Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Στα καθολικά χωριά της Τήνου


Η Τήνος είναι γνωστή για την εκκλησία της Παναγιάς. Αυτό είναι και καλό και κακό. Κακό επειδή αλλοιώνεται η ταυτότητα και η ιστορία αυτού του τόπου. Καλό επειδή έχει έναν συγκεκριμένο τουρισμό που καταφθάνει στο νησί για την εκκλησία και φυσικά υπάρχει ένα σεβαστό οικονομικό κέρδος για τους κατοίκους του αλλά κι επειδή καμουφλάρεται έτσι η πραγματική ομορφιά του τόπου, που δεν είναι άλλη από τα υπέροχα χωριά και τις όμορφες παραλίες που έχει.
Μεγάλη όμως εντύπωση μου προκάλεσε η ύπαρξη τόσων καθολικών στο πιο γνωστό "ορθόδοξο" νησί του Αιγαίου. Την απορία αυτή μου την κάλυψε ο φίλος μου ο Γιάννης που έχει καταγωγή από την Κώμη του νησιού. Παραπάνω πληροφορίες πήρα κι από την συγκεκριμένη σελίδα που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ
Ο καθολικισμός επικράτησε στο νησί επί Βενετοκρατίας. Όταν το νησί παραδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1715 είχε γίνει μία συμφωνία μεταξύ Βενετών και Οθωμανών. Η συμφωνία έλεγε πως κανένας Τούρκος δε θα πατούσε το πόδι του στο νησί, θα παίρνανε τον φόρο υποτέλειας μέσω θαλάσσης και θα επικρατούσε ανεξιθρησκία στο νησί. 
Κάτω από αυτήν την πολιτική, το νησί κατοικήθηκε κι από ορθόδοξους οι οποίοι χτίσανε χωριά στην άγονη περιοχή, μιας και την καλή πλευρά την κατείχαν ήδη οι καθολικοί. 
Στην δεύτερη επίσκεψή μου στην Τήνο γύρισα τα καθολικά χωριά. Έχοντας την Κώμη ως ορμητήριο επισκέφθηκα τα χωριά Βώλαξ, Αγάπη καθώς και τον επιβλητικό βράχο με τα απομεινάρια της καστροχώρας του Εξώμβουργου. 
Ο Βώλαξ είναι ένα ιδιαίτερο χωριό. Στη μέση του πουθενά εμφανίζονται θεόρατες κι ολοστρόγγυλες πέτρες. Ακόμα δεν έχουν βρει την προέλευσή τους καθώς και τα αίτια που δημιουργήθηκαν. Προσφέρουν όμως ένα ιδιαίτερο θέαμα. Ειδικά όταν περπατάς μέσα στο χωριό και βλέπεις σε κάθε στενό, συμπλέγματα βράχων και σπιτιών, αρμονικά δεμένων μεταξύ τους. Πολύ έξυπνο και πρωτότυπο το δέσιμο των βράχων με το μικρό θέατρο του χωριού. Σαν να είναι και οι όγκοι αυτοί θεατές των παραστάσεων που ανεβαίνουν κατά καιρούς.
Η Αγάπη είναι ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στην Κώμη. Ήσυχο κι όμορφο. Αναπτύσσεται πάνω σε μία πλαγιά. Το βλέπεις σχεδόν όλο όταν φτάνεις και παρκάρεις το όχημα σε μία απλάδα ακριβώς απέναντι από την πλαγιά που στέκει ο οικισμός. Κατεβαίνεις σε μία πλατεία για να ανηφορίσεις μετά στα καλντερίμια του. Εκεί βρίσκεται μία παραδοσιακή ταβέρνα με ένα όμορφο μπαλκόνι. Ζητώντας ένα παιδί από την παρέα το μενού, ο παππούλης του απάντησε το εξής: " Αφού ξέρεις τι έχουμε, τι τον θες τον κατάλογο;". Οι τοπικές συνταγές μαγειρικής με τσίπουρο, ομόρφυναν περισσότερο τη βραδιά.
Το Εξώμβουργο είναι ένας μεγάλος βράχος στην καρδιά της Τήνου. Θέλει πολλές αντοχές για να τον ανέβεις με τα πόδια και πολύ δύναμη για να κρατηθείς από τον ισχυρό αέρα που συναντάς στην κορυφή του. Με δυσκολία καθίσαμε κάτω από τον ψηλό σταυρό για να απολαύσουμε την  θέα. "Ο σταυρός αυτός κάποτε καταστράφηκε από έναν κεραυνό και ξαναχτίστηκε" μου ανέφερε ο Γιάννης. Με δυσκολία κατεβήκαμε. Σε πολλά σημεία φοβόμουν πως θα με ρίξει ο αέρας στον γκρεμό. "Κλείσε τα αυτιά σου για να κατέβεις πιο εύκολα" μου φώναζε ο Γιάννης. "Δεν υπάρχει περίπτωση να σε παρασύρει ο αέρας, η αλλαγή της πίεσης στα αυτιά σου σε κάνουν να χάνεις την ισορροπία σου". Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να φτάσω γρήγορα στους πρόποδες και να ηρεμήσω. 
Γύρω από το Εξώμβουργο υπάρχουν πολλά καθολικά κι ορθόδοξα χωριουδάκια. Ένα από αυτά το χουν αγοράσει οι Γερμανοί και το χουν κάνει τουριστικό θέρετρο. Πλέον κανένας Τηνιακός δε μπορεί να το επισκεφθεί. Κράτος εν κράτει. Έτσι πουλάμε την πατρίδα μας σιγά σιγά.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Τήνο ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Ένα τόσο μικρό νησί που έχει τόσα πολλά να σου δείξει. Μετά από τις τρεις επισκέψεις μου αν μου ζητούσατε να επιλέξω ένα όμορφο ορθόδοξο κι ένα όμορφο καθολικό χωριό, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας έλεγα τον Πύργο (ως ορθόδοξο) και την Καρδυανή (ως καθολικό). 
Όσο επικρατεί το καθεστώς της Παναγιάς, τόσο αυτός ο τόπος θα είναι εναλλακτικός και ήρεμος. Δεν είναι τυχαίο, το ότι όσοι ανακαλύπτουν την ενδοχώρα του νησιού, θέλουν να την επισκεφθούν ξανά και ξανά... 

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΛΙΩΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ιστορία του τόπου μας έχει αλλοιωθεί με αρκετούς τρόπους τις τελευταίες δεκαετίες, με απώτερο σκοπό την παραποίηση της Ιστορίας μας και την γενική μας αποχαύνωση. Μία ορθή μελέτη της Ιστορίας μας θα σας γεμίσει εκπλήξεις. Όσον αφορά την Παναγιά της Τήνου, είναι γνωστό πως η τοποθέτηση του ναού στο συγκεκριμένο νησί, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο συγκεκριμένος τόπος, ο οποίος έχει προσφέρει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, κρύβεται πίσω από ένα παράρτημα της ανωνύμου εταιρίας της ορθόδοξης θρησκείας μας. Η Τήνος δεν είναι η εκκλησία της Παναγίας, κι ας εισρέουν πολλά χρήματα στο νησί χάρης σ' αυτήν. Ελπίζω να σας κάλυψα με την απάντησή μου.

      Διαγραφή