Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Απορρίφθηκε η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα



Η πρώτη δικαστική απόπειρα να αναγκαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενών στην Ελλάδα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο Ιndependent.
Με δημοσίευμα του ο Independent αναφέρει πως η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι επειδή η καταγγελλόμενη κλοπή των γλυπτών από τον 2.500 ετών Παρθενώνα έγινε πάνω από 150 χρόνια και πριν η Μεγάλη Βρετανία υπογράψει τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει τη δικαιοδοσία να αναλάβει την υπόθεση.
Όσοι έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών επισημαίνουν πως το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τα Γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από το Ναό στις αρχές του 1800 από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν και αργότερα πουλήθηκαν στην βρετανική κυβέρνηση, με την Ελλάδα να προσπαθεί να απωθήσει τον τουρκικό ζυγό.
Σύμφωνα με τον Independent, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προσφύγει ο "Σύλλογος των Αθηναίων", όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι "Το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Προκειμένου να φέρει το θέμα στο πλαίσιο της χρονικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την άρνηση της Μ. Βρετανίας να μπει σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνεχή άρνηση της επιστροφής τους.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τη φύση των καταγγελιών τους ότι διαμαρτύρονται για την φερόμενη ως παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από την Ελλάδα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές".
Το δικαστήριο επισήμανε ακόμη πως ο "Σύλλογος των Αθηναίων" δεν έχει καμία δικαιοδοσία για την επιστροφή των Γλυπτών".
Για την απόφαση τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως αυτή η υπόθεση ήταν το πρώτο βήμα και ισχυρίστηκε πως η απόφαση μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά στο μέλλον.
"Αυτή η πρώτη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιστορικά η πρώτη δικαστική απόφαση στο θέμα του Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή, στην προσφυγή της ενάντια στη Μ. Βρετανία", είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος στον Independent.
"Αυτή η απόφαση αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μία προσφυγή από την Ελλάδα να κηρυχθεί αποδεκτή και ως εκ τούτου προσφέρει έμμεσα πολύτιμη τεχνογνωσία για το πώς θα πρέπει να χειρισθεί αυτή την υπόθεση", πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Andrew George, δήλωσε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τα επιχειρήματα για την περιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου