Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η εγωιστική Αγγλία


Γίνεται μία απλή ταινία να σου δημιουργήσει έντονες συναισθηματικές στιγμές και να σου προσφέρει έναν ιδιαίτερο προβληματισμό στο φινάλε της. Κι όμως γίνεται.
Η νέα βρετανική ταινία που παίζεται αυτή τη περίοδο στους κινηματογράφους (συγκεκριμένα την είδα στον πολυαγαπημένο Μικρόκοσμο), η οποία μοιάζει με ένα μείγμα "Γλυκά Δεκάξι", "Επιστροφή" και "Trainspotting", μας μεταφέρει σε μία άλλη πραγματικότητα που υπάρχει αλλά κρύβεται στο βρετανικό έδαφος.
Πέρα από τους πολυσύχναστους και φωταγωγημένους δρόμους του Λονδίνου, με τα όμορφα μουσεία και τον έντονο παλμό του Soho και του Covert Garden, υπάρχουν και τα προάστια, οι κωμοπόλεις και τα γκέτο. Σε μία πόλη, της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται, δύο πιτσιρικάδες που ζουν στη μιζέρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, προσπαθούν να βγάλουν χαρτζιλίκι για να βοηθήσουν στα έξοδα και στα χρέη των σπιτιών τους. Η φιλία τους δοκιμάζεται έντονα αφού οι δύο ήρωες μπαίνουν από νωρίς στα δύσκολα. Το επάγγελμα του ρακοσυλλέκτη μοιάζει με εύκολο χρήμα στο παιδικό τους αλλά παράλληλα πανέξυπνο μυαλό τους, αγνοώντας τους κινδύνους.
Οι ερμηνείες των δύο πιτσιρικάδων είναι άψογες. Ο υπερκινητικός ξανθούλης (φωτογραφία) κρύβει μία ιδιαίτερη γλυκύτητα πίσω από τον ατίθασο τσαμπουκά του. Παρά τον αυθορμητισμό του που τον οδηγεί σε μπελάδες δείχνει μία ιδιαίτερη υπευθυνότητα αλλά και μία ενήλικη ωριμότητα στις σκέψεις του. Από την άλλη ο χοντρούλης φίλος του βρίσκει καταφύγιο στην ιππασία, έχοντας έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με τα άλογα. Η σιωπηλή του παρουσία κρύβει την θλίψη της περιθωριοποίησης αλλά και του χλευασμού που δέχεται από τους συνομήλικούς του. Αυτά τα δύο παιδιά μεγαλώνουν με έναν άγριο τρόπο σε μία άγρια κοινωνία. Ποιο θα είναι όμως το μέλλον τους;
Η ταινία δε φημίζεται για τους γρήγορους ρυθμούς της, το σενάριό της και την μουσική της. Όμως δίνει τροφή για σκέψη. Οι εικόνες μιας Αγγλίας που κρύβεται με πολύ πετυχημένο τρόπο κάτω από το στέμμα και τα λούσα της βασίλισσας, δείχνει την κατάντια στην οποία ζει μία χώρα που περηφανεύεται πως δεν έχει οικονομική κρίση. Μία κατάντια που εμείς ως χώρα την αποκτήσαμε σταδιακά μετά το 2010. Πως θα ήταν άραγε η Αγγλία αν χρεοκοπήσει; Οι δρόμοι της θα μοιάζουν με αυτούς της Αθήνας ή θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση;... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου