Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κωνσταντινούπολη δεν είσαι μόνη σου! / İstanbul yalnız değilsiniz!



Έχοντας επισκεφθεί πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη, με πιάνει ρίγος με την παραπάνω εικόνα. Η γέφυρα του Βοσπόρου είναι ένα οικοδόμημα θεόρατο, αντάξιο για τον ρόλο που του χει δοθεί, να ενώνει την Ανατολή με την Δύση. Όταν βλέπω αυτή τη γέφυρα γεμάτη κόσμο νιώθω ενοχές που κάθομαι παρατηρητής όλου αυτού του γεγονότος που εκτυλίσσεται στην Τουρκία. 
Οι επαναστάσεις εμφανίζονται τυχαία. Το ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα. Η κοινωνία μας όμως δεν ήταν ώριμη για να "αξιοποιήσει" την ευκαιρία που της δινόταν να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Τότε ζούσαμε ακόμα στην ουτοπία του οικονομικού θαύματος. Αντιθέτως η Τουρκία έχει περάσει πρόσφατα από μία οικονομική κρίση, έχει μία χρόνια εμπόλεμη κατάσταση στα ανατολικά σύνορα και παράλληλα έχει δεχτεί πολλούς πρόσφυγες από την Συρία. Όλα αυτά συσσωρεύονται μέσα σε μία κοινωνία. Κάποιος πρέπει να πυροδοτήσει το φιτίλι για να έρθει η έκρηξη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετά φιτίλια αλλά κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία να τα ανάψει. Τώρα βλέπουμε τον ξεσηκωμό απέναντι και ζηλεύουμε. Ζηλεύουμε που είμαστε τόσο μαμούχαλοι. Ένας λαός ευνουχισμένος.
Παρ' όλα αυτά και στην ελληνική κοινωνία υπάρχει κόσμος που θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Υπάρχει κόσμος που θέλει να σταθεί δίπλα στον ξεσηκωμένο τούρκικο λαό. Γι' αυτό κι απόψε στις 7 θα μαζευτούμε όλοι έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου) κάτι που θα επαναληφθεί και την Δευτέρα στις 5:30 το απόγευμα.
Να είμαστε όλοι εκεί!!!

16 σχόλια:

  1. η φωτογραφία είναι από πέρυσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο είναι σημερινές. Ας μην μένουμε στην λεπτομέρεια (την φωτογραφία) αλλά στην ουσία. Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ουσία είναι πάνω απ όλα η σωστή πληροφόρηση και όχι ο εντυπωσιασμός με ψεύτικες φωτογραφίες. τες πα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν επιδιώκω κάποιον εντυπωσιασμό. Αντιθέτως προσπαθώ να περάσω τον ενθουσιασμό μου ότι κάπου οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Να μπορέσουμε να πάρουμε παράδειγμα και να μην καθόμαστε στους υπολογιστές να το παίζουμε έξυπνοι ο ένας στον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο μια ερώτηση: εσύ με ποιους είσαι με τους κεμαλικούς ή με τους αυταρχικούς ισλαμιστές;

    Δημήτρης Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Δημήτρη γιατί βάζετε δύο ακραίες ταμπέλες πάντα; Το ίδιο μου είχατε κάνει και πέρσι σε μία αντίστοιχη ανάρτησή μου και θυμάστε πολύ καλά πως εξελίχθηκε ο διάλογος. Αυτή τη φορά θα αποφύγω να πέσω στην παγίδα σας. Δεν υπάρχει απάντηση διότι δεν υφίσταται η ερώτησή σας. Ή για να το θέσω διαφορετικά δεν λέτε όλη την αλήθεια μέσα από την ερώτησή σας. Οπότε θα απαντήσω μονομερώς. Δεν είμαι κεμαλικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ μία ερώτηση σου έκανα Γιώργο. Αυτή τη στιγμή στη γείτονα αντιπαλεύουν οι δύο αυτές πλευρές. Προφανώς από τον "ενθουσιασμό" σου, διάλεξες κιόλας παράταξη. Ας πρόσεχες !

    Δημήτρης Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και να ενημερώνεσαι με επιμέλεια Γιώργο. Δηλαδή να διαβάζεις πολλές και διαφορετικές πηγές. Να ανατρέχεις στην ιστορία, πρόσφατη και απώτερη. Γενικά να προσέχεις νεαρέ μου φίλε γιατί εκτίθεσαι. Και θα βρεθούν άνθρωποι που θα στα θυμήσουν όλα αυτά, όταν έρθει η ώρα.

    Δημήτρης Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από την πλευρά μου λυπάμαι για το ειρωνικό σας ύφος. Επειδή έχω φίλους απέναντι με τους οποίους έχω ήδη μιλήσει κι έχω μία άποψη πέραν από τα site, έχω και κάθε λόγο να σας διαψεύδω. Είναι κρίμα να είστε τόσο απόλυτος και είρωνας. Δεν αρμόζει στις γνώσεις και στην ιστορία που έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαψεύδεις ως προς τι Γιώργο; Ως προς την πολιτική τοποθέτηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών; Εκλαμβάνεις το επιθυμητό ως πραγματικό. Δεν είναι καλός σύμβουλος αυτός. Αρκετά όμως. Ενήλικας είσαι. Αναλαμβάνεις το κόστος των επιλογών σου.

    Δημήτρης Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν γίνεται όλος ο λαός που βγήκε στους δρόμους να ανήκει στους αυταχρικούς ισλαμιστές. Τουλάχιστον οι φίλοι που έχω απέναντι δεν ανήκουν σ' αυτούς. Παρ' όλα αυτά έχουν αγανακτήσει με το σύστημα που επικρατεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο πηγαίνω απέναντι. Τα μαθαίνω κι από κοντά. Δεν είναι τα δύο άκρα που μάχονται αυτή τη στιγμή. Είναι σαν να μου λεγε ένας Τούρκος πως στους αγανακτισμένους του Συντάγματος υπήρχαν μόνο Χρυσαυγίτες. Κύριε Δημήτρη με ξέρετε και γνωρίζετε πως είμαι υπεύθυνος των πράξεων μου και των απόψεών μου. Παρ' όλα αυτά είναι η δεύτερη φορά που με ειρωνεύεστε. Αυτή τη φορά λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη. Νομίζω πως η στάση μου απέναντί σας αρμόζει σ' έναν ενήλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργο να σαι καλά, να χαίρεσαι, να αγωνίζεσαι.

    Δημήτρης Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ίδιο εύχομαι και για σας μέσα από την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην Τουρκία ασφαλώς και τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι εδώ (από τη Μεταπολίτευση και μετά δεν είδαμε -και να μη μας αξιώσει ο Θεός να δούμε ποτέ- ανάμειξη του στρατού). αλλά υπάρχουν μερικές ομοιότητες.

    α) Όταν όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην Τουρκία, τα κανάλια της γείτονος παίζουν εκπομπές μαγειρικής. Πρέπει να είναι κλινικά διαπιστωμένο ότι οι εκπομπές αυτές καλμάρουν τις μάζες, δεν εξηγείται αλλιώς ότι μετά τους Αγανακτισμένους οι τηλεοράσεις εδώ κοντεύουν να στάξουν λάδι από το πολύ μαγείρεμα.

    β) Στην Τουρκία αντιμάχονται Κεμαλιστές με Ισλαμιστές -μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα- αλλά ο κόσμος που βγαίνει μπορεί απλά να διαμαρτύρεται για τα πραγματικά του προβλήματα. Άτομο από την Τουρκία, το οποίο δεν έχω λόγο να μην εμπιστεύομαι, μου έγραψε ότι η βελτίωση που έφερε ο Ερντογάν είναι "μόνο στην επιφάνεια". Μήπως εδώ, όταν βγήκαμε οι αγανακτισμένοι στο δρόμο, το κάναμε για κάποιο κόμμα; Και όμως, χωρίς να μας ρωτήσει κανείς, χρέωσαν την "πάνω πλατεία" στη Χρυσή Αυγή και την "κάτω πλατεία" στο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν λέω ότι πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο. Αλλά και η προσέγγιση "Τούρκοι-είναι-άσε-τους-να-φαγωθούνε" που βλέπω τριγύρω δεν νομίζω ότι θα μας βγάλει πουθενά. Ας μην κρυβόμαστε, η ιδέα που έχουμε για τον Ερντογάν είναι θετική κατά βάθος. Έδιωξε το ΔΝΤ, έβαλε την Τουρκία σε ευρωπαϊκή πορεία και έκανε το Ισραήλ να του ζητήσει συγγνώμη. Κατά βάθος ευχαριστούμε την τύχη μας που ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Τουρκίας ξηλώνει το στρατό και δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, όπως οι Κεμαλιστές. Κούνια που μας κούναγε. Οι Κεμαλιστές μπροστά στους Νεο-οθωμανούς είναι αρσακειάδες. Όταν θα έχει βάλει τους δικούς του παντού στο στρατιωτικό μηχανισμό θα το καταλάβουμε, αλλά θα είναι αργά.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή