Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Born to be blue (2015)


Πέρσι τέτοιο καιρό ένας φίλος από το στρατό με τον οποίον είχαμε αναπτύξει πολύωρες συζητήσεις πάνω στη τζαζ (μεγαλύτερος λάτρης από μένα μιας και είναι ντράμερ σε τζαζ συγκρότημα), με ενημέρωσε πως βγαίνει ταινία με τη ζωή του αγαπημένου μου τρομπετίστα Chet Baker. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον είχε ο Ήθαν Χοκ, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα διότι η κορμοστασιά του αλλά και οι γωνίες του προσώπου του θυμίζουν πολύ τον ασυμβίβαστο και ρομαντικό Chet των blues. 
Δυστυχώς όμως η χρονιά πέρασε και η ταινία δε προβλήθηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να απολαύσω ένα άκρως ενδιαφέρον βιογραφικό φιλμ. 
Η ανυπομονησία μου γι' αυτήν την ταινία έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν το φιλαράκι μου την είδε κι ενθουσιάστηκε τόσο με το παίξιμο του Ήθαν Χοκ όσο και με την ατμόσφαιρα του έργου. Ήταν θέμα χρόνου να την απολαύσω κι εγώ.


Πράγματι ο Ήθαν Χοκ δίνει εξαιρετική ερμηνεία. Η αλλοιωμένη φωνή του θυμίζει απίστευτα την παιδική και συνάμα βραχνή χροιά του Chet Baker. Τα θολά του μάτια και το ανώριμο πείσμα του να πετύχει κάθε τι που βάζει στόχο τον κάνουν άλλες στιγμές συμπαθή κι άλλες εμπαθή, δίνοντάς του μία γήινη υπόσταση. Παλεύει ηρωικά με τους δαίμονές του αλλά αμέσως παραδίδεται στη θαλπωρή όμορφων γυναικών. Πίσω όμως από την γοητευτική αύρα του τζαζίστα, κρύβεται μία ανασφαλής προσωπικότητα. Σκοπός του δεν είναι να κάνει καριέρα αλλά να καταφέρει να νικήσει τον Miles Davis. Αναγνωρισμένο από νωρίς το ταλέντο του, από έναν άλλο ογκόλιθο της τζαζ, τον Charlie Parker, ο Chet δε μπορεί να χωνέψει πως δε γέμιζε το μάτι ενός άλλου θρύλου, του Miles Davis. 
Η ταινία αναφέρεται στη περίοδο που ο Chet Baker ήταν ακόμα δέσμιος των ναρκωτικών και κυνηγημένος από τις αρχές λόγω της παράνομης συμπεριφοράς του. Μία συμπλοκή με τον υπόκοσμο της νύχτας, θα του θέσει ένα πρόωρο(;) τέλος στην καριέρα. Όμως με πείσμα και στηριζόμενος από την αγάπη της τρίτης του συντρόφου θα βγει νικητής στον αγώνα που δίνει για την απεξάρτηση. Όταν όμως βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με το ανταγωνιστικό και ναρκισσιστικό βλέμμα του Miles Davis, θα ξαναβγεί στην επιφάνεια η ύπουλη ανασφάλειά του η οποία θα τον οδηγήσει ξανά στα ναρκωτικά, αλλά και στην πιο δημιουργική και παραγωγική περίοδο της ζωής του.
Πέρα από την καταπληκτική ερμηνεία του Ήθαν Χοκ, εξαιρετική στην ερμηνεία της είναι και η συμπρωταγωνίστριά του, η πανέμορφη ηθοποιός Carmen Ejogo αλλά αυτός που είναι πραγματικά η αποκάλυψη της ταινίας είναι ο Kedar Brown, ο οποίος υποδύεται τον Miles Davis. Αν και τα περάσματά του είναι σύντομα, είναι τόσο δυνατή η ερμηνεία του που μου έμεινε χαραγμένη. Κατάφερε να κερδίσεις τις εντυπώσεις μόνο με το βλέμμα του. Εξαιρετικός. Τον θαύμασα. 


Η ταινία είναι πλούσια σε καλογυρισμένα πλάνα και σε υπέροχες φωτογραφίες. Μαγικές οι εικόνες με τον Chet Baker να παίζει μόνος του στους αγρούς της γενέτειράς του καθώς έχει επιστρέψει στο πατρικό του για να απεξαρτηθεί πιο εύκολα από τα ναρκωτικά αλλά και για να μάθει μέσα στην ηρεμία του τοπίου να παίζει την τρομπέτα του με τη νέα συστοιχία μπροστινών δοντιών. Το ίδιο όμορφες και οι σκηνές που είναι γυρισμένες έξω από το βαν του ζευγαριού αλλά και οι βόλτες τους στη θάλασσα. Όλα αυτά αρμονικά δεμένα με τους θλιμμένους ήχους της τρομπέτας. 
Και μιας και μίλησα για τρομπέτα, όσον αφορά τη μουσική δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι πέτα του ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας απολαμβάνουμε κάποια από τα ομορφότερα τραγούδια της τζαζ, όπως το My Funny Valentine, το Let's Get Lost, το I've never be in love before, το Over the Rainbow. Τα λόγια είναι περιττά όταν ντύνονται οι παραπάνω μελωδίες με υπέροχα ασπρόμαυρα πλάνα καλυμμένα από τον αινιγματικό καπνό των τσιγάρων και τον ήπιο φωτισμό των υπόγειων μπαρ της Αμερικής. Και μέσα εκεί ένα ζευγάρι μάτια μελαγχολικά που μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη τους μόνο τραγουδιστά. 


Θεωρώ πως το Born to Be Blue είναι ένα από τα καλύτερα βιογραφικά έργα που έχω δει. Σίγουρα θα το απολαύσουν οι λάτρεις του Chet Baker και της τζαζ μουσικής. Κι όχι μόνο αυτοί.
Δείτε την με χαμηλό φωτισμό και με καλό κρασί. Ταιριάζει απόλυτα με τα τραγούδια που θα ακούσετε. 

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου