Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ελευθερία οδηγεί τον λαό...


Όταν δημιουργούνται ταυτόχρονες εντάσεις σε δύο γειτονικές χώρες, προσφέρεται μία ιδιαίτερη ευκαιρία για να γίνει σύγκριση των καταστάσεων αλλά και της συμπεριφοράς-αντίδρασης, του κάθε λαού. 
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία διανύει την τρίτη βδομάδα εξέγερσης. Ο λαός της δεν έχει κουραστεί. Ούτε έχει τρομοκρατηθεί από την άκρως βίαιη καταστολή της αστυνομίας. Αντιθέτως παραμένεις στους δρόμους κι εξακολουθεί να υψώνει την φωνή του, σ' έναν πρωθυπουργό που έδειξε και την άσχημη πλευρά του. Είναι αλήθεια πως ο Ερντογάν έδωσε νέα πνοή στην γειτονική μας χώρα. Την έβγαλε από το ΔΝΤ και την επανέφερε στην ελίτ των ισχυρών χωρών. Όμως η εξουσία πολλές φορές τρελαίνει τον άνθρωπο. Η αποτυχημένη απόπειρα της Τουρκίας να εισέλθει στον δυτικό κόσμο, ανάγκασε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μία απότομη στροφή προς την ανατολή. Όμως δεν υπολόγισαν την νέα γενιά. Μία γενιά που μεγάλωσε με τα δυτικά πρότυπα και τώρα βρίσκει ακραία κι απαράδεκτα τα νέα μέτρα που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Κι όπως δείχνουν οι εξελίξεις δεν σκοπεύει καμία πλευρά να υποχωρήσεις. Παρ' όλα αυτά η νέα γενιά μάχεται, έχοντας αφήσει πίσω της έναν αριθμό νεκρών κι αρκετούς τραυματίες. Αξίζει την προσοχή μας και τον σεβασμό σε όλους εμάς που ακόμα αναζητούμε τον προορισμό μας.
Από την άλλη πλευρά έχουμε την ξαφνική αντίδραση των Ελλήνων. Επηρεασμένοι από τον ξεσηκωμό των Τούρκων, αναζητούσαμε την αφορμή για να βρεθούμε στους δρόμους. Η επιθυμία μας αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από μία βδομάδα. Η πρώτη αντίδραση του κόσμου ήταν αυθόρμητη και ειλικρινής. Ο δρόμος έξω από το Ραδιομέγαρο έκλεισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας και οικονομικής κατάστασης που απαιτούσαν την επαναφορά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου (επαναλαμβάνω πως το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν απλά η αφορμή). Ο αυθορμητισμός και η ειλικρινής αντίδραση του λαού κράτησε για δύο μέρες. Αμέσως μετά εξελίχθηκε σε μία εμποροπανήγυρις που μου θύμιζε αρκετά το φιάσκο των αγανακτισμένων του Συντάγματος. Για μία ακόμη φορά απογοητεύτηκα με την "αγωνιστικότητα" των Νεοελλήνων. 
Παρ' όλα αυτά πριν από λίγα λεπτά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση. Η ΕΡΤ είναι και πάλι στον αέρα.

3 σχόλια:

  1. Γιατί η τούρκικη νεολαία αξίζει τον σεβασμό μας και που χάνουμε εμείς (αγωνιστικά) ως λαός; απαντηση : εμεις χάνουμε επειδή προτιμώμαι μπαγκλαβα με ζαχαρίνη πράγμα που δεν προβλέπεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί πιστεύω πως συγχέουμε και μπερδεύουμε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ τους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εξεγέρσεις και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας δεν διαφέρουν. Δεν πρέπει να διαφέρουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή