Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η Ευρώπη τιμωρεί



Στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στη συνεδρίαση του προχθεσινού Ecofin (Τρίτη 12/7) οι υποθέσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με μια εντολή-απειλή του Γερμανού υπουργού οικονομικών σε χώρες που δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παραπάνω δύο χώρες δυσκολεύτηκαν να ελέγξουν το έλλειμά τους.
Δυστυχώς η απόφαση του Ecofin ήταν να βγουν οι δυο χώρες στη σέντρα, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη απ’ όλους τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε., ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει προτάσεις για τις ποινές.
Είναι η πρώτη φορά στην πορεία του κοινού νομίσματος που δυο χώρες τιμωρούνται, ενώ εμφανής είναι κι ο κίνδυνος να διακόψουν οι Βρυξέλλες κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για Λισαβόνα και Μαδρίτη.
Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση ήταν έντονες, αναγκάζοντας τον Πιέρ Μοσκοβισί να κάνει δηλώσεις για να μετριάσει τις κακές εντυπώσεις, δίνοντας υπόσχεση πως οι κυρώσεις θα είναι μηδενικές σε περίπτωση που οι δυο χώρες δώσουν εγγυήσεις πως θα καταφέρουν να μειώσουν τα ελλείματά τους.
Το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως η Γερμανία πέτυχε μία ακόμη νίκη με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στις υπόλοιπες χώρες-μέλη, δίνοντας στην Ευρώπη μία ακόμη γερή σπρωξιά προς τον γκρεμό.
Την ώρα λοιπόν που τιμωρούνται οι Ιβηρικές χώρες, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με εντολοδόχο του τον Γερούν Ντάισελμπλούμ, κουνάει το δάχτυλό του στα επόμενα θύματά του, την Ιταλία και την Γαλλία.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου