Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Οι Sigur Ros «τα σπάνε» τον Ιούνιο στην Αθήνα



της Χριστίνας Φαραζή

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ένα νέο μουσικό φεστιβάλ, το Release Athens Festival έρχεται φέτος το καλοκαίρι στην πλατεία Νερού για να «ταράξει» τα συναυλιακά δρώμενα. Όπως ανακοινώθηκε στο line up του θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Beirut , οι οποίοι θα παίξουν την 1η Ιουνίου.
Τώρα, μάθαμε ένα ακόμη όνομα, επίσης αγαπημένο στο ελληνικό κοινό, που θα ανέβει στη σκηνή του Release Athens…
Ο λόγος για τους Sigur Ros, που έρχονται στις 13 Ιουνίου στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία, δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στη χώρα μας, την 1η Ιουλίου του 2003 στο Θέατρο Βράχων.
Την είδηση γνωστοποίησαν οι ίδιοι μέσω ανάρτησής τους τόσο στην επίσημη σελίδα τους στο Twitter και στο facebook.
Η συμμετοχή τους στο Release Athens Festival πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής περιοδείας τους, για την οποία έγραψαν σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα τους (http://sigur-ros.co.uk/tour/): «Κάθε φορά που ξεκινάς μια περιοδεία θες να είναι διαφορετικά ... και κάθε φορά είναι, συνήθως γιατί έχεις ένα νέο άλμπουμ που θες να παίξεις στον κόσμο. Κι αυτό μπορεί να το κάνει διασκεδαστικό, γιατί θα πρέπει να σκεφτείς πώς να δημιουργήσεις από την αρχή όλο αυτό το πολύπλοκο πράγμα που έκανες στο στούντιο, για την σκηνή. Αλλά υπήρχε μια εποχή που τα πράγματα ήταν αντίστροφα, όταν δουλεύαμε πράγματα έξω στο δρόμο, και προσπαθούσαμε μετά να χωρέσουμε την αστραπή σε ένα μπουκάλι, αυτό ήταν ένα πρόβλημα για το στούντιο αργότερα. Αυτή τη φορά, εκτός από το να παίξουμε τραγούδια που ξέρουμε, θέλουμε να θυμηθούμε πώς είναι το συναίσθημα της αυθόρμητης και ενστικτώδους εμπειρίας, καθώς έρχεται το, Ágætis Byrjun, για το οποίο, για δύο χρόνια φτιάχναμε και ξαναφτιάχναμε τα τραγούδια που πρόκειται να μπουν στο άλμπουμ, δοκιμάζοντάς τα ζωντανά μπροστά στο κοινό. Έχοντας αυτό κατά νου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι θα παίζουμε σε φεστιβάλ το επόμενο καλοκαίρι στο πνεύμα της περιπέτειας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι θα περιλαμβάνει νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια και πολλά νέα πράγματα. Πέρα από αυτό, μπορούμε να σας ζητήσουμε μόνο να μας εμπιστευθείτε σε αυτό το σημείο».

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Sigur Rós:

  • Οι Jonsi Birgisson, Georg Holm και Águst Ævar Gunnarsson δημιούργησαν το γκρουπ τον Αύγουστο του 1994, στο Ρέυκιαβικ. 
  • Το όνομά τους σημαίνει στα ισλανδικά τριαντάφυλλο νίκης και προέρχεται από την αδερφή του Jonsi, Sigurrós, που γεννήθηκε την ίδια μέρα. 
  • Ο τραγουδιστής, Jonsi, είναι τυφλός από το ένα μάτι και δηλώνει ομοφυλόφιλος. 
  • Ως αντάλλαγμα για την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου, Von, έβαψαν το στούντιο ηχογράφησης. 
  • Τα έγχορδα στο τραγούδι Starálfur είναι παλινδρομικά. Ακούγονται δηλαδή το ίδιο κανονικά και ανάποδα. 
  • Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για τον δίσκο Αgutis Βyrjun ήταν το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο αφού ηχογραφήθηκε, δόθηκε σε ένα φίλο του συγκροτήματος για να πει τη γνώμη του. Το σχόλιό του ήταν πως είναι μια καλή αρχή Αgætis Βyrjun και από εκεί πήρε το όνομά του τόσο το ίδιο το τραγούδι όσο και ο δίσκος. 
  • Ο ντράμερ Águst εγκατέλειψε το συγκρότημα μετά την ηχογράφηση του Águtis Byrjun και αντικαταστάθηκε από τον Orri Páll Dýrason.


Πηγή: klik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου