Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Του Βελλεροφόντη σήμερα...


Του Αγίου Γεωργίου σήμερα. Μία μέρα που η μισή Ελλάδα γιορτάζει και η άλλη μισή εύχεται. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το όνομα Γεώργιος, ούτε ασήμαντη είναι η ιστορία του ονόματος αλλά και η όψη του αγίου. Και για να μην σας μπερδεύω δεν είναι ο Άγιος Γεώργιος στην παραπάνω φωτογραφία αλλά ο Βελλεροφόντης. Ποιος είναι όμως ο Βελλεροφόντης;
Ο Βελλεροφόντης ή αλλιώς Βελλεροφών είναι ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Υπήρξε γιος του βασιλιά της Κορινθίας Γλαύκου και της Ευρυνόμης. Μετά τον θάνατο του Βέλλερου εξορίζεται στην Τίρυνθα στην αυλή του βασιλιά Προίτου. Εκεί τον ερωτεύεται η βασίλισσα Σθενέβοια. Εκείνος όμως την αρνήθηκε κι αυτή τον κατηγόρησε στον άνδρα της. Ο Προίτος τον έστειλε λοιπόν στον πεθερό του στην Μικρά Ασία. Μαζί με τον Βελλεροφόντη έστειλε κι ένα γράμμα σφραγισμένο στο οποίο έγραφε πως πρέπει να φονευθεί. 
Ο πεθερός το βρήκε ως ευκαιρία και του ανέθεσε τρεις δουλειές.  Πρώτα να αντιμετωπίσει τους Σόλυμους οι οποίοι ήταν μία βάρβαρη ληστρική φυλή ανατολικά του βασιλείου της Λυκίας. Ο ήρωας τους κατατρόπωσε. Στη συνέχεια τον έβαλε να αντιμετωπίσει τις Αμαζόνες τις οποίες κι αυτές συνέτριψε. Τέλος τον έβαλε να αντιμετωπίσει την Χίμαιρα, ένα μυθικό τέρας του οποίου το μπροστινό μέρος ήταν λιοντάρι και το πίσω δράκοντας. Με τη βοήθεια του Πήγασου ο Βελλεροφόντης το σκότωσε. 
Όμως οι ραδιουργίες δε σταμάτησαν εκεί. Ο Βελλεροφόντης είχε να αντιμετωπίσει αρκετούς επιφανείς ανθρώπους της Λυκίας που ήθελαν να τον δολοφονήσουν. Αφού τους σκότωσε όλους, ο βασιλιάς δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον παντρέψει με την κόρη του Αμφίκλεια και να του παραδώσει τον θρόνο. 
Μετά από τόσες επιτυχίες, ο Βελλεροφόντης έγινε αλαζόνας. Η έπαρσή του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισε να ανέβει με τον Πήγασο στον ουρανό και να αναζητήσει στις κορυφές του Ολύμπου τα παλάτια των θεών. Ο Δίας ενοχλήθηκε τόσο με τη στάση του που του έριξε κεραυνό ρίχνοντάς τον από το άλογό του. Η πτώση του στη γη ήταν σφοδρή αφήνοντάς τον παράλυτο μ' αποτέλεσμα να χάσει και τον θρόνο και τον Πήγασος. Μετά απ' αυτό ο ήρωας επέστρεψε στην Ελλάδα και περιπλανιόταν φτωχός και δυστυχισμένος μέχρι τον θάνατό του.
Η ιστορία του Βελλεροφόντη είναι άκρως γοητευτική και διδακτική. Φυσικά από την μορφή του Βελλεροφόντη που σκοτώνει το τέρας πήρε η νέα θρησκεία την έμπνευση για να πλάσει τις μορφές των δύο αγίων μαχητών, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου. 
Αυτά λοιπόν για τη σημερινή εορταστική ημέρα. Τις ευχές μου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου