Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ο νεοφιλελευθερισμός έστρωσε το χαλί στην ακροδεξιά και τώρα της παραχωρεί τη θέση του



Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μία πρόβα τζενεράλε, αυτού που θα επακολουθήσει στην Ευρώπη τα υπόλοιπα χρόνια. Ένα μικρό γερμανικό κρατίδιο, το φτωχότερο της Γερμανίας και με το άγνωστο όνομα Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, κατάφερε να προκαλέσει ένα ισχυρό τράνταγμα στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.
Αναφέρομαι στις τοπικές εκλογές που έδωσαν το πράσινο φως στο ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω του το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου.
Το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα του γερμανικού κρατιδίου αποκτά βαρύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως σε δύο βδομάδες ακολουθεί μία ακόμη σημαντική ψηφοφορία στο Βερολίνο και φυσικά οι εθνικές βουλευτικές εκλογές των ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Προϊδεασμένη από το χαστούκι του περασμένου Μάρτη (διαβάστε εδώ), η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τελευταία στιγμή το κρατίδιο, για να δηλώσει τη λάθος στροφή του γερμανικού λαού προς τον «φόβο» που σκορπά το AfD, με τις ρητορείες μίσους όσον αφορά το προσφυγικό. Δυστυχώς όμως ο φόβος έχει ριζώσει πλέον βαθιά στη νοοτροπία των Γερμανών (και των Ευρωπαίων), οι οποίοι με τη ψήφο τους έδωσαν το έναυσμα για την «αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», όπως έγραψε το Der Spiegel.
Κρίμα που η αρρωστημένη δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν δίδαξε ορθά τους εκφραστές του σημερινού νεοφιλελευθερισμού. Δε βρέθηκε κανείς να τους ψιθυρίσει στο αυτί πως το φασιστικό τέρας που εκτρέφανε τόσα χρόνια, μεγάλωσε και είναι έτοιμο να καταβροχθίσει κι αυτούς…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου