Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ανοίγει το μέτωπο της Θράκης;



Η επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, μετατράπηκε σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Κι αν η αρχή έγινε με τον επιθετικό λόγο του Έλληνα προέδρου, ο Ερντογάν ήταν αυτός αιφνιδίασε με την άμεση αντεπίθεσή του, η οποία όμως δε βασιζόταν στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά σε ένα άλλο μέτωπο το οποίο για δεκαετίες έχουμε παραγκωνισμένο.
Κι ενώ έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να έχει μονίμως στραμμένο το βλέμμα της στην Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή άπλωνε τα πλοκάμια της στη Δύση, με οικονομικές και πολιτικές παρεμβάσεις στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βοσνία, Κόσσοβο και Σκόπια) ενώ στη χώρα μας γίνονται εμφανείς οι διεκδικήσεις της με τις εναέριες και πλωτές παραβιάσεις της στο Αιγαίο. Έχοντας όμως τη προσοχή μας στο Ανατολικό Αιγαίο, αγνοήσαμε ένα πιο απειλητικό ζήτημα, την Δυτική Θράκη. 
Αντί λοιπόν να ακούσουμε συζητήσεις κι αναλύσεις πάνω στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, πιαστήκαμε αδιάβαστοι καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επικεντρώθηκε στην Θράκη, χαρακτηρίζοντας την μειονότητα εθνική κι όχι θρησκευτική (αγνοώντας πιθανόν εσκεμμένα πως στη Συνθήκη της Λωζάννης ο Riza Nur ήταν αυτός που απαίτησε από τουρκικής πλευράς την ύπαρξη μουσουλμανικής κι όχι τουρκικής μειονότητας στην Θράκη). Μάλιστα ο Ερντογάν τους αποκάλεσε μπροστά στις κάμερες “σοϊντάκ” που σημαίνει ομοεθνείς, ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου διότι σηματοδότησε την αρχή ενός νέου ζητήματος, αυτού της μουσουλμανικής (τουρκικής γι’ αυτόν) πλειονότητας της Θράκης, το οποίο έγινε πρώτη φορά αισθητό με τα τοπικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014.
Όσον αφορά το θέμα των μουφτήδων, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε για μία ακόμη φορά την άμεση εκλογή τους από την Τουρκία κι όχι από το ελληνικό κράτος. Η επιμονή αυτή δε συσχετίζεται με κάποιον θρησκευτικό ίστρο αλλά στον πλήρη έλεγχο των ιμάμηδων της Δυτικής Θράκης, διότι μέσω αυτών μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική.
Απ’ ότι φάνηκε λοιπόν, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, άναψε φωτιές, οι οποίες αυτή τη φορά απειλούν άμεσα την πυριτιδαποθήκη που λέγεται Θράκη.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου