Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει του GREXIT γρηγορότερα απ΄ όσο νομίζουν


Πολλοί πιστεύουν ότι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, παρ΄ όλη τη ριζοσπαστική ρητορική τους, θα κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από το ενιαίο νόμισμα και έτσι θα είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με τους ευρωπαίους πιστωτές τους.
Η υπόθεση είναι ότι το Grexit θα ήταν καταστροφικό, προκαλώντας ακόμη χειρότερη οικονομική ζημιά από αυτήν που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι τράπεζες θα αποτύχουν. Η ανεργία θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο. Η οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση.
Μία επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία αδυνατεί να συγκεντρώσει χρήματα για τις ιδιωτικές αγορές ομολόγων, θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους της κυβέρνησης, ξεκινώντας ένα παλιρροϊκό κύμα του πληθωρισμού.
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν βρίσκονταν έξω από το ευρώ, με μεγάλη πλειοψηφία και πάλι υπέρ της παραμονής μας στο ενιαίο νόμισμα.
Ωστόσο, ο Mark Weisbrot, ο εξέχων Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (CEPR), έχει διαφορετική άποψη σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της ελληνικής εξόδου.
Υποθέτει ότι εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει ένα σοβαρό οικονομικό σοκ, αν η συντριβή ήταν έξω από την ευρωζώνη, το πρόβλημα θα ήταν σχετικά βραχύβιο και θα έδινε σύντομα μία ευκαιρία για μια εξαγωγική ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των νέων όρων του εμπορίου. Ο Weisbrot θεωρεί ότι αυτό το σενάριο είναι αυτό που κρατά τη χάραξη πολιτικής στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και τους κρατάει ξύπνιους τη νύχτα. "Ο φόβος δεν είναι τι θα συμβεί με τις χρηματοπιστωτικές αγορές [αλλά] μήπως η Ελλάδα, μετά από μια αρχική κρίση, θα ανακτήσει τις δυνάμεις της πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αν βρισκόταν μέσα στην ευρωζώνη και ότι μετά απ' αυτό και άλλες χώρες θα θέλουν επίσης να βγουν [από την ευρωζώνη]."
Αυτό μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο σε ό, τι αφορά την Ελλάδα. Αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο. Η Αργεντινή σταυρώθηκε οικονομικά όσο βρισκόταν σε σύνδεση με το δολάριο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά είχε ραγδαία ανάπτυξη όταν αποσυνδέθηκε οριστικά από αυτό.
Θα υπογραμμίσω ότι τα δύο σενάρια επισύρουν αβεβαιότητα σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα. Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, θα διαπραγματευθούν από θέση συντριπτικής δύναμης, όταν καθίσουν απέναντι από το ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου