Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Διεθνές συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα



Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αλλά και ακτιβιστές πρόκειται να λάβουν μέρος στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο θα γίνει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 16 και 17 Νομεβρίου. Η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά - δικαστικά. θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες του συνεδρίου, που έχει τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship» και οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτό είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου. Στην δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με τον ακτιβισμό θα εξετασθούν οι τρόποι _ εργαλεία και μέθοδοι_ για καλύτερα αποτελέσματα των δράσεων που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σ΄αυτήν πρόκειται να εξετασθεί ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων, σημερινών κοινωνιών. Δηλαδή ποια θα μπορούσε να είναι τα οφέλη της επιστροφής των Γλυπτών για τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς, παρά την προφανή ήττα της Βρετανίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ότι μπορεί να έχει και εκείνη θετικά αποτελέσματα.
Ο ρόλος της δικαιοσύνης τέλος, στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με την διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε μία διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.
Συντονιστής του συνεδρίου, ο ελληνικής καταγωγής κ. Ντένης Τριτάρης με επαγγελματική ενασχόληση, εκτός των άλλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας δήλωσε εξάλλου στον «Νέο Κόσμο» της ομογένειας, ότι πέρα από την συμμετοχή επιστημόνων θα δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα να εκφράσει τη γνώμη του.
Στο συνέδριο μετέχουν και οι άλλες δύο επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών, η Βρετανική και η Αμερικανική ενώ έχει δημιουργηθεί μία ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου