Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ευρώπη, ιδού η ηγεσία σου!



του Τάσου Τσακίρογλου

Κακές δείχνουν οι προβλέψεις για το πολιτικό μέλλον ακόμα μιας χώρας της Ε.Ε., της Τσεχίας, καθώς στις εκλογές του Σαββατοκύριακου, πρώτος στην κούρσα αναμένεται να τερματίσει ο επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, Αντρέι Μπάμπις.
Ο αποκαλούμενος και «Ντόναλντ Τραμπ της Τσεχίας» ή «Τσέχος Μπερλουσκόνι» είναι ένα από πολλά μπουμπούκια που άνθισαν μετά την πτώση των καθεστώτων του «πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού». Στην πλάτη του έχει κατηγορίες ότι ήταν πράκτορας της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, της διαβόητης StB, αλλά και της σοβιετικής KGB (α λα Πούτιν).
Την ίδια περίοδο διετέλεσε στέλεχος της κρατικής εταιρείας διεθνούς εμπορίου Petrimex στο Μαρόκο. Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, επέστρεψε στην Τσεχία και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Agrofert, θυγατρικής της Petrimex, την οποία, με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, μετέτρεψε σε κολοσσό, με αποτέλεσμα σήμερα -σύμφωνα με το Forbes- να έχει περιουσία τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπάμπις έχει τη φήμη ότι, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του, περιβάλλεται πάντα από ανώτερους αστυνομικούς, πράκτορες και πρώην πληροφοριοδότες του «κομμουνιστικού» καθεστώτος.
Την ίδια ώρα -και αφού αποπέμφθηκε τον Μάιο από την απερχόμενη κυβέρνηση με κατηγορίες για φοροδιαφυγή- βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και από την ευρωπαϊκή αστυνομία διαφθοράς OLAF για ευνοϊκή μεταχείριση των εταιρειών του στη διανομή κοινοτικών κονδυλίων.
Νομοθετικά μείωσε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και επιβάρυνε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρονταν συχνά στη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στη θέση του ως υπουργού και εκείνη του μεγαλοεπιχειρηματία.
Στην αυτοκρατορία του 63χρονου «Μπαμπισκόνι» (παραλλαγή του Μπερλουσκόνι) περιλαμβάνονται επίσης δύο μεγάλες εφημερίδες και ένας δημοφιλής ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ το κόμμα του ΑΝΟ (Ναι) ιδρύθηκε το 2011 με στόχο «την καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλων ασθενειών του πολιτικού συστήματος». Συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του αντιδημοφιλούς πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σαμπότκα και τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ο Μπάμπις -ένας τυπικός Ανατολικοευρωπαίος ολιγάρχης, όπως αυτοί που λεηλάτησαν τις χώρες τους και έγιναν μεγιστάνες του πλούτου- αναμένεται να συμπεριληφθεί στο Πάνθεον των λαϊκιστών πολιτικών, μαζί με τους Τραμπ, Μπερλουσκόνι, Πούτιν, Ορμπαν, Ερντογάν κ.λπ., οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, κυνισμό και αδιαφανή τρόπο διοίκησης.
Η Τσεχία, ήδη βασικό μέλος της ευρωσκεπτικιστικής και ξενοφοβικής ομάδας Βίζεγκραντ, με την οποία φλερτάρει και η Αυστρία, φαίνεται να μπαίνει σε άλλη τροχιά, προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα στην παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ενωση, μια ένωση που φαίνεται ότι κρατά τα χειρότερα στοιχεία από Δύση και Ανατολή: ένα μείγμα αρπακτικού και μαφιόζικου καπιταλισμού στην οικονομία και μια σύνθεση εθνικισμού, ξενοφοβίας και συντηρητισμού στο κοινωνικό πεδίο.
Η στυγνή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία -η οποία είχε συμβάλει στις αποκαλύψεις των Panama Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και στα οποία περιλαμβάνονται 12 νυν και τέως ηγέτες κρατών, 128 πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και αστέρες του αθλητισμού- δείχνει πόσο αδίστακτο και φονικό έχει γίνει το σύστημα αυτό. Οπου μπορεί, εξαγοράζει τα ΜΜΕ - όπου δεν μπορεί... 
«Επιχειρηματίες», μεσάζοντες εταιρειών, λομπίστες συμφερόντων, μεγαλοαπατεώνες, φοροφυγάδες, πρώην πράκτορες, φιλοναζί, εθνικιστές, ρατσιστές και λαϊκιστές: Ευρώπη, ιδού κάποιοι από την αξιοσέβαστη ηγεσία σου!

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου