Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλωτές είναι νέοι, κομματικά άστεγοι και έξαλλοι...

Η φωτογραφία είναι από την προκυμαία της Σμύρνης

H πλειοψηφία των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ δεν αισθάνονται ότι τους εκπροσωπεί κάποιο πολιτικό κόμμα και δηλώνουν ότι η αυταρχική συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα.
Το 70% των ερωτηθέντων διαδηλωτών είπε ότι ταυτίζεται με κανένα κόμμα, σύμφωνα με τη διαδικτυακη έρευνα που διεξήχθει από τους Εζρά Ερκάν Μπιλτζίκ και Ζεχρά Καφκασλί, δύο ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Μπιλγκί μεταξύ της 3ης και 4ης Ιουνίου. Μόνο το 7% είπε ότι το πολιτικό κόμμα της προτίμησής τους τους επηρέασε ώστε να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.
Η αυταρχική στάση του πρωθυπουργού υπήρξε ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να βγει στους δρόμους το 92,4% των διαδηλωτών, ενώ το 91,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επηρεάστηκε και από τη δυσανάλογη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία.
Επίσης μία ευρεία πλειοψηφία της τάξεως του 91,1% είπε ότι οι παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων επέδρασαν στην απόφαση για συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας. Η σιγή ( σσ: τις πρώτες μέρες ) εκ μέρους πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επηρέασε το 84,2% των ερωτηθέντων. Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς, συγκεκριμένα το 56,2%, απάντησε ότι το κόψιμο των δέντρων στο πάρκο Γκεζί της Ταξίμ ήταν ισχυρός επηρεαστικό παράγοντας για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.
Τί θέλουν οι Τούρκοι διαδηλωτές; Η πλειοψηφία των διαδηλωτών απαίτησε σεβασμό στις ελευθερίες τους και να δοθεί ένα τέλος στην αστυνομική βία ενώ απέρριψε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση.
Οσοι απαιτούν «να σταματήσει η αστυνομική βία» είναι 96,7%, ενώ το 96,1% ζητά «σεβασμό των ελευθεριών από εδώ και στο εξής». Μάλιστα το 37% δήλωσε ότι επιθυμεί την ίδρυση ενός καινούριου πολιτικού κόμματος. Το 79,5% των ερωτηθεντων απάντησε ότι δεν επιθυμεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σε αντίθεση με το μόλις 6,6% που απαιτεί «να επέμβει ο στρατός».
Ποιοί είναι οι διαδηλωτές στο Γκεζί ; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαδηλωτών ( σε ποσοστό 81,2% ) προσδιόρισε τον εαυτό της ως «οπαδούς της ελεύθερης σκέψης και δράσης» που δεν ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με την έρευνα. Το 64,5% αυτοχαρακτηρίστηκε ως «οπαδοί του κοσμικού κράτους».
Επί συνόλου 3.000 ερωτηθέντων, το 75,8% είπε ότι συμμετέχει συστηματικά στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στην Τουρκία. Οσο για τις ηλικίες, η νέα γενιά κυριαρχεί : μεταξύ των ερωτηθέντων, το 63,6% ήταν μεταξύ 19 και 30 ετών.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου