Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις ελευθερίες



Από χθες η ελληνική κοινωνία μπορεί να κοιμάται ήσυχη! Δύο από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει, η Ηριάννα και ο Περικλής, βρίσκονται και πάλι στο κελί τους.
«Επικίνδυνους» για την κοινωνία τούς έκρινε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας και απέρριψε το αίτημά τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι το Εφετείο, αναστέλλοντας στην πράξη αυτό που αιώνες τώρα οι φιλελεύθερες κοινωνίες έχουν κατακτήσει: το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι η κατηγορούσα αρχή να αποδείξει στο δικαστήριο την ενοχή πέρα από κάθε λογική αμφιβολία και με τρόπο τελεσίδικο.
Οι δικαστές δεν είδαν κανένα από τα στιβαρά επιχειρήματα της υπεράσπισης, δεν άκουσαν κανέναν από τους σχεδόν τριακόσιους επιφανείς επιστήμονες που αμφισβητούν το DNA ως καταδικαστικό στοιχείο, δεν συμμερίστηκαν την άποψη των επιστημόνων που εκτιμούν ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν λανθασμένη και μία από τις πλέον άδικες.
Επιπλέον, δεν έλαβαν υπόψη τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, τους αθλητές που ζητούν δικαίωση για τα δυο παιδιά, δεν αφουγκράστηκαν τις συλλογικότητες, τα κόμματα και, κυρίως, τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην Ηριάννα και τον Περικλή.
Τι λέει ακριβώς το δικαστήριο στους νέους ανθρώπους; Οτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταδικαστούν με ένα ιδιαίτερα επισφαλές στοιχείο, όπως το DNA, ότι οι ερωτικές και οι κοινωνικές σχέσεις τους μπορεί να είναι αποδείξεις ενοχής, ότι η υγεία τους και η δουλειά τους -ακόμα κι αν είναι αποδεδειγμένα άριστοι- δεν έχουν καμία, μα καμία σημασία.
Πρόσφατα, ο Μάριος Ζέρβας αθωώθηκε ομόφωνα έπειτα από επτά χρόνια ταλαιπωρίας. Η εισαγγελέας που πρότεινε την αθώωσή του τόνισε στην αγόρευσή της: «Πρέπει επιτέλους το κράτος, η Ασφάλεια, τα ΜΑΤ να σοβαρευτούν και να αλλάξουν στάση αντιμετώπισης των ανθρώπων που διεκδικούν το δίκιο τους».
Ας αναλογιστούμε τα λόγια της, κοιτώντας στα μάτια όχι μόνο την Ηριάννα, αλλά τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που μήνες τώρα στέκονται δίπλα στον Περικλή και την Ηριάννα γιατί «θα μπορούσε να είναι μια από εμάς». Είναι αυτά τα ίδια παιδιά που τους ζητάμε να σέβονται τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου