Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο εμφύλιος στη Δεξιά



Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή υπήρξε αποκαλυπτική για το παρασκήνιο επαφών μεταξύ της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Αποκαλυπτήρια για την εγκληματική οργάνωση ότι λειτουργούσε όχι ως αντισυστημικό κόμμα, αλλά ως ιδιόμορφο μέρος του συστήματος εξουσίας. Αποκαλυπτήρια και για τη Ν.Δ., η οποία αντιμετώπιζε τη Χρυσή Αυγή ως συγγενική οργάνωση. Σίγουρα, σαν γνωστοί από παλιά...
Πιο αποκαλυπτική υπήρξε η κατάληξη της χθεσινής συζήτησης. Η κυβέρνηση αιφνιδίως ανήγγειλε το κλείσιμο της Βουλής. Σαν να φοβάται νέες αποκαλύψεις για τις συνωμοσίες τύπου Μπαλτάκου. Είναι τόσος ο φόβος που παραλύει την κυβέρνηση, ώστε με το κλείσιμο της Βουλής παγώνει και η αιτηθείσα διαδικασία άρσης της ασυλίας για τον Κασιδιάρη και άλλους χρυσαυγίτες βουλευτές. Κραυγαλέο παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την έκταση των δικαστικών ερευνών. Είχε προηγηθεί η απροθυμία των διωκτικών αρχών να προσκομίσουν στοιχεία στη Δικαιοσύνη για το οπλοστάσιο, τους επιφανείς οικονομικούς ενισχυτές και τις σχέσεις της Χ.Α. με κυκλώματα του υποκόσμου.
Ο Σαμαράς επικεντρώνει την προσπάθειά του στην επανασυσπείρωση των "ασώτων" της Ακροδεξιάς και γενικότερα της συντηρητικής παράταξης. Ο Μπαλτάκος στη συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" προσδιορίζει ως κατά προτεραιότητα εκλογική απεύθυνση της Ν.Δ. το 16% της ακροδεξιάς ψήφου, κάθε κοπής και κάθε ιδιομορφίας. Το σκληρό καρύδι είναι η Χ.Α., αλλά υπάρχουν κι άλλες πιο βολικές εκλογικές στοχεύσεις. Ο Καρατζαφέρης, καθώς και στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ., που ήδη άρχισε η επιχείρηση διάλυσής τους.
Αυτή η επιχείρηση αναγκαστικού επαναπατρισμού ή εκβιασμένης συνοίκησης της δεξιάς οικογένειας σε μια παράταξη ακυρώνει το μεταπολιτευτικό αντιδικτατορικό κεκτημένο της καραμανλικής Ν.Δ. Θα αποδειχθεί αδύνατη τουλάχιστον στον στενό χρονικό ορίζοντα μέχρι τις εκλογές. Οι διαρροές της εκλογικής βάσης της Δεξιάς δεν οφείλονται σε συγκυριακά αίτια. Αντανακλούν βαθύτερες διεργασίες που διατρέχουν το σύνολο της κοινωνίας και προκαλούν ρήξεις ή ακόμα και διάλυση των μεταπολιτευτικά διαμορφωμένων κοινωνικών μπλοκ του δικομματισμού. Η κρίση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, τώρα όμως έρχεται η σειρά της Ν.Δ.
Η προσπάθεια Σαμαρά να αποικήσει το κόμμα του με τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς "μετανάστευσης" αλλοιώνει το ιδεολογικό προφίλ της Ν.Δ. και την εγκλωβίζει στο άκρο του πολιτικού φάσματος. Μένει έκθετη η ιδέα να ιδρυθεί "νέα ευρωπαϊκή παράταξη", με άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο. Αν δεν μπορεί ο Σαμαράς, ο οποίος διαθέτει αξιόλογη εκλογική αναφορά, δεν θα το κατορθώσουν, για άλλους λόγους, ούτε οι αλληλοαναιρούμενοι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς.
Με υλικά του μετεμφυλιακού καθεστώτος και σε απόλυτη υποταγή προς τη Μέρκελ δεν μπορεί να ανασυσταθεί η πάλαι ποτέ κραταιά συντηρητική παράταξη. Η σοβαρή υποχώρηση που σημείωσε στις εκλογές θα αποδειχθεί συντόμως δομική καθοδική πορεία. Η κοινωνική βάση της συντηρητικής παράταξης δεν μαντρώνεται σε σχήματα ακροδεξιάς αναφοράς.

Πηγή: left.gr

2 σχόλια:

  1. Προκαταβολικα,σας ζητω συγνωμη,διοτι το σχολιο αφορα ,την προηγουμενη σας αναρτηση "Μαυρο ψωμι"!! Μετα απο την περιγραφη σας,χθες βραδυ βρεθηκα και εγω στον Μικροκοσμο να παρακολουθω το εργο! Σας ευχαριστω.....ειναι περαν απο σωστο το σχολιο περι κομπλεξ των ελληνων.....και αν μου επιτρεπετε...ως κομπλεξ,καταληγουμε να εχουμε μπροστα μας μια νοσηρη κατασταση! Θα τα ξαναζησουμε οντως απο την αρχη; Ειμαι αρκετα μεγαλη σε ηλικια....σκιαζομαι!! Το εργο μου θυμισε....λιγο "Θιασο"....την νεανικη μου ηλικια,τοτε που δεν ειχα παιδια.....ειλικρινα σκιαζομαι με τον αποτελεσμα του προβληματισμου σας! Δεν ξερω αν τα πραγματα θα ειναι πιο αγρια, απο την τοτε εποχη του δικου μας εμφυλιου,αισθανομαι ανισχυρη να το εμποδισω για το υπολοιπο της δικης μου ζωης ,
    η των παιδιων μου! Εχετε δικαιο Κε Χατζελενη,απο χθες επρεπε η Ελλαδιτσα να ενηλικιωθει,και να παρει τα θεματα της πιο σοβαρα.Σας κουρασα γι'αυτο σταματω,ευχομαι παντα καλοταξιδος,,,,,,,,,,,το ιδιο και τα βιβλια σας...και μην μας ξεχνατε...περιμενουμε παντα τα βιντεακια με την μουσικη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Πρώτα απ' όλα δε με κουράσατε καθόλου. Αντιθέτως με συγκίνησε το μήνυμά σας και με χαροποίησε. Με χαροποίησε διπλά διότι η ανάρτησή μου σας ώθησε να πάτε να δείτε την ταινία.
    Όσο για τον προβληματισμό σας πολύ φοβάμαι (βλέποντας από συνομήλικους φίλους και γνωστούς) πως ο κόσμος έχει βασιστεί στην προπαγανδιστική ιστορία του σχολείου κάτι που μας καταδικάζει να ζούμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Για το αν θα ναι πιο άγρια ή όχι δε ξέρω. Αυτό που πιστεύω είναι πως το σύστημα γίνεται όλο και πιο σκληρό κι άτρωτο. Τουλάχιστον αυτό έχει μάθει από τις αποτυχίες του παρελθόντος κι επαναφέρεται πιο σκληρό και δυνατό. Κάποτε υπήρχαν τα τανκς, τώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί κλείνουν από μόνοι τους την Βουλή.
    Για το αν σταματήσει αυτή η κατάσταση δε ξέρω να απαντήσω. Τα παραδείγματα της ιστορίας δεν μας δίνουν και πολλές ελπίδες.
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή