Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ένα όνομα με ιστορία...



Το όνομα Γιώργος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο. Προέρχεται από την ελληνική λέξη γεωργός, στα ελληνικά ως Γεώργιος και στα λατινικά ως Georgius. Η λέξη γεωργός αποτελείται από δύο ενωμένες λέξεις, την γη και το έργο.
Το όνομα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα παρά μόνο ως ένα από τα επίθετα του Δία στην Αθήνα, ο Ζευς Γεωργός, ο θεός των καλλιεργειών και της συγκομιδής.
Στο δυτικό κόσμο, το όνομα είναι γνωστό από τον ενδέκατο αιώνα, ως αποτέλεσμα των Σταυροφοριών. Το όνομα επεκτάθηκε, λόγω της δημοτικότητας του Αγίου Γεωργίου και της Golden Legend, διαδεδομένη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια του δέκατου τρίτου αιώνα.
Στην Γερμανία το όνομα αυτό ήταν αρκετά δημοφιλές τον Μεσαίωνα αλλά στη συνέχεια η χρήση του μειώθηκε. Στην Βρετανία, παρά το γεγονός πως προστάτης είναι ο Άγιος Γεώργιος, το όνομα δεν είχε καμία τύχη. Στις ΗΠΑ, οι στατιστικές από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, το είχαν κατατάξει μεταξύ των πέντε πιο δημοφιλή ονομάτων που επέλεγαν σε μωρά. Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 1950. Έπειτε το όνομα άρχισε να χάνει δημοτικότητα. Η ίδια τάση σημειώθηκε στη Γαλλία ως ένα από τα κορυφαία δέκα στις αρχές του εικοστού αιώνα, έχει καταλήξει σήμερα να είναι στη θέση 20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου