Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Οι κωλοτούμπες και ο τρόμος των προπαγανδιστών



Αυτές τις μέρες, στις οποίες μετράμε αντίστροφα για το μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης, την προσοχή μου τραβάνε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις. Πρώτη, είναι η μέγιστη τρομοκρατία που προσπαθούν να περάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία είναι βουτηγμένα μέσα στα σκατά και ςτα χρέη. Αναφέρομαι φυσικά στον Αντ1 και στο Mega. Η δεύτερη περίπτωση ανήκει στον ΣΚΑΪ, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία άτυπη αντιπολίτευση κι ένα επιεικές κράξιμο προς τους κυβερνητικούς ενώ παράλληλα κρατάει μία πιο φιλική στάση προς τα μέλη της αντιπολίτευσης, σε σχέση φυσικά με τις παλιότερες "ζεστές" φιλοξενίες του συγκεκριμένου καναλιού απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μπορεί οι παραπάνω συμπεριφορές να περνάνε απαρατήρητες στο αδιάφορο κοινό ή η εναλλαγή τους να γίνεται με τόσο αργό και ύπουλο ρυθμού που ακόμα κι αυτοί οι οποίοι ενημερώνονται από τους συγκεκριμένους πομπούς να μην το αντιλαμβάνονται. Είναι η ύστατή τους προσπάθεια λίγο πριν την πολιτική αλλαγή. Οι μεν προσπαθούν να την αποτρέψουν προκαλώντας τρόμο κι ανασφάλεια σε ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο υστερεί σε κρίση, γνώση κι άποψη ενώ οι δε το γυρνάνε αθόρυβα σε υποστηρικτές της νέας πολιτικής για να καταφέρουν να διασωθούν και να εξακολουθήσουν να υπάρχουν στην επερχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Οι κουτοπόνηρες αυτές συμπεριφορές, κυρίως αυτή του ΣΚΑΪ, μου θυμίζουν αρκετά μία μερίδα του τύπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αναφέρομαι σε εφημερίδες, όπως η Χιώτικη "Πρόοδος", οι οποίες κρατούσαν όλα τα χρόνια της Κατοχής, μία φιλογερμανική στάση. Τα στρατιωτικά νέα έρχονταν απευθείας από το Βερολίνο, τον Χίτλερ τον αποκαλούσαν Φύρερ ενώ τους Εαμίτες τους χαρακτήριζαν αλήτες. Στο αρχείο μου έχω αρκετά αποσπάσματα και φωτογραφίες από φύλλα της συγκεκριμένης εφημερίδας, όπου αποδεικνύεται πεντακάθαρα η φιλογερμανική της στάση μέχρι το καλοκαίρι του 1944. Μετά αρχίζει η κωλοτούμπα.
Την φυγή των Γερμανών από το νησί, την κάλυψε με ένα μούδιασμα. Λογικό μιας και οι συντάκτες της Προόδου αγωνιούσαν για το μέλλον τους και την κατάληξη που θα έχουν, μιας και όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Γι' αυτό περίμεναν να δουν την ροή των εξελίξεων. Μόλις καταπνίγηκε το κίνημα στην Μέση Ανατολή και οι Βρετανοί αποφάσισαν μόνοι τους τη τύχη της χώρας μας, έχοντας ως πιόνια για τα εσωτερικά της χώρας τον Παπανδρέου και τους πρώην συνεργάτες των ναζί, η Πρόοδος το "γύρισε" στη φιλοβρετανική προπαγάνδα. Τα πρωτοσέλιδα έγραφαν με τεράστιους τίτλους πως ήρθαν οι απελευθερωτές, σε φύλλα τα οποία λίγους μήνες νωρίτερα φιλοξενούσαν φιλογερμανικά άρθα.
Όπως τότε έτσι και σήμερα, μαζί με τους βουλευτές υπάρχουν και μερικοί δημοσιογράφοι που παίζουν τη θέση τους και τον μισθό τους. Όλα αυτά όμως εις βάρος του ελληνικού λαού. Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως την ευθύνη της σημερινής κατάντιας δεν την έχουν μόνο οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι. Την έχουν και τα παπαγαλάκια του Κεφαλαίου, τα οποία πλάθουν ανάλογα με το συμφέρον τους, τις συνειδήσεις των άβουλων ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Χρέος μας είναι να αφυπνίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους προφυλάξουμε από την τρομοκρατία και την προπαγάνδα που θα δεχτούν τις επόμενες μέρες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αξίζει όμως να δούμε τις απελπιστικές τους προσπάθειες. Το Ant1 μας έχει χαρίσει αρκετό γέλιο τις τελευταίες μέρες.
Καλή τηλεθέαση λοιπόν για τους αφυπνισμένους...

Σκίτσο: Τάσος Αναστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου