Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ένας πραξικοπηματίας που έγινε o ήρωας ενός λαού...


Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1992. Η απόπειρα πραξικοπήματος του Ούγκο Τσάβες, το οδήγησε στην φυλακή για δύο χρόνια.
Επέστρεψε δυναμικά στις εκλογές του 1998, ως υποψήφιος του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων. Κέρδισε τις εκλογές.Δύο χρόνια αργότερα, επικυρώθηκε από το λαό η πρότασή του για το νέο «Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Επανάστασης» και ο ίδιος επανεξελέγη στην προεδρία.
Ο Ούγκο Τσάβες παρουσιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο «κληρονόμος» του Φιντέλ Κάστρο και καλλιέργησε μια επαναστατική εικόνα. Έδινε όμως στην Αμερική τροφή να τον θεωρεί τρομοκράτη, καθώς είχε πολιτική φιλία με προσωπικότητες όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο Τσάβες έχει επίσης εργαστεί για την περιφερειακή ολοκλήρωση αλλά και την παγίωση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας. Παρά την πολιτική του θέση να ενισχύσει το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, δεν κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό. 
Αύξησε, πάντως, τις «κοινωνικές αποστολές», που του χάρισαν την αμέριστη υποστήριξη των λαϊκών τάξεων. Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας πετρελαίου στη Νότια Αμερική, έχει χτίσει τη δημοτικότητά του πάνω σε πολλά κοινωνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της στέγασης.
Κατάφερε να φύγει από τη ζωή πολιτικά αήττητος. Ο ίδιος κατάφερε το 2012 να ματαιώσει το πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο τον είχε ανατρέψει για λίγες ώρες.
Η αντιαμερικανική του στάση έγραψε ιστορία. Οι φράσεις προς το πρόσωπο του Τζορτζ Μπους, καθώς και η εθνικοποίηση των πετρελαϊκών εταιριών στη χώρα του, αύξησαν την δημοτικότητά του ενώ έγινε αγαπητός σ' όλη την Λατινική Αμερική. 
Είχε ένα μεγάλο όραμα γι' αυτή τη γωνιά της γης που βασανίστηκε για πολλές δεκαετίες σε χέρια χουντικών που τα ωθούσαν αμερικανικά συμφέροντα. 
Ήταν και θα μείνει στις καρδιές μας ένας ηγέτης που αγάπησε κι αγαπήθηκε από τον λαό του. 

Buen viaje, el Comandante!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου