Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Το πογκρόμ της Χίου


Στα σχολικά μας χρόνια ακούγαμε τους καθηγητές να μας μιλούν επικριτικά για τα πογκρόμ της Παγκόσμιας Ιστορίας. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 θεωρούσαμε αδιανόητο να γραφτούν ξανά αντίστοιχες ντροπιαστικές σελίδες. Τα πογκρόμ ενάντια στους Εβραίους, στους Σλάβους, στους κομμουνιστές, στους ομοφυλόφιλους κ.α. στέκονταν μέχρι τότε φρουροί της μετέπειτα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, φωνάζοντας από το παρελθόν ένα "Ποτέ ξανά!"
Εκείνα τα χρόνια κανείς δε πίστευε πως το νησί μας θα γινόταν ένας ακόμη τόπος που θα γραφόταν στο μέλλον μία ακόμη ντροπιαστική ιστορία. Κάποιοι εγκληματίες νεοναζί ανέβηκαν στα τείχη του κάστρου της Χίου για να καταστρέψουν ολοσχερώς την υποτυπώδη διαβίωση ξεριζωμένων ανθρώπων. Βλέποντας τις μεγάλες τρύπες στις οροφές των σκηνών και τις τεράστιες πέτρες δίπλα στα κρεβάτια των προσφύγων, διαπίστωσα πως οι εγκληματίες δεν ήθελαν να εκφοβίσουν τους ανθρώπους που στεγάζονται στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά να σκοτώσουν.
Θέλουν νεκρό.
Και γνωρίζουμε καλά γιατί απαιτούν έναν νεκρό.
Διότι αυτός ο νεκρός θα είναι η σπίθα που θα φέρει το χάος. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί και οι δράστες του εγκλήματος. Οι δυο ήρθαν να μιλήσουν στο νησί μία μέρα πριν τα έκτροπα ενώ ο αρχηγός τους πανηγύριζε δυο μέρες μετά γι' αυτά. Όσον αφορά τους εγκληματίες του νησιού, τους γνωρίζουμε καλά όπως γνωρίζουμε και την θρασυδειλία τους. Επιτίθενται μπουλούκι σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους κι αριστερούς. Χτυπάνε την νύχτα όπως έκαναν στην κοινωνική κουζίνα. Απειλούν χωρίς εξαιρέσεις και βρίζουν ασύστολα όποιον έχουν μπροστά τους, ακόμα και τον (προηγούμενο) αστυνομικό διευθυντή της Χίου.
Δεν τους σταματάει κανείς.
Η δημοτική αρχή παραμένει άπραγη απέναντι σ' αυτό το έγκλημα.
Η αστυνομία παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να συλλαμβάνει κανέναν απ' αυτούς τους εγκληματίες. Αντιθέτως περνάει χειροπέδες μόνο σε αλληλέγγυους και πρόσφυγες. Αυτά ας τα λογαριάζουν οι αστυνομικοί όταν παραπονιούνται για την εμπάθεια του κόσμου στα πρόσωπά τους.
Το χειρότερο όμως είναι η ανοχή που δείχνει η χιώτικη κοινωνία μπροστά σ' αυτά τα εγκλήματα. Έχω πει πολλές φορές πως εγκληματίες είναι οι νεοναζί αλλά η σιωπή της κοινωνίας είναι συνενοχή σ' αυτό που συμβαίνει μήνες τώρα.
Η απανθρωπιά αυτών των ανθρώπων έχει γράψει τους τελευταίες μήνες αρκετές μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου. Οι συγκεντρώσεις μίσους, οι τραμπουκισμοί στο λιμάνι της Χίου που είχαν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες, οι κροτίδες που πέταξαν ανάμεσα στα προσφυγόπουλα, οι φασιστικές τους πορείες και τώρα η δολοφονική βροχή από πέτρες και μολότοφ στον προσφυγικό καταυλισμό.
Η στιγμή που θα υπάρξει ο πρώτος νεκρός είναι κοντά.
Μπορεί οι αρχές και η αστυνομία να αδιαφορούν για την κατάσταση.
Όχι όμως κι εμείς.
Όλοι εμείς που θέλουμε τόσο το καλό του τόπου μας όσο και του συνανθρώπου μας.
Όσο για τους εγκληματίες του νησιού μου, απλά θέλω να πω πόσο λυπάμαι που πρόσθεσαν τον τόπο μου στην λίστα ντροπής της Ιστορίας.    

2 σχόλια:

  1. Καλη σας μερα κ.Χατζελενη....για αλλη μια φορα σας ευχαριστω για τις αναρτησεις σας!!Ειναι συντροφια και παρηγορια συναμα!! Χθες ειδα την ταινια ''Μονος στο Βερολινο'',φυσικα απεχει απο το βιβλιο μα το σημειο της''σιωπης -συνενοχης''....ναι φυσικα και εκει στηριζεται!!Διοτι ετσι ειναι η πραγματικοτητα! Τερατα και σημεια συντελουνται γυρω μας και ....τσιμουδια!! Για αλλη μια φορα βαδιζουμε προς την καταστροφη και....Οχι!! Ειναι ελαχιστοι πλεον και αυτοι που σκευτονται και ακομα πιο λιγοι αυτοι που ...μιλουν!!Δεν μου ειναι συμπαθεις πολλοι απο το αστυνομικο σωμα,μα εδω εχουμε υποχρεωση πρωτα εμεις οι πολιτες να μιλησουμε και να πιεσουμε....η σιωπη σπανιως ειναι ''χρυσος''!! Το ''φιδι'' του φασισμου οχι μονο ειναι εξωαπο την φωλια του,μα ...βολταρει ανενοχλητο!! Για ονομα του θεου...που θα παει παλιν αυτη η κατασταση!Γιατι ποτε μας,ως λαος δεν μπορουμε να προλαβουμε!!Καλη σας συνεχεια,δεν θελω να κουρασω!Ηρθε η αναρτηση να ''δεσει'' το συναισθημα,απο την ταινια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Δυστυχώς η κοινωνία δε μιλάει διότι είναι ευθυνόφοβη. Εξάλλου στα παιδικάτα μου όταν ως μαθητές μετά τις επετείους του πολυτεχνείου ρωτούσαμε τους γονείς μας τι έκαναν την περίοδο της χούντας μας έλεγαν πως "όποιος δε μιλούσε, δεν τον πείραζε κανένας". Με αυτήν την νοοτροπία μεγαλώσαμε και να που η σιωπή έδωσε τόπο στον φασισμό να εδραιωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή