Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Το Μικρό Παρίσι είναι εδώ!



Γράφει η Μαρία Ξυπολοπούλου

Αθήνα μια πόλη που ξέρει καλά να κρύβει τα μυστικά και τις ομορφιές της. Η πόλη που παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό δεν παύει να αντιστέκεται και να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μια από τις πιο παλιές αλλά συγχρόνως και πιο γοητευτικές περιοχές της πόλης μας, το Μεταξουργείο, για περίπου μία βδομάδα θα μεταμορφωθεί σε μικρογραφία μιας όμορφης Ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής πρωτεύουσας, σε ένα μικρό Παρίσι. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Μάρνη, Βεραντζέρου, Σατωβριάνδου, ονόματα οδών που καλύπτουν την περιοχή από την πλατεία Ομονοίας μέχρι και την Πλατεία Καραϊσκάκη και θα φιλοξενήσουν στους δρόμους τους δημιουργικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους ( θέατρο, εικαστικά, μουσική, performance,γραφές), τα έργα τους και τις δράσεις τους. Στόχος είναι ο κόσμος να ξεπεράσει την ανασφάλεια και τον εγκλωβισμό, η περιοχή να αποκτήσει ξανά την αίγλη που είχε παλιά και να δοθεί ένα μεγάλο μήνυμα , αυτό της δύναμης της δημιουργίας και του πολιτισμού.
Για οκτώ ημέρες οκτακόσιοι καλλιτέχνες θα παρελάσουν από τη μικρή «παριζιάνικη» γειτονιά που στήνεται με πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού δικτύου , τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και την βοήθεια περισσότερων από 100 εθελοντών. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πολιτιστικό επιχείρημα που θα προσπαθήσει να διοχετεύσει την καλλιτεχνική ενέργεια όσων συμμετέχουν με σκοπό να αναζωογονήσει το υποβαθμισμένο από πολλούς κέντρο της Αθήνας. Κάπως έτσι μια παρακμασμένη συνοικία θα μετατραπεί σε τεχνόπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα η οργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ με άξονα τον τρόπο οργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων στο εξωτερικό. Το Μικρό Παρίσι όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ο εμπνευστής της ιδέας του και δημιουργός του καλλιτεχνικού δικτύου, Μάριος Στρόφαλης, ήρθε για να μείνει. Είναι εδώ για να εμβολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας. Μια σειρά από διήμερα αφιερώματα θα οργανώνονται κάθε δύο μήνες στην Αθήνα στα πλαίσια της ιδέας του Μικρού Παρισιού. Μέσα στα μελλοντικά σχέδια των υπευθύνων είναι το στήσιμο μικρών πόλεων του Παρισιού και σε άλλα μεσογειακά λιμάνια όπως στη Μασσαλία, στο Αλγέρι και στη Σμύρνη. Θεματικός πυρήνας του Φεστιβάλ πέρα από τη γαλλική πρωτεύουσα αποτελεί και ο Γάλλος υπαρξιστής images (13)φιλόσοφος και συγγραφέας Albert Camus όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η Ελλάδα αποτέλεσε κοιτίδα ιδεών για τον Γάλλο φιλόσοφο και ως γόνος της Μεσογείου του άρεσε να την επισκέπτεται. Ο «ξένος» ένα από τα σημαντικότερα έργα του , βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας, εξακολουθεί και πουλάει μεγάλο αριθμό αντιτύπων τόσο στη Γαλλία όσο και στη χώρα μας.
Όσον αφορά τα εικαστικά, το φεστιβάλ δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενο παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις, εργαστήρια και εκθέσεις. Πενήντα σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Albert Camus, το Παρίσι και την περιοχή του Μεταξουργείου και δημιουργούν. Πρώτη ύλη της έμπνευσης αποτελεί η θεωρία του υπαρξισμού και η έννοια του παραλόγου όπως αυτή τίθεται από τον Camus και το έργο του καθώς δεν λείπουν και οι προβληματισμοί για την επικαιρότητά του.
Όλοι οι χώροι των εικαστικών και φωτογραφικών εκθέσεων του Μικρού Παρισιού των Αθηνών 2013 θα κοσμούνται από την αφίσα του Αλέκου Φασιανού, αφιερωμένη στον Γάλλο φιλόσοφο. Ιστορικής και ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας κτήρια όπως η Φίνος Φιλμ, η Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, το Εθνικό Ωδείο και το θέατρο Άλμα θα φιλοξενήσουν ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Όλες οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό κάθε μέρα 12.00-14.00 το πρωί και 17.00- 20.00 το απόγευμα. Από τις 12 έως και τις 14 Οκτώβριου στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη η Pierrette Planeille θα εκθέσει έργα που θα προβληματίσουν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος ( Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) με έργα από διάφορα μέλη του. Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά. Ο πήχης μπαίνει ψηλά από τους διοργανωτές. Το φιλόμουσο κοινό θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μια κινητή έκθεση φωτογραφίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ ΟΣΥ καθώς και εικαστικές παρεμβάσεις σε βιτρίνες της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΣΚ. Παράλληλα έξω και μέσα από το κτήριο της Φίνος Φιλμ θα λάβουν χώρα διάφορες εικαστικές δράσεις όπως εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους αποφοίτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών υπό την επιμέλεια της Αιμιλίας Μπουρίτη αλλά και video performance.
Από τις ποικίλες δράσεις στον εικαστικό τομέα του φεστιβάλ ξεχωρίζει η προσπάθεια στησίματος μιας μικρής Μονμάρτης στην πλατεία Βάθης και στην οδό Μαιζώνος.Zωγράφοι και μουσικοί του δρόμου, ζογκλέρ και ακροβάτες καλούνται να μεταμορφώσουν έναν από τους πιο υποβαθμισμένους δρόμους της Αθήνας στην Μονμάρτη των καλλιτεχνών της Αθήνας.Το στοίχημα που βάζουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης του φεστιβάλ είναι μεγάλο. Η συγκυρία της κρίσης και της αυξημένης εγκληματικότητας στις περιοχές που θα στηθεί το εγχείρημα αυτό δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο της Αθήνας θα έρθει για να το ταρακουνήσει. Μια βδομάδα γεμάτη τέχνη, δημιουργία, θετική ενέργεια, κουβέντα και ιδέες έρχεται για να αλλάξει την γκρίζα και μουντή καθημερινότητα της τσιμεντούπολης. Ο κόσμος που θα βγει στο δρόμο να μοιραστεί όμορφες στιγμές, να ανταλλάξει απόψεις στο café de flore που θα λειτουργεί διάφορες ώρες μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα κληθεί να γνωρίσει την πόλη του, να δει την όμορφη πλευρά της, να γίνει παρατηρητής μέσα σε αυτή και να καταλάβει την ανάγκη που υπάρχει για να την αλλάξει. Οπλισμένοι με χρώματα, ιδέες, ταλέντο αλλά πάνω απ όλα με όρεξη οι συμμετέχοντες βρίσκουν την λύση και προτείνουν έναν αισιόδοξο δρόμο’ αυτόν του πολιτισμού.
Στις εικαστικές εκθέσεις και δράσεις συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Arbit city group, Ζαχάρωφ Μαρίβα, Κουκουλάκη Στέλλα, Παπαγεωργίου Βασίλης, Σιούτη Μαρίνα, Σκιαδά Νάντια, Σεφερλή Νανά, Χασαλεύρη Έλενα, Βλαχόπουλος Κώστας, Κουτελιέρη Λία, Κοψίδου Σοφία, Λαμπρινός Νίκος, Μαντζούκα Αντωνία, Χατζηελευθερίου Γιώργος, Gent , Pierrette Planeille, Καλλιανίδης Νικόλας, Καλομοίρης Coupé Εμμανουήλ, Tαμβάκος Ευάγγελος, Χριστογεωργάκης Γιώργος, Χρυσικού Ελένη-Μαρία, Βαρδάκα Κέλλη, Γαϊτάνης Χρήστος, Μανικάκης Αλέξανδρος, Πανώριος Θόδωρος, Βαρβέρη Έρση, Ελένη Φουντουλάκη, Αιμιλία Μπουρίτη, Νίκη Ζαχαρή, Αντώνης Αντωνίου, Ιωάννα Μαθοπούλου, Μαρία Σμαργιαννάκη, Άντρη Λαζάρου, Νότα Πατεριμού, EllenA Pili, FREAK OUT, Θοδωρής Τράμπας, Μαρία Μεθημάκη, Κλείτορας, Ιάνθη Αγγελίογλου,Φίλιππος Βασιλείου,Beskida Kraja, Άντρη Λαζάρου, Γιώργος Παλαμάρης, Χριστίνα Τσακουμάκου, Ζέτα Ιακώβου, Ιάνθη Αγγελίογλου.
Και από το Σύνδεσμο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος- ΣΚΕΤΒΕ: Ασσάνη Ιωάννα, Βουτσάς Κώστας, Δελλατόλα Όλια, Κολοζώφ Σταύρος, Κομπατσιάρη Μαρία, Λιάμπας Δημήτρης, Λούστας Κώστας, Μονογυιός Γιάννης, Παλιάν Κωνσταντίνος, Παπαδάκη Χρυσούλα, Περδίκη Σοφία, Πολίτης Γιώργος, Σφήκας Νικόλας, Χαμιδιελή Φωτεινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου