Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Όλο το δημοκρατικό φάσμα κατά της έκδοσης των «8»



της Ιωάννας Σωτήρχου

Ηχηρό «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματούχων διατυπώθηκε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του «Αλληλεγγύη-SolidarityNow», με θέμα «Το κράτος δικαίου μπροστά στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματούχων», από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα.
Στις παρεμβάσεις τους διακεκριμένοι νομικοί αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους η έκδοσή τους θα συνιστούσε ατόπημα καθώς, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι στην Τουρκία αλλά και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν, με τις απολύσεις και τις διώξεις χιλιάδων δημόσιων λειτουργών χωρίς αποδείξεις, τις μαρτυρίες για βασανιστήρια στους εικαζόμενους πραξικοπηματίες, αλλά και τις κυβερνητικές αναφορές στην επαναφορά της θανατικής ποινής, η έκδοσή τους συνεπάγεται όχι μόνο ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, αλλά και πως κινδυνεύει η ζωή και η ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα παραπάνω αποτελούν ισχυρούς λόγους για τη μη έκδοσή τους.

Η Επιτροπή της Βενετίας

► Το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας, όπως είναι γνωστή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικαλέστηκε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, στο οποίο εκφράζονται οι ανησυχίες της για το γεγονός ότι τα έκτακτα μέτρα που δικαιολογημένα έλαβε η τουρκική κυβέρνηση ενώπιον της απειλής που δέχτηκε ξέφυγαν από κάθε μέτρο κοινοβουλευτικού και συνταγματικού ελέγχου, απέκτησαν διαρκή ισχύ και μετατράπηκαν σε διώξεις χωρίς επαρκή βάση ενδείξεων εναντίον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απολύθηκαν, αλλά και εναντίον οργανώσεων στη βάση «πιθανολογούμενων πράξεων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατία», ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε εφαρμογή της οικογενειακής ευθύνης, ανησυχίες που ενέτειναν οι αναιτιολόγητες συλλήψεις, οι καταγγελίες για βασανιστήρια, η δυσχερής επικοινωνία με δικηγόρους, αλλά και οι διώξεις σε βάρος συνηγόρων, ακόμη και δικαστών.
Καθώς μάλιστα παρατάθηκε το όριο της προφυλάκισης, ενώ καθυστερεί η αποκατάσταση της δημοκρατικής έννομης τάξης, ο κ. Αλιβιζάτος θεωρεί ότι τα αρμόδια δικαστήρια «οφείλουν να απόσχουν της έκδοσης και σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε και ο αρμόδιος υπουργός να πει όχι», θυμίζοντας ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Έδωσε μάλιστα πρόσφατα παραδείγματα από προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπροστά στον κίνδυνο κακομεταχείρισης του εκζητούμενου απέτρεψε την έκδοση, είτε μετά από προσφυγή σε αυτό είτε αυτεπαγγέλτως, καθώς στον εσωτερικό κανονισμό του προβλέπει σχετικά ασφαλιστικά μέτρα.
Πρότεινε ακόμη τη σχετική προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε «τη ζεστή πατάτα να την έχει η Ευρώπη και όχι η ελληνική κυβέρνηση», γεγονός που όχι μόνο βγάζει την Ελλάδα από τη δύσκολη περίσταση, αλλά την «αναγκάζει να πάρει τις ευθύνες της και να μη θεωρεί ορισμένα καθεστώτα ότι είναι αυτονόητα κράτη δικαίου που δικαιούνται τη θέση τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Δυνατότητα που οι συνήγοροι των 8 δήλωσαν ότι έχουν ήδη ενεργοποιήσει.
► Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, καθηγητής στο Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κ. Τσιτσελίκης, κάλεσε τους Ελληνες δικαστές να κρίνουν «αν θα περπατήσουμε τον δρόμο του κράτους δικαίου που μας αναλογεί», καλώντας τους να μην επηρεαστούν από την πολιτική φύση του ζητήματος.
Βασικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι αν ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον καθηγητή που, αναφερόμενος στις μαρτυρίες από φυλακισμένους που έχουν βασανιστεί και άλλα τεκμήρια που έχει συγκεντρώσει η Ενωση από τους διωκόμενους, αποφάνθηκε ότι στην Τουρκία επικρατεί άρση ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
► Το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του ΔΣΑ, Παναγιώτης Περάκης, μετέφερε τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Δικηγορικών Συλλόγων (εκπροσωπεί τους δικηγόρους 45 χωρών, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη), που καταγγέλλει την κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, τις εκτεταμένες συλλήψεις και προφυλακίσεις περισσότερων από 300 δικηγόρων και άνω των 3.000 δικαστών, αλλά και τις επίσημες καταγγελίες των Τούρκων συναδέλφων του, καταγγελίες που κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους και ζητούν την υποστήριξη της Ε.Ε., θυμίζοντας ότι είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που στερούνται τα δικαιώματά τους στην Τουρκία και δεν είναι μόνο οι 8 που απειλούνται.
► Δηλώνοντας ότι δεν συμπαθεί βέβαια τους πραξικοπηματίες αλλά δεν θα συνηγορούσε να στείλει στον θάνατο ή σε μια χώρα που δεν εγγυάται δίκαιη δίκη ακόμη και τον χειρότερο εγκληματία, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο, Δημήτρης Χριστόπουλος, έστειλε το δικό του μήνυμα στην εκδήλωση.
► Ιδιαίτερα φορτισμένος, ένας εκ των συνηγόρων των 8 εκζητούμενων, ο Ν. Ζέλιος, που έχει χάσει τον ύπνο του «αναλογιζόμενος ότι αν κάτι δεν πάει καλά, αυτοί οι άνθρωποι θα οδηγηθούν στον θάνατο», είπε ότι κατά δήλωσή τους αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με το πραξικόπημα, είναι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι μιας ομάδας ερευνητών και διασωστών. Μίλησε για τις διώξεις των οικογενειών τους, ενώ ανέφερε ότι τα τουρκικά βασανιστήρια αποτελούν ξεχωριστό λήμμα στα λεξικά δίπλα στα κινέζικα βασανιστήρια.

Δικαστικά προηγούμενα

Τον λόγο για να επιχειρηματολογήσουν κατά της έκδοσης των 8 έλαβαν ακόμη ο πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι η υπόθεση «θέτει, με τρόπο δύσκολο, το κράτος δικαίου μπροστά στον καθρέφτη του», η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Ερη Βαρχαλαμή, που τεκμηρίωσε τις διώξεις συνδικαλιστών και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων επικαλούμενη και τη Διεθνή Ενωση Εργαζομένων, η οποία κάνει λόγο για 120.000 διωχθέντες εργαζόμενους, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σπύρος Κουλοχέρης, που συνεισέφερε αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων στις οποίες δεν εκδόθηκαν εκζητούμενοι λόγω φόβων διώξεων στη χώρα τους, αλλά και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης και η πανεπιστημιακός Ελένη Πορτάλιου, που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέσω κοινής δήλωσης μαζί με εκατοντάδες άλλους οι οποίοι υπογράφουν σχετικό υπόμνημα, με επικεφαλής τους Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζο και Γεώργιο Κασιμάτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο τέως γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος και η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου.
► Στο αίτημα της μη έκδοσης των 8 δεν συστρατεύονται μόνον οι έγκριτοι νομικοί, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ο ελληνικός λαός, το «όχι» του οποίου αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου