Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Θλίψη...


Πρέπει να είναι αρκετά κοπλεξικός οπαδικά, όποιος πραγματικά χθες χάρηκε με τον υποβιβασμό της Α.Ε.Κ. Όσοι όμως θεωρούν ισχυρές τις ομάδες τους κι αγαπούν το κάθε άθλημα που τους εκφράζει, σίγουρα απογοητεύτηκαν με τις εξελίξεις στο Ο.Α.Κ.Α. Διότι αν νιώθεις δυνατός, θες να 'χεις και δυνατούς αντιπάλους. Έτσι η κατάκτηση του πρωταθλήματος αποκτά μεγαλύτερη αίγλη, όταν έχεις περισσότερους διεκδικητές. 
Όχι πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι σπουδαίο. 
Ούτε η Α.Ε.Κ. είναι το φόβητρο που ήταν κάποτε. 
Δεν παύει όμως να είναι μία καλή ομάδα με μεγάλη ιστορία. 
Μεγαλωμένος στην Χίο, θεωρούσα την Α.Ε.Κ. μεγαλύτερη αντίπαλο από τον Παναθηναϊκό. Εξάλλου στο νησί ήμασταν όλοι μοιρασμένοι σ' αυτές τις δύο ομάδες (Ολυμπιακό και Α.Ε.Κ.). Η αλήθεια είναι πως οι ΑΕΚτζήδες ήταν πιο φανατικοί κι οργανωμένοι από μας. Κάτοικοι των φτωχών περιοχών της πόλης, οι οποίοι έδιναν έναν ιδιαίτερο παλμό στα κυριακάτικα απογεύματα στο λιμάνι της Χίου, όταν μαζευόμασταν να δούμε μπάλα. 
Άλλες εποχές τότε. Χαιρόσουν να βλέπεις ποδόσφαιρο . Εξάλλου έχω να το λέω, πως το τελευταίο όμορφο ντέρμπι που 'χω δει, είναι από τον Απρίλιο του 2002 όταν ο Ολυμπιακός νίκησε την Α.Ε.Κ. στο Ο.Α.Κ.Α. με 4-3. Τότε ήταν ακόμα ανδρικό το άθλημα κι όλοι έπαιζαν για την φανέλα. Υπήρχαν σπουδαίοι παίκτες-σημαίες για την κάθε ομάδα, τους οποίους τους σέβονταν και οι αντίπαλοι. Τότε μία νίκη μετρούσε περισσότερο κι από ένα πρωτάθλημα.
Όταν ήρθα στην Αθήνα είχα κάθε χρόνο την παράδοση να πηγαίνω στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσω τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την Α.Ε.Κ. Φέτος που ήταν η τελευταία χρονιά, το είδα από την τηλεόραση. 
Δεν μ΄ενόχλησε που 'σπασα την παράδοση. Πίστευα πως στο τέλος θα σωζόταν η Α.Ε.Κ. και θα είχα κι άλλες ευκαιρίες να απολαύσω τα παιχνίδια αυτά.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή.
Η εικόνα των πραγματικών οπαδών της κιτρινόμαυρης ομάδας, που έκλαιγαν με την διακοπή του αγώνα, μπορούν να σε πείσουν πως υπήρχε πραγματική αγάπη για την ομάδα τους. Υπέμειναν πολλά πέτρινα χρόνια, περιμένοντας καλύτερες στιγμές από τον κάθε απατεώνα που εκμεταλλευόταν την ιστορία του συλλόγου για να βγάλει λεφτά και χθες έζησαν την πιο μαύρη ιστορία της. 
Όμως η αγάπη που έχουν είναι αληθινή. Την έχω δει με τα μάτια μου όσες φορές έχω πάει Ο.Α.Κ.Α. Αυτή η αγάπη θα κρατήσει ζωντανή την Α.Ε.Κ. στα πιο δύσκολα χρόνια που έρχονται και σίγουρα θα την ανεβάσει πάλι στην πρώτη κατηγορία. 
Εύχομαι να συμβεί αυτό σύντομα διότι ως φίλαθλος θέλω να βλέπω όμορφα παιχνίδια (όπως ήταν αυτά μεταξύ Ολυμπιακού κι Α.Ε.Κ.) κι όχι βαρετά όπως είναι συνήθως τα παιχνίδια με τον Π.Α.Ο. (σαν το χθεσινό).

Να ποια είναι η ομάδα που υποβιβάστηκε: http://www.youtube.com/watch?v=lujZUXNlviM

5 σχόλια:

  1. Θα διαφωνησω. Στο παρελθον εχουν γινει ΚΟΡΥΦΑΙΑ ματς μεταξυ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Φυσικα, δεν αναφερομαι σε ευρειας εκτασης νικες εκατερωθεν, αλλα σε αλησμονητες κοντρες με πολυ αμφιρροπη εξελιξη. Τουλαχιστον, προσωπικα απ' τα τελη των 80s με "Λαγιος ο Θεος" εσεις, "Μικρο" (αλλα τεραστιο αρτιστα & τελευταιο χρονικα παγκομιου κλασης ελληνα ποδοσφαιριστη) εμεις, προλαβα να παρακολουθησω πραγματικες μαχες. Οσο για το πρωταθλημα, το λεω εδω κ' 3 χρονια τουλαχιστον, οτι πρεπει να το κλεισουν το μαγαζι για καμια 5ετια, οπως εκανε η Thatcher. Eχουμε πολυ σοβαροτερα προβληματα ν' αντιμετωπισουμε σαν κρατος κ' στερουμαστε βασικης αθλητικης παδειας. Η μπαλλα χρησιμοποιειται μονο ως μεσο αποπροσανατολισμου πλεον, οπως κ' κατα την περιοδο της 7ετιας...

    Δημήτρης Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τον Παναθηναϊκό είχαμε πάντα την τάση να νικήσουμε τον αιώνια αντίπαλο, τον κάτοικο των πλούσιων περιοχών κτλ κτλ κτλ. Με την ΑΕΚ υπήρχε η κόντρα της λαϊκής μάζας. Ήταν πιο έντονο το κλίμα στα ντέρμπι. Από κει και πέρα θα συμφωνήσω μαζί σου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μία αποτυχία. Το κρίμα είναι πως κάποιοι οπαδοί που αγαπούν πραγματικά τις ομάδες τους και δεν μπαίνουν στο γήπεδο για να βγάλουν το κόμπλεξ τους, πονάνε... Και χθες αυτό φάνηκε στις κερκίδες του Ο.Α.Κ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. +++ Οι μεγαλυτερες ομαδες στην ιστορια του ελληνικου ποδοσφαιρου ειναι διαχρονικα οι ΠΑΟ & ΟΣΦΠ. Ασε τα περι ευνοιας κατα μερος. Τις κορυφαιες ομαδες τις κανουν διαχρονικα οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ παιχτες κ' αυτοι οι 2 συλλογοι ειχαν διαχρονικα τους κορυφαιους ελληνες/ξενους αθλητες. Πιο τρανο παραδειγμα απ' την Αργεντινη & τη Ναπολι του Diego ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

    Δημήτρης Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Σ. Τσώχος ήταν ο πιο βαμμένος γαύρος αθλητικογράφος της δεκαετίας του '80 και αρχών '90, αλλά έκλαψε περιγράφοντας αγώνα της ΑΕΚ. Άλλο το επίπεδο fair play των παραγόντων και μερικών μουρλών "οργανωμένων" (που αποδιοργανώνουν τα πάντα), άλλο του απλού λαού.

    http://youtu.be/7tbo0vO3Xto

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο βίντεο. Δε το γνώριζα. Αυτό θα πει να είσαι πραγματικός φίλαθλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή