Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Σταθερό μέτωπο




Τα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα Κυριακής στη Μυτιλήνη και η πρωτοφανής επίθεση ακροδεξιών ομάδων κατά μεταναστών και προσφύγων είναι γνωστά. Η επίθεση των τραμπούκων, καταγγέλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, εναντίον των προσφύγων και μεταναστών που ήταν στην πλατεία Σαπφούς δεν ήταν μια «αναμενόμενη ενέργεια». Ήταν μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών στοιχείων που καμία σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του.
Το πρώτο στοιχείο που δημιουργεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι οι 120 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν, αλλά ουδείς συνελήφθη μέχρι χθες το βράδυ από τους ακροδεξιούς που κραύγαζαν «κάψτε τους ζωντανούς» και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με ναυτικές φωτοβολίδες, πέτρες, κροτίδες και μπουκάλια. Η Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού διαρρέει ότι συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το Διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα επεισόδια εναντίον των προσφύγων και της αστυνομίας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις επιμένουν ότι όλοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί. Τι έγινε όμως μέχρι τώρα για τα όσα έκαναν; Και τι έγινε μετά την επίθεση, που ήταν προσχεδιασμένη;
Είναι απολύτως σωστή η επισήμανση ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να απομονωθούν τα ακροδεξιά - φασιστικά στοιχεία από τις δημοκρατικές δυνάμεις και την τοπική κοινωνία. Όμως οι τραμπούκοι προχώρησαν και σε πράξεις για τις οποίες δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Θα μείνει μόνο στην «έρευνα στο Διαδίκτυο» η αστυνομία;
Το δεύτερο στοιχείο που ήρθε ξανά με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια είναι η διαχείριση του προσφυγικού. Η πολιτική, η κοινωνική, οικονομική. Η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και η ευθύνη της τοπικής. Δήλωσε στις 7 Απριλίου στην «Αυγή» ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας: «Κύρια προτεραιότητα είναι τα νησιά. Και πρέπει να λύσουμε ταυτόχρονα τρία πράγματα. Το ένα είναι πώς θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νησιά. Το δεύτερο πόσο γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στα νησιά θα μπορούν να έχουν γνώση για το τι πρόκειται να τους συμβεί και το τρίτο να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των ίδιων των νησιωτών, που έχουν ανταποκριθεί στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα με πρωτόγνωρο παγκοσμίως τρόπο».
Η διαχείριση του προσφυγικού είναι και δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Ακριβώς γι' αυτό η κύρια προτεραιότητα την οποία έθεσε ο αρμόδιος υπουργός δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο διακήρυξης. Εδώ δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις. Γιατί, εκτός από την απομόνωση των ακροδεξιών και φανατικών στοιχείων, τη σύλληψη και τιμωρία όσων συμμετείχαν στις επιθέσεις, χρειάζεται να μην υπάρχει καμία δυνατότητα να εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί και φανατικοί μηχανισμοί την όποια δυσφορία εκφράζεται από κάποιους ή και την κριτική που ασκούν συμπολίτες μας. Το μέτωπο απέναντι σε όλους αυτούς πρέπει να είναι σταθερό και συνεχές.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου