Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού



Παρά το γεγονός ότι στα γήπεδα της Γαλλίας διεξάγεται εδώ και μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πλημμυρίσουν το Παρίσι για ακόμη μία φορά και να διαμαρτυρηθούν κατά της προωθούμενης εργασιακής μεταρρύθμισης.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν στις διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία. 
Χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σε μια ακόμη μαζική διαδήλωση, παρά τις… παραινέσεις της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής «γιορτής».
Στην απεργία και τη διαδήλωση κάλεσε η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), το συνδικάτο που έχει την πλειοψηφία στους κόλπους της SETE, και η FO (Force Ouvriere, Εργατική Δύναμη). 
«Η απεργία ψηφίστηκε ομόφωνα», ανέφερε ο Ντενί Βαβασορί, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της CGT, του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε 125.000, εκ των οποίων οι 75.000 με 80.000 στο Παρίσι.
«Θέλω απλά και μόνο την απόσυρση (του νομοσχεδίου). Αυτό θα σταματήσει μονάχα όταν θα αποσυρθεί» δήλωσε ο Ορελιέν Μπουκελμούν, 26 ετών, τεχνικός στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν έλειψαν και οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε 15 συλλήψεις. Η αστυνομία, ανακοίνωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν και 11 τραυματίες.
Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού προχώρησε σε 13 προσαγωγές κατά την έναρξη των αψιμαχιών, με τους δρόμους να γεμίζουν δακρυγόνα και συντρίμμια. Οι τραυματίες έφθασαν τους σαράντα.
Στο Παρίσι έχουν συρρεύσει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες (λόγω και του Euro 2016), ωστόσο χθες ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός εξαιτίας των προγραμματισμένων διαδηλώσεων.
Εκτός από τη γαλλική πρωτεύουσα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 50 πόλεις της επαρχίας. 
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σε ολόκληρη την χώρα την 23η και 28η Ιουνίου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου