Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μάλο Μόμε, το Μικρό Κορίτσι της Χαρούλας Αποστολίδου


"Δύο γυναίκες που ήταν κορίτσια. Που τις έσπειραν και φύτρωσαν σαν αγριολούλουδα στα ξερικά χωράφια των εξελληνισμένων συνόρων της πατρίδας, χωρίς επίγνωση της αυταπάτης της πατρίδας και της αυταπάτης της μητρικής φροντίδας. Δίχως μυρωδιά μάνας και πατρίδας". 
Τα παραμεθόρια μέρη της Μακεδονίας κρύβουν ακόμη πολλές ιστορίες που κουβαλούν τον πόνο της περιθωριοποίησης, της "εθνικής" καταπίεσης, της φτώχιας και της ξενιτιάς. Οικογένειες αναγκάστηκαν να χωρίσουν για να κυνηγήσουν το όνειρό τους στις φάμπρικες της Γερμανίας, εγκαινιάζοντας μιας περίοδο όπου οι μητέρες δούλευαν χωρίς τα παιδιά τους και παιδιά μεγάλωναν χωρίς τους γονείς τους. Η μόνη τους επαφή ήταν τα γράμματα κι οι φωτογραφίες. Αλλά όπως εύστοχα και συγκινητικά γράφει η συγγραφέας του βιβλίου, Χαρούλα Αποστολίδου, "αυτό που δε δείχνουν όλες οι φωτογραφίες είναι η ζωή μας πριν και μετά από αυτές τις στιγμές. Το παρελθόν και το μέλλον. Αλλά, τι να σου πω; Το κουτί αυτό είναι γεμάτο φωτογραφίες. Σε καμιά δεν είμαστε μαζί. Αυτό που σου μένει είναι η καλοσύνη της μνήμης". 
Το υπέροχο βιβλίο της Χαρούλας Αποστολίδου "Μάλο Μόμε" είναι ένας φόρος τιμής για τις μανάδες και τις κόρες που μεγάλωσαν ξέχωρα και για τους κατοίκους της Μακεδονίας που αναγκάστηκαν να απαρνηθούν το παρελθόν τους για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στον υπόλοιπο εθνικό κορμό. Και φυσικά, θέλω να σταθώ στο συγκινητικό σχέδιο του εξωφύλλου δια χειρός της Αγγέλα Σταμένου.


Μάλο Μόμε "Μικρό Κορίτσι
Χαρούλα Αποστολίδου
Σελίδες 120
Εκδόσεις Βάρφη
Έτος έκδοσης: 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου