Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Λήξη εκεχειρίας...



Πρώτη σημαντική αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των κούρδων ανταρτών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από δύο χρόνια. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή θέσεις του PKK στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Την ίδια ώρα, κρατά τα σύνορά της με τη Συρία, στο αιματοβαμμένο Κομπάνι, κλειστά.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Hurriyet, τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν "σημαντικές καταστροφές" στο PKK και πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες εναντίον στρατιωτικού φυλακίου από κούρδους αντάρτες στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Ο τουρκικός στρατός δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.
Και τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν οι επιδρομές αυτές.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, "βομβαρδιστικά F-16 και F-4 απογειώθηκαν από τις βάσεις του Ντιγιάρμπακιρ και της Μαλάτια και έπληξαν στόχους του ΡΚΚ ύστερα από τις επιθέσεις του ΡΚΚ τις τελευταίες ημέρες με βαρέα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Ντάγλιτζα".
Το γενικό επιτελείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι τουρκικές δυνάμεις "άνοιξαν πυρ αμέσως μετά απαντώντας με σφοδρότητα", χωρίς να αναφέρει τις αεροπορικές επιδρομές.
Παράλληλα τουρκικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες βράδυ θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.
Στη γειτονική περιοχή Τουντσελί, επιθετικά ελικόπτερα επίσης άνοιξαν πυρ χθες εναντίον άλλων μονάδων του ΡΚΚ, ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και του στρατού γύρω από το Γκεϊκσουγιού, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τα σοβαρά αυτά επεισόδια, τα πρώτα αυτού του μεγέθους από τότε που το ΡΚΚ κήρυξε μονομερή εκεχειρία τον Μάρτιο του 2003, αντανακλούν τις σοβαρές απειλές για την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε μεταξύ της Άγκυρας και του ΡΚΚ πριν από δύο χρόνια.
Η αιτία για την ξαφνική κλιμάκωση της έντασης βρίσκεται στη Συρία, όπου οι τζιχαντιστές του ΙΚ πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπάνι.
Χιλιάδες νεαροί Κούρδοι στην Τουρκία, οργισμένοι με την άρνηση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει αεροπορική επιχείρηση για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές στο Κομπάνι, κατέβηκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα, κατά τις οποίες τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύψωσε τους τόνους καταδικάζοντας τη δράση "συμμοριών" για λογαριασμό "τρομοκρατικής οργάνωσης", στην προκειμένη περίπτωση το ΡΚΚ και κατήγγειλε απόπειρα "υπονόμευσης" των διαπραγματεύσεων, τις οποίες υποσχέθηκε να διασώσει.
Ο βασικός του συνομιλητής, ο φυλακισμένος αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα σημάνει τον τερματισμό ντε φάκτο κάθε διαπραγμάτευσης ασκώντας πίεση στην Άγκυρα να παρουσιάσει πριν από αύριο, Τετάρτη, χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη τους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου