Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πότε θα ξανανοίξει η Βουλή;



Η Ολομέλεια της Βουλής έκλεισε αιφνιδιαστικά προχθές, μόλις λίγες μέρες από την επανέναρξη των εργασιών της, που είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών. Διατυπώθηκαν πολλές ερμηνείες για την κυβερνητική απόφαση. Ωστόσο, ίσως υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες, στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζουμε, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές, γνωρίζοντας την επικείμενη χρεοκοπία, για την οποία είχε ενημερωθεί και ο ΓΑΠ, με αποτέλεσμα οι εκλογές να καταλήξουν σε προαναγγελθείσα παράδοση εξουσίας.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο σύστημα. Οι τραπεζίτες γνωρίζουν την απειλή των "κόκκινων" δανείων. Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν συνείδηση ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διεκδικούν βουλιμικά τη δημόσια περιουσία, αλλά το ξεπούλημα, με αιχμές το νερό, τα σκουπίδια και τις παραλίες, δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις, που θα βρουν ανταπόκριση σε νεοεκλεγείσες διοικήσεις Περιφερειών, πρώτα - πρώτα στην Αττική.
Η προειδοποίηση Τσίπρα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει εξ αρχής όλες τις συμβάσεις λαμβάνεται υπόψη τώρα με μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδιαγράφει δυναμική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η Βουλή έχει ακρότατο χρονικό ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές, αρχές του 2015. Παρά την επιχειρούμενη διάλυση κομμάτων, δεν φαίνεται πιθανή η συγκρότηση νόθας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών. Το εύρος της αποστασίας δεν φτάνει. Κυρίως όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός, με μόλις 31% αθροιστικά, διατρέχεται από αποσυνθετικές διεργασίες. Η περιβόητη κινητικότητα στην Κεντροαριστερά αναδεικνύει μεγαλύτερες πολιτικές διαφωνίες παρά συγκλίσεις, που ματαιώνουν τα σχέδια συνένωσης με στόχο τη δορυφοροποίηση προς τον Σαμαρά.
Τώρα το δίλημμα συνεργασιών περνάει στον ενδιάμεσο χώρο, καθώς πιθανολογείται η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβητείται ακόμη και η ηγεσία Βενιζέλου, ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί με ασφάλεια πίσω από το... μεγαλειώδες 8%!
Υπάρχουν και οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας. Τα greek statistics (παρά την αλλοίωση προεκλογικά των στοιχείων της ανεργίας) δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την ανεργία ούτε τη φτώχεια που απλώνονται. Το δημοσιονομικό κενό 2014-2016 δεν καλύπτεται χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Και ο Σόιμπλε άνοιξε θέμα νέων μέτρων προκειμένου να δοθεί νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η ανακοίνωση της έκθεσης του ΔΝΤ αναβλήθηκε, ώστε να προηγηθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και να υποβαθμιστούν επικοινωνιακά τα πιεστικά συμπεράσματά της. 
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός (που θα ανακοινωθεί μάλλον τη Δευτέρα) θα είναι εκλογικής σκοπιμότητας. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να παρουσιάσει "ανθρώπινο πρόσωπο", διότι ο εφιάλτης του Μνημονίου δεν κρύβεται πίσω από τη μάσκα του "κοινωνικού μερίσματος" (που άλλωστε έχει προεξοφληθεί πολιτικά στην κάλπη των ευρωεκλογών) και με εξαγγελίες για μικρές φοροελαφρύνσεις. Η προσωπίδα του "κοινωνικού προσώπου" εξοργίζει την κοινωνία. Η μόνη "περίοδος χάριστος" στην οποία μπορεί να ελπίζει ο Σαμαράς είναι τα "μπάνια του λαού"! Στις παραλίες όμως θα βουίζει φέτος το μήνυμα των εκλογών. Δεν πάει άλλο μ' αυτή την κυβέρνηση!
Οι εξελίξεις στην οικονομία, η υποβόσκουσα αποσάθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού, η σκληρότητα της λιτότητας και οι πιέσεις των πιστωτών, αλλά και η ομολογούμενη πλέον δυναμική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρούν από τον Σαμαρά την πολιτική πρωτοβουλία και θέτουν στενό προεκλογικό ορίζοντα για την κυβέρνηση. Η Βουλή που έκλεισε προχθές ίσως να ανοίξει με άλλη σύνθεση...

Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου