μας, ας το παίξουμε για μία ακόμη φορά αδιάφοροι... Εξάλλου σε λίγο καιρό θα τα βλέπουμε ίδιες εικόνες στο κέντρο της Αθήνας. Και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνω το εξής, θυμηθείτε την Κερατέα...
Όσον αφορά το γεγονός η καταγραφή του είναι η εξής, επίθεση με βόμβες μολότοφ επιχείρησαν τη νύχτα άγνωστοι κουκουλοφόροι στα εργοτάξια Σκουριών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι άγνωστοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο, παραβιάζοντας την πύλη του εργοταξίου και όταν εμποδίστηκαν από τους άνδρες της ασφάλειας, άρχισαν να πετούν μολότοφ.
Στη συνέχεια, όταν τελικά κατάφεραν να μπουν στο χώρο, περιέλουσαν με βενζίνη σημεία των εγκαταστάσεων και έβαλαν φωτιά, ενώ προπηλάκισαν τους φύλακες. Ένας από τους εργαζομένους στην ασφάλεια του κτιρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού, αλλά πήρε εξιτήριο λίγη ώρα αργότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κουκουλοφόροι φεύγοντας έκοψαν δέντρα, κλείνοντας το δρόμο πίσω τους και εμποδίζοντας τον οποιοδήποτε να τους προσεγγίσει. Από την Αστυνομία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το συμβάν, ενώ έγιναν και 27 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, από τις οποίες δεν προέκυψε κάποια σύνδεση με το περιστατικό, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι και οι 27 προσαχθέντες.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τέσσερα άτομα, ηλικίας 28 έως 39 ετών, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της στάσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΛΑΣ χθες κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, «άτομα προκάλεσαν επεισόδια και επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης».
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, κατά απογευματινές ώρες ομάδα ατόμων επιτέθηκε «απρόκλητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ προκλήθηκαν εμπρησμοί εκ προθέσεως σε τουλάχιστον δεκαπέντε σημεία στην ευρύτερη δασική έκταση».
Επίσης «τα αναφερόμενα σε διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για πρόκληση εμπρησμών στη δασική περιοχή από αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν και προστάτευσαν πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Κατά την διάρκεια των ελέγχων που έκαναν οι αστυνομικοί βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλινων κονταριών, πέντε αντιασφυξιογόνες μάσκες, δεκαεννέα βόμβες μολότωφ, έντεκα ναυτικές φωτοβολίδες με αλεξίπτωτο, μία αναλωθείσα ναυτική φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, δύο μαχαίρια και μία αυτοσχέδια σφεντόνα, που κατασχέθηκαν. 

5 σχόλια:

  1. "Για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους να οργανώνονται για να χτυπήσουν το κατεστημένο, όποιο κι αν είναι αυτό και με όποιο τρόπο εκδηλώνεται σε κάθε περιοχή" Δηλαδή δικαιολογείς ο,τι συνέβη ή καταλαβαίνω λάθος;

    Γιώργος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υποστηρίζω καμία μορφή βίας. Αντιθέτως προειδοποιώ πως τέτοια γεγονότα είναι προπομποί εικόνων που θα δούμε σύντομα και στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οκ απλά τρόμαξα γιατί η διατύπωση αφήνει κενά...Βέβαια δικαιωμά σου να ήσουν και υπέρ αλλά θα με ξένιζε για σένα.

    Γιώργος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα αναφερθεί και παλιότερα πως δεν είναι αρεστός όποιος προσπαθεί να κρατήσει μία ψύχραιμη κι αντικειμενική στάση απέναντι σε διάφορα γεγονότα, στα οποία οι Νεοέλληνες παραδοσιακά χωρίζονται σε δύο ομάδες και τσακώνονται. Μπορεί αυτή η ουδέτερή μου στάση να σου προξένησε αυτό τα κενά στο κείμενό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα για αυτό και εξαρχής έθεσα το ερώτημα μου με έκδηλη την αμφιβολία μου κατά πόσον εγώ "διαβάζω" σωστά το κείμενο σου.

    Γιώργος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή